Описание на проекта

Описание на проекта:

Всяка година Софийски университет изпраща свой отбор да го представлява на финалите на световното състезание по международно публично право „Phillip C. Jessup”, което тази година ще се проведе в периода от 08.04 до 16.04 във Вашингтон, САЩ. Тазгодишният отбор на СУ спечели националните квалификационни кръгове на 12.02.2017 година, защитавайки престижа и името на университета пред международен панел от съдии, председателстван от Барт Вис, реномиран адвокат от една от водещите кантори в Холандия Norton Rose Fulbright.
Със своята 58-годишна история и участници от повече от 600 юридически факултета от над 90 страни в целия свят, "Philip C. Jessup International Law Moot Court" е най-престижното състезание по право в света. То протича като симулация на процес пред Международния съд на ООН. Всяка година отборите спорят по специално създаден за състезанието казус пред панел от професионалисти, които оценяват тяхното представяне и излъчват победител. В галерията на победителите в Джесъп са университети като Кеймбридж, Сорбоната, Джорджтаун, Колумбийският университет и др.
Тазгодишният казус разглежда различни актуални въпроси на международното публично право – разпределението на споделени природни ресурси, международният статут на правото на вода, културното наследство и съпоставката му с икономическото развитие на държавата, както и принципи от международното екологично право. Казусът също така разглежда проблеми, свързани с връщането на културни предмети на държавата собственик, основни човешки права и бежански потоци.
Състезанието се подпомага на национално ниво от Сдружението за Международни Състезания по Право /СМСП/ - българско юридическо лице с нестопанска цел, учредено през лятото на 2009 г. Целта на Сдружението е да популяризира състезанията по право и да помогне за постигането на високи резултати от българските отбори. Фондация "Америка за България" и правна кантора Sidley от своя страна поемат разходите по настаняване и за самолетни билети на отбора - победител.
С участията си през последните години отборите на СУ утвърждават тенденция за подобряване както на отборното, така и на индивидуалното представяне на Университета. Целта на тазгодишния отбор е да надминем всички досегашни постижения през изминалите години. Вярваме, че имаме големи шансове да се класираме сред най-добрите оратори, както и да достигнем фазата на директните елиминации сред най-добрите 32 отбора в света. През 2015 година отборът на СУ достига осминафинал и печели наградата за най-добър мемориал от страната на ищеца.
Тази година сред представителите на университета са Валери Благоев и Анна-Мария Спасова, финалисти в миналогодишното издание на европейското състезание по международно публично право Telders, провеждано в Хага. Анна-Мария Спасова впечатли съдиите на българските национални рундове, за което беше отличена като най-добър оратор на тазгодишните национални кръгове на състезанието. Биляна Манова е достигала до финала на състезанието по право на Европейския съюз CEEMC през 2015г., където печели приза за най-добър оратор. Николета Василева и Дебора Динева от години участват в организацията и дейността на Клуб Дебати СУ и са печелили множество състезания по дебати в страната.

Цели на проекта:

"Philip C. Jessup International Law Moot Court" е най-престижното състезание по право в света, световен форум за студенти с интерес в областта на международното публично право. Нашият отбор ще защитава не само честта на СУ "Св. Климент Охридски", но и ще представи България на световното първенство. Нашата цел е да затвърдим репутацията на университета и страната и за пръв път в историята да успеем да преодолеем осминафиналите, с което да се наредим сред най-добрите 8 отбора в света.

Задачи на проекта:

Задачите ни са да подобрим резултатите на Университета на най-престижното правно състезание в Света. Развиването на ораторски умения на всеки един член на отбора ще способства за бъдещето професионално развитие на студентите. Не на последно място – едно достойно представяне от страна на отбора ще затвърди позицията на страната и СУ "Св. Климент Охридски" сред водещите в света.

Целева група:

Целевата група се състои от участниците:
• Анна-Мария Спасова – Фак. № 59103
• Биляна Манова – Фак. № 59198
• Валери Благоев – Фак. № 59833
• Дебора Динева – Фак. № 60031
• Николета Василева – Фак. № 11627

График на проекта:

Представяне на СУ на световните кръгове на „Филип Джесъп” 2014: 08.04.2017 – 16.04.2017
Подпомагане отбора на Софийския Университет: 08.04.2017 – 16.04.2017

Необходими ресурси:

Финансови:
Дневни пари за разходи по храна и път:
35 USD на участник на ден. Обща сума - 1575 USD
(съгласно НАРЕДБА ЗА СЛУЖЕБНИТЕ КОМАНДИРОВКИ И СПЕЦИАЛИЗАЦИИ В ЧУЖБИНА и Приложение 2 към Наредбата)

Еднократна субсидия за извънредни непредвидени обстоятелства и разходи - 120 лева (необходимата сума за застраховка на членовете на отбора)

Финансово описание на проекта:

Дневни пари за разходи по храна и път:
• 35 USD на участник на ден. Обща сума - 1575 USD
• Еднократна субсидия за извънредни непредвидени обстоятелства и разходи – 120 лв.
(съгласно НАРЕДБА ЗА СЛУЖЕБНИТЕ КОМАНДИРОВКИ И СПЕЦИАЛИЗАЦИИ В ЧУЖБИНА и Приложение 2 към Наредбата)
Молим да бъдем подпомогнати чрез превеждане на посочените суми до седмица преди началото на проекта, като дори частичното одобряването на бюджета да не бъде пречка за изплащане на съответната одобрена от Съвета и отпусната сума.

Партньори на проекта:

Фондация „Америка за България” и правна кантора Sidley, които поемат разходите за път и хотел/настаняване.