Описание на проекта

Описание на проекта:

Европейската археологическа асоциация има над 15 000 члена от 60 страни по целия свят, които работят в сферата на праисторическата, класическата, средновековната и по-късната археология, както и интердисциплинарни методи в нея. Всяка година асоциацията провежда конференция, която събира учени от различни краища на света, които представят най-новите резултати, иновации и тенденции в археологията. Форумът представлява чудесна възможност за всеки млад учен да се представи пред научната общност, като завърже нови контакти и направи опит да привлече партньори за бъдещи изследвания, проекти и специализации. Тази година конференцията ще се проведе в самия край на месец август в Римския университет „Ла Сапиенца“. Студентът бе одобрен да представи устен доклад в сесия #1095: “Scale Matters: The Complexity of Reconstructing Past Human-Environment Interactions.”. Организаторите на сесията са учени от Кийлския университет и Брюкселски свободен университет. Самата разработка, която ще бъде представена, е колективен труд на учени от няколко институции в България и чужбина, обвързан пряко с магистърската теза на студента. Това са Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания, Националния археологически институт с музей към БАН, Софийски университет “Св. Климент Охридски” и Лабораторията по археоботаника в Хеменхофен към Държавна служба за културно наследство Баден-Вюртемберг, Германия.

Цели на проекта:

Развиване на академичните връзки между студента, представител на Софийски университет и учени от водещи европейски университети и институти. Представяне и популяризиране на научната дейност, свързана с интердисциплинарните методи в археологията чрез доклад на тема “Exploring the potential of well-like features as a source of environmental archaeological information. Case study from Southern Bulgaria.”.

Задачи на проекта:

1. Придобиване на знания и натрупване на опит сред едни от най-добрите специалисти в Европа, работещи в сферата на археологията.
2. Последвало публикуване на научния доклад в реферирано списание.

Целева група:

Йоанна Катрева, студент първа година в магистърската програма по “Археология”, Исторически факултет.

График на проекта:

27.08. – полет до Рим.
28.08. – първи ден от конференцията.
29.08. – втори ден от конференцията.
30.08. – трети ден от конференцията.
31.08. – четвърти ден от конференцията.
01.09. – полет към София.

Предварителен график, официалният ще бъде публикуван на по-късен етап: https://www.e-a-a.org/EAA2024/Programme/EAA2024/Programme.aspx?hkey=fe6595a9-39e9-47f1-8159-520091f89dfa

Необходими ресурси:

Пътни, квартирни и командировъчни разходи за престоя, както и такса за участие.

Финансово описание на проекта:

Всички суми са съобразени с Приложение №2 от Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина.

Дневни пари: 50 евро Х 6 дни = 300 евро.
*в тях попадат разходите, свързани с дневен транспорт, летище/център и храна.
Единична стая за периода 27.08. – 01.09.2024 г. 527 евро (към 18.03.2023 г.) (https://shorturl.at/fxzFJ)
Двупосочен самолетен билет: 264 евро (към 17.03.2023 г.)
Такса за участие на студент: 140 евро, ако се заплати след 11.04., краен срок за заплащане е 25.04.

Партньори на проекта:

Няма осигурено друго финансиране.