Описание на проекта

Описание на проекта:

През академичната 2023/2024 г. отборът на Софийския университет ,,Св. Климент Охридски” в съревнование със стотици кандидати от цял свят за поредна година бе одобрен и класиран за присъствено участие в най-престижното състезание по международна търговска медиация на Международната търговска камара в Париж, Франция. През 2021 г. отборът на СУ постигна безпрецедентен успех, като стигна до самия финал на състезанието, класирайки се на престижното второ място в света - рекорд за студенти, чиито роден език е различен от английския. По-рано, през 2019 г., отново отбор на СУ достигна до четвъртфинал, достигайки до пето място в крайното класиране.
Според всички замесени професионалисти в международното извънсъдебно решаване на спорове тези успехи не само отразяват академичните ангажираност и достижения на българските студенти в практическите срещи и надпрева с най-престижните университети по право от всички континенти на света, но допринасят и за признаването на Софийския университет като водеща институция със завидни резултати на глобалната сцена. Така именно благодарение на усилията на нашите студенти и треньори през изминалата 2022 г. ЮФ на СУ бе позициониран на второ място в световната класация на ,,Ника” за най-добър юридически факултет.
С желание и мотивация да продължаваме да сме активни и да подобряваме уменията на своите колеги и студенти, тази година нов екип от бивши състезатели и треньори, ангажирани с темата на извънсъдебното решаване на търговски спорове, организира подбора и подготовката на трима студенти, които да представят Университета, а също за дванадесети път и страната ни на едно от най-важните образователни събития в сферата на международните преговори и търговската медиация.
За новото издание на формата след проведена вътрешна селекция на няколко етапа, вече в продължение на няколко седмици за участие се готвят трима силно мотивирани студенти от четвърти и пети курс в ЮФ на СУ: Евгени Карадалиев (фн 61911), Йоана Славчева (фн 62122) и Кристияна Велчева (фн 61876). Техни треньори и помощници в подготовката по международните търговски казуси са Кристина Горчева (фн 11935) и Даяна Зашева, медиатори с богат състезателен и треньорски опит в международните състезания по международно право, преговори, медиация и арбитраж.

Цели на проекта:

Основната цел на проекта е продължаването на добрите практики по достигане и подобряване на резултатите на българските отбори на най-важния форум в света на медиацията. Предвид въвеждането на задължителна медиация по редица дела през 2024 г. у нас по-важно от всякога се оказва изключително важно представянето на методите за решаване на спорове извън съда по възможно най-добър и представителен за подготовката на младите български професионалисти начин.

Задачи на проекта:

Настоящият проект е насочен изцяло към финансово подпомагане на усилията и присъственото участие на тазгодишния отбор на СУ, след като той вече е преминал всички предварителни селекционни етапи.
Подготовката на отбора премина през предварителна селекция на университетите въз основа на техните треньорски и състезателни състави, както и необходимост от ангажиране с образователния формат, разглеждащ международни търговски казуси.

Целева група:

Целевата група на проекта краткосрочно се състои от тримата състезатели и треньора, чието близо едноседмично командироване би допринесло дългосрочно до задълбочаване на работата и полаганите усилия по развитие на темите на извънсъдебното решаване на спорове - преговори, медиация, арбитраж, във всички факултети Софийския университет.
Ключов фактор за особената конкретика в мотивацията и желанието за предаване на знанията на колеги от целия университет представлява и участието на целия състав на отбора в дейността и събитията, провеждани от страна на Кръжока по медиация и преговори на Софийския университет под ръководството на доц. Камелия Цолова, гл. ас. д-р. Анастас Пунев и адв. Дима Александрова.

График на проекта:

Програмата на подготовката и участието на отбора в състезанието през 2024 г. е следната:
04.11 - 04.12.2023 г. - теоретична подготовка - въведение в теорията на международните преговори, разиграване на примерни казуси; писмен и устен анализ на научна литература, разглеждаща темите: преговори, основани на интереси, извънсъдебно решаване на спорове, изграждане на стратегии при преговори, решаване на гражданскоправни казуси и пр.
04.12.2023 г. - 23.01.2024 г. - теоретична и практическа подготовка по официалните казуси за състезанието през 2024 г.; предаване на писмените изработки на планираните стратегии за решаване на казуса чрез медиация;
04.02 - 10.02.2024 г. - присъствено участие в най-голямото в света състезание по международна търговска медиация ICC International Mediation Competition 2024.

Необходими ресурси:

Необходимите ресурси са свързани с командироването на тримата студенти състезатели, както и на единия от техните треньори - все още студент в ЮФ на СУ, в периода: 03.02 - 11.02.2024 г., непосредствено преди и след участието им във формата.

Финансово описание на проекта:

По Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина отборът, представляващ България и Софийския университет, търси подкрепа при покриването на следните пера от своя бюджет:
- дневни пари: 4 студенти х 56 евро х 8 дни = 1792 евро (приблизително 3500 лева);
- квартирни пари: 4 студенти х 80 евро (при таван 207 евро) х 8 нощувки = 2560 евро (приблизително 5010 лв.)

Партньори на проекта:

Партньор на отбора по международна търговска медиация продължава да бъде Юридическият факултет на СУ, който и тази година заплати таксата за участие в състезанието. Самолетните билети София - Париж - София с чекиран багаж, както и разходи на втория треньор на отбора ще бъдат осигурени с финансовата подкрепа на Адвокатска кантора ,,Шонхерр" и Висшия адвокатски съвет.