Описание на проекта

Описание на проекта:

Студентски клуб на политолога (СКП) е учреден на 28.03.2008 г. като доброволческа организация на младежи, изучаващи политология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Част от целите на организацията са свързани със стремежа за получаване на по-добра квалификация по теми, свързани със специалността. В рамките на своята дейност клубът реализира общественополезни проекти и инициативи, научно-образователни и научно-приложни програми, форуми и други формати по проблеми, свързани с политологията. През изминалата една година СКП започна процес на разширяване на дейността на клуба и включване в международни обмени и конференции. От началото на май 2023 клубът е част от Международната асоциация на студентските клубове по политически науки, чиято цел е обмен на идеи и изграждане на мрежа в целия свят. GNLF е студентска организация, която се състои от граждански ангажирани студенти в Япония. Всяка година се организира форум, на който биват канени бакалаври, магистри и докторанти от държави като България, Мексико, Тунис, Унгария и др. Предстоящото събитие е насрочено за периода между 20.02.2024 и 29.02.2024г. Темата на форума е “Information Control and Individuals’ Rights”, а официалният език на събитието е английски.
Участниците биват настанени в кампус, а всеки ден между 10 и 16:00 часа се провеждат лекции и дискусии по темата. Всеки участник представя ситуацията в държавата, в която живее и споделя политиките, които се провеждат за справяне с конкретния проблем. Лекторите са преподаватели от различни страни и местни експерти.
Кандидатства се посредством онлайн формуляр като след попълването му, кандидатът трябва да напише две есета по темата на форума, в които да представи накратко как държавата, която представлява, се справя с ограничаването на свободата на словото, как се гарантира независимостта на медиите, както и личните си възгледи по въпроса. В случай, че есетата бъдат одобрени, кандидастващият бива допуснат до онлайн интервю на английски език.

Цели на проекта:

По време на GNLF 2023 основната тема беше "Мир", като всеки един от участниците представи ситуацията в държавата, която представлява. Обменихме идеи и обсъдихме различни методи за справяне с кризисни ситуации. Управителен съвет на Студентски клуб на политолога планира да организира подобен международен форум в България и участието на представител на клуба и съответно на СУ "Св. Климент Охридски" е от огромно значение и има за цел да взаимства идеи за организацията на такъв тип събитие, представяне на клуба на международната сцена и създаване на контакти с други университети и клубове по света.
Целта на предстоящия проект е да се сравнят ситуациите в различните точки по света и политиките, които се провеждат на държавно ниво за справяне със зависимостта на медиите, информационното затъмнение, ограничаване свободата на словото и човешките права и т.н. Всеки участник представя доклад по темата, който отразява темата “Information Control and Individuals’ Rights” в държавата, която представляват.
Като представител на СКП и СУ "Св. Климент Охридски", смятам, участието на подобно събитие за важно, защото всичко, което бъде обсъдено на форума, ще бъде разпространено в последствие, а идеите и решенията, до които се стига по време на дискусиите ще бъде приложено в бъдещи проекти на СКП, свързани с международната дейност на клуба.

Задачи на проекта:

1. Изграждане на мрежа от хора, които се занимават с политически науки, международни отношения или са силно граждански активни.
2. Поддържане на тази мрежа.
3. Обмен на опит и идеи.
4. Постигането на консенсус и разрешаване на казуса със зависимостта на медиите и контрола на информация.
5. Създаване на изцяло нов метод за справяне с проблема, който да бъде базиран на позитивните черти на методите, които провеждат различните държави, изолирайки слабите страни на съответните политики.
6. Разпространение на изводите и опита от форума след края му.

Целева група:

Целевата група се състои от граждански активни бакалаври, магистри и докторанти от цял свят. По време на събитието ще присъстват представители на държави като:
1. България
2. Тунис
3. Мексико
4. Япония и др.

График на проекта:

20.02.2024 - Пристигане в Токио, посрещане на летището и отвеждане в кампуса, където биват настанени всички участници
21.02.2024 - 28.02.2024 - Първият ден на форума е опознавателен, като делегатите представят предварително подготвен научен доклад, който отразява темата “Information Control and Individuals’ Rights” в държавата, която представляват. Към момента е готова единствено условна програма, според която всеки ден започва първи панел с лекции или презентации на преподаватели и експерти. Следва втори панел за деня, чиято цел е изцяло дискусионна. Участниците се разделят в различни групи, в рамките на които дебатират и подготвят материал спрямо възложената задача. В края на панела всяка група има няколко минути да представи изводите, до които са стигнали през деня и да обмени идеите си с другите екипи.
29.02.2024. - освобождаване на стаите и отпътуване

Необходими ресурси:

Организацията GNLF работи с японски фондации, които покриват по - голямата част от разходите по настаняването на чуждестранните делегати. Въпреки това от кандидатите се изисква заплащането на т.н. tuition fee или "такса участие", на стойност 750$. Сумата се влага в самолетните билети, чиито цени обичайно надвишават 1000 лева в посока.

Финансово описание на проекта:

1. 650$ или 1183 лв tuition fee, които покриват част от сумата, необходима за закупуването на самолетни билети от София до Токио.
Прикачвам файлове на кореспонденцията ми с екипа на GNLF. Част от тях са кореспонденцията относно одобрението на кандидатурата ми.
Тъй като към момента няма формиран официален документ за tuition fee, но такъв се очаква до края на работната седмица, прикачвам миналогодишния файл, касаещ таксата участие. Поради покачващите се цени на полетите се налага да избързам и да прикача наличната документация. Когато постъпи новият файл относно таксата, ще го изпратя незабавно.
2. Нощувките са осигурени и финансирани. Участниците ще бъдат настанени в National Olympic Memorial Youth Center, което е със статута на public dormitory.
3. Въз основа на Приложение№ 1 къмчл. 6, ал. 1 на Наредба за командировъчните средства при задграничен мандат, дневните пари, необходими за престой в Япония са 120 Евро на ден. За периода между 20.02.2024 и 29.02.2024 сумата за дневните пари възлиза на 1200 евро. (10 х 120евро)

Партньори на проекта:

Няма

Файлове: