Описание на проекта

Описание на проекта:

Летните теренни практики са задължителна част от обучението в бакалавърската и магистърската програма по „Археология“ в Исторически факултет, СУ „Св. Климент Охридски“. По време на тях студентите придобиват необходимите полеви и кабинетни умения от своите университетски преподаватели и специалисти от регионалните исторически музей в страната. През археологическия сезон на 2022 г. и 2023 г. над 40 студента от бакалавърската и магистърската програма на специалността посетиха обектите селищна могила „Химитлията“, с. Сокол, Козарева могила – селищна могила с некропол, гр. Каблешково, Археологически резерват “Тракийски и античен град Кабиле”, с. Кабиле, ранносредновековното селище в м. Петрова нива, Археологически резерват „Сборяново“, тракийски градски център от елинистическата епоха, Археологически резерват „Сборяново“, късноантична и средновековна крепост в кв. „Хоризнот“, гр. Балчик.
Нашето желание е чрез съвместната работа на студенти от специалността и преподавателите от катедра „Археология“, да представим археологическите обекти, заниманията на студентите по време на практиките, техните впечатления и преживявания.
Постерната изложба ще предостави възможност на студенти, обучаващи се в други специалности в ИФ, да се запознаят отблизо с работата и процеса на обучение на колегите си от специалност „Археология“. Това би допринесло за популяризиране на специалността и иницииране на нови контакти измежду студентската общност.

Цели на проекта:

1) Затвърждаване на връзката между преподаватели и студенти от специалност „Археология“;
2) Усвояване на основни умения от студенти в специалност „Археология“ при изготвянето на постер, които биха им послужили при участие в действителна научна конференция;
3) Популяризиране на специалността сред студентската общност, научно-изследователски институти и музеи;

Задачи на проекта:

- Организационни задачи – формиране на работни групи, разговори с ръководството на катедрата и деканата;
- Финансов отчет – отправяне на запитвания и получаване на офертни предложения;
- Изготвяне на постерни и рекламни материали;

Целева група:

Целевата група на проекта са студенти и преподаватели от Исторически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

График на проекта:

27.10.2023 г. – сформиране на работна група.
08.11.2023 г. – отправяне на предложение към ръководителя на катедра Археология, доц. Даниела Стоянова за стартиране на съвместна работа по изготвянето на постерите.
11.11.2023 г. – отправяне на запитване към кетъринг компания за изготвяне на оферта за събитието.
17.11.2023 г. – отправяне на запитване към ръководителите на летните теренни практики за съвместна работа по проекта.
21.11.2023 г. – подаване на проектно предложение.
25.11.2023 г. – среща с деканското ръководство за обсъждане на дата за откриването и местоположение.
01.12. – 11.12.2023 г. – изготвяне на дигитален вариант на постерната изложба. Среща със съответните преподаватели за проверка на точността на информацията и нанасяне на редакции при необходимост.
07.12.2023 г. – създаване на фейсбук събитие, разпространение на рекламни материали в ректората, отправяне на официални покани към ръководството на ИФ и представители на НАИМ-БАН и РИМ-София.
Между 18-21.12.2023 г. – откриване на изложбата като основен акцент на традиционното „Коледно тържество“ на катедра Археология. Постерите ще бъдат достъпни и в дигитален вариант.

Необходими ресурси:

- Кетъринг - 770,40 лв. (с ДДС)

Финансово описание на проекта:

- Кетъринг - 770,40 лв. (с ДДС)

Партньори на проекта:

Печата и рамкирането ще бъдат покрити от външни за “Diaphanum” източници.