Описание на проекта

Описание на проекта:

Дружество Албано-българско приятелство покани Студентски клуб "Единство и сила" да посети българската общност в град Корча, Албания за Великден. Поради това клубът реши да осъществи и поклонническо пътуване в чест на патрона на Софийския университет "Св. Климент Охридски", също така да запознае българските общности в Охрид и Корча с възможностите за кандидатстване на техни кандидат-студенти в СУ, да подари материали ( буквари) на българското училище в град Корча

Цели на проекта:

Целта на проекта е да се запознаят студенти от всички факултети с делото, живота и дейността на свети Климент Охридски, да посетят и да се поклонят пред неговите мощи, да посетят гроба на цар Самуил и да се запознаят с българската общност в Корча, Албания.

Задачи на проекта:

Задачата е да се популяризира СУ сред българските общности и кандидат - студенти от Албания и Македония.

Целева група:

Студенти от различни факултети на СУ

График на проекта:

София - тръгване на 14. 04. 2017
Пристигане в Охрид. Посещение на църквата "Св. Климент", намираща се на хълма Плаошник, където са част от мощите на Св. Климент Охридски; паметник на Св. Климент Охридски и други български забележителности. Среща с българската общност. Нощувка
15.04. отпътуване за Корча. Посещение на българското училище, среща с Дружеството за Албано-българско приятелство. Посрещане на Великден заедно с българската общност там. Нощувка.
16.04. отпътуване към остров св. Ахил, посещение на средновековната базилика, където се намира гроба на цар Самуил. Тръгване към град Бер, посещение на Берския манастир "Св. Йоан Предтеча", където се съхранява главата на св. Климент Охридски. Вечерта пристигане и нощувка в стария български град Костур.
17.04 Разглеждане на забележителностите в Костур, етнографския, византийския музей и т.н. Заминаване към Солун. Солун е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство. Нощувка в Солун.
18.04 Разглеждане на Солун, поклонение пред мощите на св. Димитър. Тръгване за София.
12 човека студенти от СУ. Материали, свързани с българската история, осигурени от Македонския научен институт. Рекламни материали и брошури на СУ, осигурени от Комисия по връзки с администрацията към СС на СУ.

Необходими ресурси:

12 човека студенти от СУ. Материали, свързани с българската история, осигурени от Македонския научен институт. Рекламни материали и брошури на СУ, осигурени от Комисия по връзки с администрацията към СС на СУ.

Финансово описание на проекта:

Пакетна цена на човек в двойна стая:395 лв.
Пакетната цена включва:
- Транспорт с лицензиран микробус
- Пътни и гранични такси
- 1 нощувка в хотел в Охрид
- 1 нощувка в хотел в Корча
- 1 нощувка в хотел в Костур
- 1 нощувка в хотел в Солун
- Мед. застраховка с покритие 5000 евро.
- командировъчни по 20 лева на човек на ден.
- Общо 5940 лв.
Забележка: Цената е калкулирана на база изминаване на маршрут от 1200 км. В случай на изминати повече от посочените километри, се заплаща за надвишените в размер на 1,30 лв/км.

Партньори на проекта:

Дружество за Албанско-българско приятелство; Македонски научен институт; Студентски съвет при СУ. Фирма Партнер-травел ( http://www.partner-travel.com/) осигуряваща пътуването и нощувките.