Описание на проекта

Описание на проекта:

Анестезиология, насочена към спешна медицина (Anaesthesiology Directed to Acute Medicine, ADAM) е интензивен обучителен курс, които се провежда в рамките на една седмица в периода 06 - 12 юли 2024г в гр. Аместрдам, Нидерландия. Организиран е oт Vrije Universiteit Amsterdam и се осъществява в афилиираната към университета болница VU University Medical Center Amsterdam. Таргетната група участници е студенти по медицина в последните години от университетското им обучение - 5-6 курс. Обучението е с установени традиции и тазгодишното издание през 2024г. е 10-то поред. Обучителите са практикуващи лекари, между които д-р Ралф Краге (Ralf Krage), основател на ADAM и председател на SESAM (Society in Europe for Simulation Applied to Medicine), и анестезиолози и спешни медици от университетската болница VUmc. Групата одобрени участници е малка, но включва студенти от целия свят, като миналогодишното обучение са преминали студенти от 26 страни, между които от Южна Корея, Индонезия, Ирак, Европа.

Цели на проекта:

Програмата включва обучение изцяло чрез симулация на спешни ситуации с практическо приложение на манипулации, вкл. интубация, спешни състояния, изискващи електролитна и/или кардио-пулмонална ресусцитация, анафилактичен шок, оток на ларинкса, колапс и други. Целта на участието ми в обучението Anaesthesiology Directed to Acute Medicine е придобиване на практически умения за спешни ситуации. Вярвам, че за да бъде одобрено участието ми в този курс, е допринесла мотивацията ми и ясно представени цели, тъй като освен положените изпити в изброените цикли, съм работила като помощник-медицинска сестра в отделение по Анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ “Лозенец” за период от две години. Този проект, осъществяван със съдействието на колеги студенти по медицина от Нидерландия и участието на опитни клиницисти, дава възможност за практическо обучение и приложение на вече придобитата теоритичната подготовка в циклите по Анестезиология и интензивно лечение и спешна медицина.

Задачи на проекта:

- Отлична теоритична подготовка, за да могат да бъдат усвоени практическите умения.
- Подготовка за дискусия на медицински случаи.
- Представяне на МФ на Софийски университет на високо ниво сред колеги от медицински университети от различни страни.
- При съдействие от МФ - обучение на колеги по медицина, които през настоящата година преминават цикли по Анестезиология и интензивно лечение и хирургия с наличните ресурси и симулации.

Целева група:

Студент по медицина Аксиния Димитрова Миланова, VI курс

График на проекта:

Една седмица в периода: 6 - 12. Юли 2024г.

Необходими ресурси:

Финансови ресурси, покриващи такса участие - 850 евро. В таксата участие са включени изхранване, настаняване, консумативи и регистрация.
Приложена е проформа фактура, в която е описана таксата-участие.

Транспортни разходи до и от град Амстердам, Нидерландия 05 - 13. Юли 2024г. Около 500лв двупосочен билет.

Финансово описание на проекта:

Такса участие: 850 евро
Транспортни разходи: около 500 лв

Партньори на проекта:

-