Описание на проекта

Описание на проекта:

Международната федерация на асоциациите на студентите по медицина (IFMSA) е неполитическа организация с нестопанска цел, призната за една от най-старите и най-големи организации, управлявани от студенти в света. IFMSA е създадена през 1951 г. след края на Втората световна война, за да служи като платформа за единство, сътрудничество и мир сред студентите по медицина. IFMSA има широко представителство от 138 национални организации-членове (NMO) от 129 страни по целия свят и работи в тесни отношения с няколко неправителствени организации. През август 1993 Асоциацията на студентите по медицина в България (АСМБ) е приета за кандидат – член.

Тази академична 2023/2024 година бях избрана да представлявам АСМБ на международно ниво, заемайки официалната длъжностна позиция на Регионален Асистент за Европа в сферата на човешките права и мир, касаещи световната и регионална здравна система, като преминах през сериозен подготвителен етап и процес на кандидатстване, изискващ покритие на високи критерии, включващ две последователни интервюта с Директора на Европейския регион и Директора на Комитета по човешки права и мир. След щателен преглед на всички кандидатури, бях избрана да представлявам Европа чрез Standing Committee on Human Rights and Peace (SCORP) и да работя едновременно с три екипа - европейският екип, включващ всички ключови лица за Европейския регион в IFMSA; международния екип на SCORP и екипът на националните отговорници по човешки права на всички 50 страни членки на Европа, който имам честта и отговорността да ръководя.

С всички тях работим по световни здравни проблеми и кризи, касаещи човешкото право за достъп до здравни грижи, един от двата водещи европейски регионални приоритета, като създаваме мащабни информационни и хуманитарни програми, подготвяме полици и други документи, с които упражняваме гласа си в организации като СЗО и ООН. А от друга страна организираме мащабните събития на асоциацията като Генералната Мартенска и Августовска асамблея, Европейската Регионална среща и други с подготовката на обучителните сесии, селекция на участници и треньори от цял свят в работилниците на съответните комитети, за които отговаряме. Всичко това включва голям всекидневен труд, редовни онлайн срещи и представителство на съответните присъствени срещи.

В периода 22.04-26.04.2024 ще се осъществи Европейската Регионална среща в гр. Валета, Малта, която ще събере делегати и лица - представители на множеството различни комитети от целия европейски регион, където някои от тях ще обучават, а други ще се обучават на важни теми по отношение на глобалното здраве и ще се запознаят с възможности за развитие и усъвършенстване в личностен, образователен и квалификационен план на студентите медици. Друг ключов момент ще бъде гласуването на Европейските регионалните приоритети за 2024/2025, в чието разработване и предложение участвам и аз, като един от представителите на Европейския управителен съвет на асоциацията, чийто пълноправен член е и АСМБ.

Това е най-важното събитие на Европейския регион на IFMSA. EuroTeam носи отговорността за провеждането на конференцията и това изисква усърдна екипна работа в дългосрочен план. Ето защо за мен е чест да бъда сред водещите лица на събитието и да представлявам АСМБ Софийски университет на това значимо събитие. Една от най-големите ми отговорности е планиране, съставяне, организиране, координиране и ръководене на всички обучителни сесии в сферата на медицината и човешките права и мир, които ще се проведат в Pre-EuRegMe (18-22.04) и EuRegMe (22.04-26.04) и имат за цел да обучат делегатите на SCORP от всички страни членки, включително и делегати на АСМБ СУ.

Описвам длъжностите си на регионален представител на Комитета по Човешки права и Мир (SCORP) в Европейската Регионална среща по дати и събития в следния ред:
1) Координатор и обучаващ треньор на подготвителния уъркшоп за международни SCORP треньори - TNHRT Pre-EuRegMe 18.04-22.04.2024, Малта
2) Представител на европейския екип на IFMSA и на АСМБ СУ в IFMSA; Организатор и ръководител на обучителните сесии на SCORP комитета в Европейската Регионална среща в гр. Валета, Малта
22.04-26.04.2024
3) Post-EuRegMe 26.04-29.04.2024

Цели на проекта:

Целите на проекта са:
• Осигуряване на възможност за представляване на Медицински факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в Европейската Регионална среща (в периодите 18.04-22.04 и 22.04-26.04.2024г.) от Кадрие Ахмед Адем в длъжността Регионален Асистент по Човешки Права и Мир за Европа в Международната Асоциация на Студентите Медици по света. 
Съответният представител на Медицински факултет към Софийски университет заема следните роли в Европейската Регионална среща по дати и събития в посочения ред:

