Описание на проекта

Описание на проекта:

Коледната работилница на специалност "Етнология и културна антропология" е ежегодна творческа дейност, провеждана в южното крило на Исторически факултет.
Още през 2018 година, по инициатива на преподаватели и студенти от катедра „Етнология“, и заедно със съмишленици от неправителствения сектор, в лицето на „Каритас“ София, както и с любезното съдействие на ДАБ при МС, започна нашата съвместна дейност по организирането на традиционни работилници, в които да участват деца от регистрационно-приемателните центрове в София.
По време на коледната работилницата студенти и преподаватели обединяват сили, за да изработят сурвачки, коледни картички, играчки и всякакъв тип декорации с помощта на деца от регистрационно-приемателни центрове в София. Студентите, също така, изготвят и кратки презентации, насочени към децата, за празничните обичаи, както и се ангажират с приготвянето и осигуряването на традиционни ястия.
Работилницата се радва на внимание от студенти и преподаватели от всички специалности и факултети на университета.

Дата на провеждане: 19.12.2023

Цели на проекта:

Реализиране на ежегодната коледна работилница на студенти от специалност „Етнология и културна антропология“ в рамките на Ректората на Софийски унивурситет.
От една страна, целта на проектното предложение е, у студентите да се предизвикат културни реакции, основани на разбиране, приемане и толерантност към различието. От друга страна, имаме дългослочна политика за подпомагане на социалната адаптация на децата от бежански лагери чрез реални връзки с млади хора от приемащата страна.
Освен това, чрез работилницата разпространямаме и запазваме българските обичаи, като даваме възможност на всеки, изявил желание, да се включи.

Задачи на проекта:

Конкретните дейности са свързани с реализирането на традиционна коледна работилница. На нея студентите, заедно с децата от регистрационно-приемателните центрове в София ще изработват традиционни сурвачки. Част от гостите се включват и с изработването на картички и декорации.
Ще бъдат изготвени кратки презентации, чрез които студентите ще разкажат повече за празничните обичаи и заедно с децата ще търсят паралели с тяхната култура.
Планирана е културна програма, свързана с танцово и песенно творчество и от двете страни.
Планувано е изготвянето, в домашна среда, на различни традиционни ястия, с които децата и гостите на събитието да се запознаят и почерпят.
Ще изненадаме децата с Дядо Коледа, който да ги зарадва с дребни подаръци.

Целева група:

В целевата ни група влизат както студенти от всички специалности и факултети на Софийски университет, така и децата от центровете. Провеждането на подобни събития е още една възможност за обогатяване на извънакадемичното и неформално общуване между студенти от различни специалности, както и изграждане на студентска общност и чувство за принадлежност към нея.
За нас е важно, че чрез общуването със студенти от различни специалности, децата от регистрационно-приемателните центрове се запознават с културната рамка на приемащата общонст, което ще спомогне за бъдещата им адаптация, но и за един кратък миг излизат от тежкото си ежедневие в тясното лагерно пространство.

График на проекта:

Работилницата е насрочена за 19.12.2023 година.
В 9:00 студентите от специалността ще се съберат, за да подготвят необходимите материали, които ще бъдат закупени предварително и ще подредят Южното крило, така че да можем да посрещнем нашите гости.
Официалният старт на събитието е 10:00 часа като работилницата е отворена за всички желаещи да се включат в нея.
Към обяд очакваме да пристигнат и нашите малки гости от регистрационно-приемателните центрове и "Каритас" София.
След пристигането им ще, им бъде представена кратка презентация, изготвена от наши колеги, свързана с празничните обичаи и традиции. След това ще се присъединят към нас на самата работилница, където ще творим заедно.
Малко преди финала на събитието ще пристигне Дядо Коледа и ще раздаде подаръци.
Официалният край е в 16:00, след което студентите ще останат, за да почистят и подредят.

Необходимите материали ще бъдат закупени предварително, както почерпката ще бъде приготвена преди самото събитие.

Необходими ресурси:

За реализирането на работилницата е необходимо да закупим материали за изработване на сурвачки и картички (дрян, прежда, бои, картон и др.), както и хранителни продукти за кулинарната част, която ще бъде подготвена от студенти и включва традиционна българска кухня.
Също така, за да зарадваме децата (очакваме 20), ще им приготвим малки подаръчета, с които да запомнят деня.
За разпространение на събитието ще разчитаме на наши колеги и приятели, които да го споделят или отразят в социалните мрежи.

Финансово описание на проекта:

- Материали за изработване на сурвачки и картички - 100 лева.
- Хранителни продукти, с които да бъдат приготвени ястия - 150 лева.
- Подаръчета за 20 деца, които да бъдат раздадени от Дядо Коледа – 100 лв.
Общо необходими: 350 лева

Партньори на проекта:

Академично етноложко сдружение - СУ