Описание на проекта

Описание на проекта:

През академичната 2023/2024 г. отборът на Софийския университет ,,Св. Климент Охридски” в съревнование със стотици кандидати от цял свят бе одобрен за участие в двете най-престижни състезания по международна търговска медиация и преговори, а именно тези на Международната търговска камара в Париж, Франция, както и това на Международната адвокатска асоциация и Виенския център по международен търговски арбитраж - IBA-VIAC Consensual Dispute Resolution Competition.

Отборите на Софийски университет участват вече близо десетилетие в състезанието, като още през 2016 г. съставът на адв. Дима Александрова, Георги Еленков и Ивайло Икономов успяват да спечелят голямата награда на състезанието. От тогава насам студентите от Юридическия факултет на СУ се състезават с вече
изградена репутация на шампиони. Примери за последното са именно ежегодното представяне на СУ на изключително високо ниво и заслужени отличия - ,,Най-добра
стратегия при преговори“ и ,,Най-добра отбора игра“. С желание да продължаваме да сме активни и да подобряваме уменията на своите студенти, тази година Софийският университет и България ще бъдат представени от тандем от добре подготвени кадри.

За новото издание на Виенското състезание по медиация и преговори и тази година треньори и бивши шампиони на Университета проведоха селекция на няколко етапа, за да сформират отбор, който да представи участва в предварителната селекция и да се представи достойно Софийския университет и страната ни. Така вече два месеца за участие във формата се готвят двама силно мотивирани студенти от трети и пети курс на специалност ,,Право“: Адела Петрова (фн 6JF2000205) и Евгени Карадалиев (фн 61911), заедно със своя треньор и помощник в подготовката по международните търговски казуси - Кристина Горчева, медиатор с богат треньорски опит и студент в четвърти курс на специалност ,,Международни отношения“ (фн 11935). Основна мотивация и подкрепа в теоретичната подготовка представлява участието на целия отбор в дейността и занятията на Кръжока по медиация и преговори под ръководството на доц. Камелия Цолова, гл. ас. д-р. Анастас Пунев и адв. Дима Александрова, в рамките на който отборите обменят своите опит и познания с бивши, настоящи и бъдещи състезатели и професионалисти от сферата на решаването на спорове.

Цели на проекта:

Полагайки усилия за покоряване на нови върхове, се надяваме и летният семестър на учебната 2023/2024 г. да бъде увенчан от успехи на отбора, преминал няколко етапа на предварителна селекция за участие в прочутото състезание. След края на селекцията през януари 2024 г. отборът усилено и с увеличаваща се заетост се готви по вече публикуваната папка с казуса за Международното състезание по арбитраж Willem Vis - в основата на търговскоправния спор, който студентите се опитват да разрешат в хипотезата на спрян арбитраж и в рамките на медиационна процедура.

Задачи на проекта:

Настоящият проект е насочен изцяло към финансово подпомагане на усилията и присъственото участие на тазгодишния отбор на СУ, след като той вече е преминал успешно класирането на заслужилите такова участие университети.
Отвъд така представената основна задача на проекта - неотменни ангажименти до края на летния семестър 2023/2024 г. за участниците остават - преминаването през теоретична и практическа подготовка, включваща разписването на ad hoc тактики, стратегии и речи, свързани с решаването на казуса в рамките на процедура по медиация.

Целева група:

Пряко от проекта са засегнати състезателите, готвещи се за участие във формата. Редом с тях ползи от изпълнението на проекта търсят и членовете на Кръжока по медиация и преговори в Университета, който цели дългосрочно да популяризира извънсъдебното решаване на спорове в рамките на СУ, а и на страната. Всеки международен успех по време на формати от калибъра на състезанията на Международната търговска камара и това на Международната адвокатска колегия биват отразени и в национален мащаб чрез редица медии и новинарски канали.

График на проекта:

- Подготовка и селекция на състезатели, участие в общата селекция на участващите университети - ноември 2023 г. - януари 2024 г.;
- Теоретична и практическа подготовка по медиация и преговори; провеждане на задълбочени анализ и проучване на темата на казуса и индустриалната реалност - февруари - юли 2024 г.;
- Пътуване и присъствено участие в предварителната конференция на състезанието, предварителните кръгове (и финалите) във Виена - 4.07.2024 г. - 11.07.2024 г.

Необходими ресурси:

Благодарение на доброволното включване и изключителна подкрепа в интензивната подготовка на отбора от страна на бивши състезатели и треньори за формата от СУ и чужбина търсените с настоящия проект ресурси са изцяло финансови.

С настоящият проект молим да ни бъде подпомогнато финансирането на полетите с Двупосочни самолетни билети с чекиран багаж - София-Виена-София (04 - 11.07.2024г.) за трима души.*

*Очаква се необходимите средства да са приблизителни до посочената в настоящото описание сума, но подлежат на повторно преразглеждане от страна на компания ,,Тур Инс".

Финансово описание на проекта:

- Заплащане на такса участие на отбора в размер от €500 (прибл. 980 лв.);
- Двупосочни самолетни билети с чекиран багаж - София-Виена-София (04-11.07.2024г.) за трима души: €900 (прибл. 1758.97 лв.);
- Настаняване в гр. Виена - 3 души х 7 нощувки в периода 04-11.07.2024 г. х €100: прибл. €2100 (или 4103.93 лв.);
- Дневни пари - около €40 х 3 души х 8 дни: около €960 (прибл. 1877.60 лв.)

Партньори на проекта:

Таксата участие на отбора, заедно с част от дневните пари се покриват от Юридическия факултет на СУ. Очаква се подкрепата на трети спонсори във връзка с останалите пера от представения бюджет: настаняване, дневни пари за трима души.

Файлове: