Описание на проекта

Описание на проекта:

Международната федерация на асоциациите на студентите по медицина (International Federation of Medical Students’ Associations, IFMSA) е неправителствена организация, представляваща сдружение на студентите по медицина. Основана през 1951 г., в момента има 127 национални членски организации от 119 страни и шест континента. През август 1993 Асоциацията на студентите по медицина в България (АСМБ) е приета за кандидат – член.
73-та Генерална асамблея на IFMSA ще се проведе присъствено в периода 1-7 март 2024 г в гр.Кито, Еквадор. Генералната асамблея е най-голямото регулаторно събитие на студентските асоциации по медицина. Като пълноправна асоциация-член АСМБ, чрез своята делегация, има право на глас за избирането на ръководството на IFMSA, сключване на меморандуми с външни партньори, определяне на критериите за програми за стажански програми, предложения за промяна в регулациите на комитетите към IFMSA, а именно: Комитет по обществено здраве (Standing Committee on Public Health), Комитет по човешки права и мир (Standing Committee on Human Rights and Peace), Комитет по сексуално и репродуктивно здраве, и здравни права (Standing Committee on Sexual and Reproductive Health and Rights including HIV and AIDS), Комитет по медицинско образование (Standing Committee on Medical Education), Комитет по научен обмен (Standing Committee on Research Exchange) и Комитет по професионален обмен (Standing Committee on Professional Exchange).
Всеки активен студент по медицина, член на АСМБ и участващ активно в развитието на локалния клон към дадения университет, има право да кандидатства и да бъде избран за делегат, представляващ асоциацията, държавата и в частност университета си на международно ниво. За да бъде един от представителите на България на Генералната асамблея, студентът трябва да отговаря на определени изисквания - оповестени критерии, сред които владеене на език, активно участие в събитията на АСМБ и стремеж за развитие. Националния управителен съвет на АСМБ организира среща на която биват излъчени делегатите, отговарящи на критериите и имащи съществен принос за развитието на Асоциацията - така най-добрите кандидати биват избирани като пълноправни делегати.
На международно събитие от такъв ранг се дава възможност на студентите по медицина да се запознаят отблизо с принципите на здравната грижа в други държави по света. Студентите вземат участие в множество различни сесии, състоящи се от лекции, дискусии, уъркшопи, трейнинги и практически занимания, насочени към проблеми в сферата на медицинското образование, общественото здраве, репродуктивното здраве и СПИН, човешките права и мира, научните и професионалните практики на студентите по медицина в света.
Делегатите също имат възможност да опознаят населеното място, в което се провежда Генералната асамблея, да участват в различни социални програми, да общуват и да изградят здрави връзки и контакти с делегатите от останалите държави и университети.

Цели на проекта:

Целите на проекта са:
• Осигуряване на възможност за пълноценно участие на представители на Медицински факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“в Генерална асамблея в Еквадор (в периода 01-07.03.2024г.) в сесии по комитети съответно на - Комитета по обществено здраве (SCOPH) и Kомитетa по медицинско образование (SCOME). На тези сесии ще се обсъждат организирането на събития, като скрининг програми за населението, обучение на населението на базисни умения за справяне в спешни медицински ситуации и промотиране на информационни кампании (Например за изминалия мандат - Антибиотична резистентност и Имунизации).
Също организиране на обучителни мероприятия за студентите по медицина, като: изучаване на базисни умения в лекарската практика (разчитане на ЕКГ, как да общуваме с пациенти и др.) и имплементиране на интерактивни практики в обучението (Работа с лапароскоп, Ехографски и други симулатори).
• Утвърждаване и повишаване конкурентоспособността на студентите от МФ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ - както в медицински, така и в ръководно-административен аспект, особено възможността на българските студенти да изградят капацитет и умения за кандидатстване за позиция на регионално и международно ниво.
• Популяризиране имиджа на студентите на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ сред студентите от останалите шест университета от страната, в които се обучават медици, както и сред колегите медици от чужбина, като място, което дава възможности за личностно и професионално развитие и което подкрепя своите студенти.
• Презентиране на възможностите за обменни програми/студентски стажове в България и по-точно МФ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и неговите бази.
• Организиране на последващи събития за популяризиране на резултатите от проекта. Мотивиране и подготовка на колеги за участие в следващо издание. Запознаване с нови и различни медицински практики приложими в допълнително обученние на българските студенти.

Задачи на проекта:

Проектът си поставя да изпълни следните задачи:
• Активно участие в Генералната асамблея, в което делегатите преминават през 7-дневна активна програма, състояща се от теоретична и практическа част - лекции, уъркшопи, трейнинги, пленарни заседания, изборни заседания и всички дейности, свързани с тях.
• Създаване на ценни контакти и обмяна на опит с колеги от цял свят и професионалисти в областта на медицината, чрез което се засилва междукултурното общуване, разбиране и единство сред студентите в световен мащаб.
• Популяризиране на постиженията и новостите в медицината в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, и чрез Асоциацията на студентите по медицина в България - сред колегите от цялата страна.
Придобиване на нови знания и увеличаване на компетенциите на кандидата по ръководене на студентска структура, организиране на локални и национални събития, участие в международни събития, популяризиране на обществено значими теми, повишаване качеството на обучение на студентите по медицина - с нови иновативни техники и повече време за практика, набиране на партньорства и др;

Целева група:

Студенти по медицина 5 курс в МФ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“:
Габриела Ангелова Ангелова ФН 71062
Калина Страшимирова Божилова ФН 71002

График на проекта:

1. Участие в срещи с останалите делегати – до 25.02.2024г.
2. Участие в подготвително обучение – до 25.02.2024г.
3. Участие в Генерална Асамблея на IFMSA – 01.03-07.03.2024г.
4. Участие в Пост-ГА – 07.03-10.03.2024г.
5. Представяне на резултатите от проекта пред колегите от МФ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“под формата на онлайн и/или присъствени срещи – след завръщане през април, май 2024г.

Прикачени са:
Letter of Support - Gabriela Angelova
Letter of Support - Kalina Bozhilova
Уверение за част от делегацията на АСМБ на 73тата ГА - Габриела Ангелова
Уверение за част от делегацията на АСМБ на 73тата ГА - Калина Божилова
Уведомление за такса, АСМБ
Сертификат на АСМБ за членство към IFMSA

Необходими ресурси:

Финанасови разходи, необходими за покриване на такса за участие и самолетни билети.

Финансово описание на проекта:

Такси за участие - 2 х 335.50 €
Самолетни билети:
София - Кито около 1000€ двупосочно, на човек

Партньори на проекта:

-