1) Координатор и обучаващ треньор на подготвителния уъркшоп за международни SCORP треньори - TNHRT Pre-EuRegMe 18.04-22.04.2024, Малта
2) Представител на европейския екип на IFMSA и на АСМБ СУ в IFMSA; Организатор и ръководител на обучителните сесии на SCORP комитета в Европейската Регионална среща в гр. Валета, Малта
22.04-26.04.2024

• Възползване от възможностите, които организации като IFMSA , в частност АСМБ, откриват пред студентите медици, които работят усърдно и извоюват своето място в челни международни позиции и представляват интереса на хиляди студенти, както и представляват своя университет, сред чиито възпитаници са.

• Натрупване на опит и знания, които се предават и служат за мотивация и вдъхновение на всеки студент, чиито професионално и личностно развитие трябва да бъдат подкрепени.

• Утвърждаване и повишаване конкурентоспособността на студентите от МФ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ - както в медицински, така и в ръководно-административен аспект, особено възможността на българските студенти да изградят капацитет и умения за кандидатстване за позиция на регионално и международно ниво.

• Популяризиране имиджа на студентите на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ сред студентите от останалите шест университета от страната, в които се обучават медици, както и сред колегите медици от чужбина, като място, което дава възможности за личностно и професионално развитие и което подкрепя своите студенти.

• Презентиране на възможностите за обменни програми/студентски стажове в България и по-точно МФ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и неговите бази.

• Организиране на последващи събития за популяризиране на резултатите от проекта. Мотивиране и подготовка на колеги за участие в следващо издание. Запознаване с нови и различни медицински практики приложими в допълнително обучение на българските студенти.

Задачи на проекта:

• Активно участие като обучител и ръководител в подготвителния уъркшоп за международни SCORP треньори - TNHRT Pre-EuRegMe 

• Активно участие като ръководител на SCORP сесиите, предназначени за генералните делегати на SCORP в EuRegMe

• Участие в предложението и гласуването на регионалните приоритети и други решения, касаещи европейските асоциации на студентите медици

• Натрупване на ценен опит и знания по разнообразни и социалнозначими теми, обхващащи глобалното здраве и защитата на правата за упражняването му във всички точки на света, информираност за здравните системи и проблеми на световно ниво и предприемане на действия за подобряване на условията и достъпа до здравни грижи.

• Въвеждане на иновативните решения и методи на местно и национално ниво и сред образователната система на бъдещите медици в България, предаване на опита и знанията на колеги и здравни работници, осигурявайки ефективна комуникация по световните медицински въпроси и подобряването на личностното и професионално развитие посредством представителството си в лицето на висша институция като Софийски университет и Асоциацията на Студентите Медици в България, подкрепящи обучението и усъвършенстването в медицинската и правно-медицинската сфера.

• Привличане на международно сътрудничество и подкрепа в проекти и дейности, водени от студенти на Медицински факултет към Софийски университет “Св. Климент Охридски”

• Изграждане на пълноценни контакти и промотиране сред международните студенти медици на базите на Медицински факултет към Софийски университет, като подходяща база за ценен практически и научен опит

Целева група:

Студент по медицина в 5-ти курс на МФ към СУ “Св. Климент Охридски”:
Кадрие Ахмед Адем с факултетен номер 70972

График на проекта:

1) Подготвителен уъркшоп за oбучение на международни SCORP треньори - TNHRT Pre-EuRegMe
18.04-22.04.2024, Малта

2) Европейската Регионална среща в гр. Валета, Малта
22.04-26.04.2024

3) Post-EuRegMe 26.04-29.04.2024 (с допълнителна нощувка на 29.04 и връщане на 30.04)

Прикачени са следните файлове:
IFMSA Invitation Letter Pre-EuRegMe
IFMSA Invitation Letter EuRegMe/Post-EuRegMe

Необходими ресурси:

Финансово покритие на пътните разходи

Финансово описание на проекта:

Двупосочен самолетен билет от София до Малта с пристигане на 18.04 до 16:00 в Малта и връщане на 30.04.
Ориентировъчна цена към момента: 260 € (с регистриран багаж)

Партньори на проекта: