Описание на проекта

Описание на проекта:

Проектът се реализира вече 15 години. Повече от 500 студенти са участвали в научнитеекспедиции. Интерес към инициативатапроявяват медиите, а от последната експедиция има и специално подготвен филм: https://www.youtube.com/watch?v=HeeG-k0lUMY .
Петнадесетата научна експедиция продължава традицията и дававъзможност на повече от 35 студенти - българисти да обходят ключови за Българското възраждане места, да организират дискусии по актуални въпроси по съвременната езикова ситуация, да съберат лингвистичен материал, за да го обработят и да го публикуват. Предвижда се, за първа година, обобщенията на студентите да бъдат представени в ефира на Българското национално радио. Освен записите на лингвистичен материал, се предвиждат специализирани беседи в къщите-музеи със специалисти по Възрожденска и Следосвобожденска литература, както и дискусионни семинари с участието на студентите. Предвижда се също работа с оригинални текстове, съхранени в музеите на възрожденците. В резултат отнаблюдението се очаква всеки студент да разработи текст, както и да се включи в една от следните творчески инициативи.

Цели на проекта:

Основната цел на научната експедиция е да даде възможност на студентите - българисти да проучат на терен съвременната езикова ситуация, да разгледат в оригинал ключови текстове на Възраждането и да подготвят специализирани тесктове, които са породени от досега с възрожденските селища.

Задачи на проекта:

В резултат от наблюдението се очаква всеки студент да разработи текст, както и да се включи в една от следните творчески инициативи:
-Разказ по мотиви от Йовковото творчество (във връзка с 80 години отсмъртта му и 70 г. от написването на "Старопланински легенди")
-Говорът на с. Жеравна днес
-Разказ по преживяно
-Най-интересна снимка от пътуването

Целева група:

Целевата група на проекта е на първо място пътуващите студенти, които ще имат разпределени задачи, които трябва в определения срок да бъдат изпълнени.След проведеното пътуване, чрез своите задачи и опит, участващите ще достигнат до останалите си колеги. Могат да бъдат организирани малки срещи и проведени кратки дискусии на темите, които са били зададени по време на пътуването.

График на проекта:

1 ДЕН
Отпътуване от площад „Александър Невски” в 08:00 часа. В този ден ще се запознаем с родните места на цяла плеяда знаменити възрожденци.
Програмата започва с посещение на гр. Котел. Градът е не само място с величествена природа, свеж въздух и чисти планински води, но и важно културно-историческо средище. Наричат го „твърдина на българския дух”, “люлка на Възраждането”. Той е родно място на много видни възрожденци: Георги Сава Раковски, Неофит Бозвели, д-р Петър Берон, Софроний Врачански, Гаврил Кръстевич, Алеко Богориди, Стефан Богориди и много други.
Тук ще може да се насладим и на красиви архитектурни образци от късното Възраждане. Отпътуване за с.Медвен. Скътано в южните склонове на Стара Планина, родното място на революционера Захари Стоянов е запазило автентичния си възрожденски облик. Голяма част от медвенските къщи са паметници на културата. Най-старите от тях все още пазят белези от черкезки брадви по портите си.
Отпътуване за Жеравна. Туристическа програма в Архитектурно-етнографски резерват Жеравна: къщата на Сава Филаретов – история на Жеравна; къща - музей на Йордан Йовков; църква „Св. Никола”. Свободно време за разходка в това прекрасно селце. «Тук времето е спряло». Няма да видите забързани хора, а животът си тече с характерното за планинските села спокойствие. Настаняване в Жеравна.

2 ДЕН
Отпътуване за Трявна.
Туристическа програма в гр.Трявна, запазил през столетията неповторима възрожденска атмосфера. Разходка по единствения по рода си възрожденски площад в България, съхранил почти изцяло автентичния си вид, по живописните улици. Разглеждане на часовниковата кула и стария кивгирения мост- Часовниковата кула е построена през 1814 г. с работещ и днес оригинален часовников механизъм.Свободно време, през което можете да посетите църквата „Архангел Михаил”- паметник с национално значение. Иконостасът и иконите са прекрасни образци на тревненската художествена школа. Можете да посетите и музея на дърворезбата в Даскаловата къща- с незалязващите слънца на таваните, Славейковата къща , Райковата къща.
Потегляне към Карлово. Карлово е град , където може да посетите родната къща-музей на Апостола на свободата Васил Левски, да зърнете паметника му на един от градските площади , както и да разгледате църквата "Св.Николай". Отпътуване към с.Баня, Карловско, където ще останем за нощувка.

3 ДЕН
Калофер.
Калофер е роден град на гениалния поет и революционер Христо Ботев. Освен родната му къща тук ще може да посетите и училището, в което е преподавал баща му - даскал Ботьо Петков.
Отпътуване към Копривщица.

Връщане в София.

Необходими ресурси:

1.Човешки – студенти отФакултета по славянски филологии, коит ще участват активно във всички дейности. Ще присъстват и преподаватели, които ще изнасят интересни лекции и беседи, свързани с Българското въздраждане и цялата информация, която засяга местата, които са зададени като дестинации. Преподаватели, които да бъдат ангажирани със задачата да подготвят интересни беседи и дискусии.
2.Финансови – ресурси за осъществяването на транспортните услуги и осигуряването на нощувките за всеки студент.

Финансово описание на проекта:

Във финансовата част на пректа са включени следните компоненти:
- нощувки
- транспортни услуги
Тъй като броят на участниците в ескпедицията се състои от 37 студенти, общата сума, която е нужна, е както следва:
- 1 нощувка по 32 лв. х 37 души = 1 184 лв.
- 1 нощувка по 35 лв. х 37 души = 1 295 лв.
- транспортни услуги: 863 км. х 1,92 лв. = 1658.88 лв ~ 1660 лв.
Обща сума: 4 139 лв.

Партньори на проекта:

Екипът, който организира тазгодишната ескепдиция, няма партньори, с които да работи. Не получава и съфинансиране. До този момент, всички научни експедиции, които са се провели, са били финансирани от Студентски съвет към Софийски университет "Св. Климент Охридски".