Описание на проекта

Описание на проекта:

На 1-2 април 2017г. в Белград, Сърбия ще се проведе Belgrade Open Pre-Moot. Този pre-moot е част от най-голямото и престижно състезание по международен търговски арбитраж и международно търговско право - Willem C. Vis. Pre-moot-овете са предварителни "приятелски" състезания, които целят да подготвят отборите за официалните международни кръгове, които се състоят между 7-ми и 13-ти април 2017г. във Виена. Belgrade Open Pre-Moot се организира за десета година и е сред най-големите и вероятно най-престижният от десетките (60+), които се организират из целия свят в подготовка за състезанието. В него участват 82 отбора от цял свят. За повече информация за самото събитие: http://www.ius.bg.ac.rs/moot/premoot.html
Тъй като по регламент няма ограничение за броя на участниците в един отбор, обикновено отборите са по десетина човека. Тази година отборът на СУ за Willem C. Vis, поради отказал се участник, се състои само от трима човека - аз и колегите Христо Стоянов и Константин Младенов, всички в пети курс на специалност "Право". Въпреки малобройният ни колектив, на 25.02.2017г. спечелихме Балканският pre-moot, който се провежда ежегодно в Прищина, Косово. За първи път България печели pre-moot. В състезанието участваха отбори като тези на германският университет от Nürnberg и на македонският университет "Св. Св. Кирил и Методий", които всяка година са винаги класирани на първите места в международните кръгове. Извън това значително отличие на отбора ни, аз спечелих другата награда на състезанието - за най-добър индивидуален оратор.

Предвид това каква подготовка ни даде участието в кръговете в Прищина, участието в Белградските кръгове ще бъде още по-ценно и ползотворно за представянето ни на официалните международни кръгове.

Цели на проекта:

Целта на участието ни е да получим най-добрата възможна подготовка за международните кръгове, за да имаме оптимални шансове за добро класиране, както и да представим достойно България пред останалите отбори.

Задачи на проекта:

По време на кръговете в Белград отборът ни ще има осем "мача" срещу най-добрите отбори в цял свят. Отделно от това ще бъдем оценявани от едни от най-изтъкнатите фигури в международния търговски арбитраж и международното търговско право. Срещата с всички тези хора ще бъде неоценимо предимство за представянето ни на официалните кръгове във Виена, както и за професионалното ни развитие като юристи и знанията ни в сферата.

Целева група:

Тримата участници сме: Лия Харизанова, фн: 59561, Христо Стоянов, фн: 59248 и Константин Младенов, фн: 59506, и тримата в пети курс специалност "Право".
Изявите на отборите в международните състезания имат ефект и върху останалите студенти като ги мотивира да търсят допълнителни начини на развитие като юристи и им показват, че могат да учат и работят в сфери, които не се преподават в университета.

График на проекта:

Предвид това, че на 1 и 2 април има мачове от сутринта, проектът ни ще се развие между 31.03.2017г. и 03.04.2017г.

Необходими ресурси:

Очаквано, ресурсите, които са ни нужни, са изцяло финансови.

Финансово описание на проекта:

Финансите, които ще са ни нужни са с приблизителни стойности:
1. Квартира - 300 лв.
2. Застраховки - 20лв.
3. Пътуване с кола
3.1 Бензин - около 250 лв.
3.2 Такси магистрала - 50 лв.
3.3 Паркинг - около 100 лв
4. Дневни
35 евро х 3 дни х 3 души = 315 евро (сравнимо с Наредба за служебните командировки и специализации в чужбина, Приложение № 2 към чл. 15, ал. 1, чл. 17, чл. 22, чл. 23, ал. 1, чл. 29, ал. 2, чл. 37, ал. 2 и 4 и § 5 от преходните и заключителните разпоредби - Таблица за валутния размер на дневнитеи квартирните пари)

Общо: 1336 лв.

Партньори на проекта:

Нямаме финансиране от друг източник за участието си в Belgrade Open Pre-Moot. Надяваме се, че СС ще ни подкрепи, както е подкрепял участието на СУ на международната сцена предишни пъти.