Описание на проекта

Описание на проекта:

"Модел на ЕС Брюксел" е интензивен курс, провеждан от Eastwest European Institute в партньорство с Associazione Diplomatici. Студенти и наскоро завършили с разнообразен и мултикултурен произход са поканени да преосмислят концепцията за Европа, като предложат и обсъдят своите идеи и решения за текущи проблеми в Съюза. Поемайки ролята на членове на Съвета и Европейския парламент, участниците ще изградят мрежа с други млади професионалисти със силно усещане за европейските ценности. Основната цел на проекта е да накара участниците да научат повече за функционирането на основните европейски институции, благодарение на пряк опит в обикновената законодателна процедура на ЕС чрез метода на обучение с практика, реализиран чрез тридневна симулация в Брюксел. По време на симулацията участниците ще представляват член на Европейския парламент или на Съвета на ЕС. Всеки ще бъде разпределен със страна, различна от неговата страна на произход, така че участникът да има шанс да научи повече за политиката на друга страна в ЕС. Крайната цел на симулацията ще бъде изготвянето на междуинституционално споразумение между Съвета и Парламента относно бъдещите отношения с Турция.

Цели на проекта:

В месеците, предшестващи симулацията, участниците ще вземат участие в около 10 онлайн интензивни курса от час и половина всеки. Курсовете ще се проведат в периода 25-29 юли и 5-16 септември. Точният календар на курсовете ще бъде публикуван в края на юни. По този начин участниците ще имат възможност да разберат напълно политиките, приети от държавите-членки и политическите партии, и по този начин да бъдат готови да приложат на практика придобитите знания. Освен това по време на курсовете ще се задълбочат знанията за функционирането на европейските институции, техниките на публично говорене и процесите на преговори. Ще бъде осъществен и културно-образователен обмен.

Задачи на проекта:

- Индивидуална информационна подготовка спрямо делегираната държава;
- Изготвяне на държавна позиция;
- Осъществяване на обща подготовка съответно с целите на проекта;
- Развиване на умения като участие в преговори, разсъждаване за различните гледни точки на страните, решаване на казус, придобиване на знания, нови контакти и опит в международните преговори лице в лице.

Целева група:

Участието в подобен форум значително ще подпомогне бъдещото ми обучение. Допълнително в катедра "Публична администрация" ролевите игри се налагат като метод на обучение и смятам, че ако имам възможността да участвам в модела, бих могла да подпомогна и учебния процес в катедрата, а защо не и в целия факултет.

График на проекта:

Подготвителни уебинари: 9 уебинара с продължителност 1h30 (от 16:30 до 18:00), които ще се проведат в следните периоди:
Юлска сесия: 25 – 29 юли 2022 г.;
Септемврийска сесия: септ. 5 – 16, 2022 г.
Симулация: 20-23 септември 2022 г. – Брюксел

Необходими ресурси:

Финансов ресурс

Финансово описание на проекта:

Такса за кандидатстване (невъзстановима): €60,00
Такса за онлайн курс: €235,00
22% ДДС: €65,00
Настаняване в двойна стая (настаняване 20 септември - напускане 23 септември): 330 €
Годишен абонамент за списание eastwest: €5,00
Приходна марка €2,00
Дневни спрямо НСКСЧ (35€x 3 дни= 105€)
Двупосочни самолетни билети София-Брюксел

Партньори на проекта:

Няма

Файлове: