Описание на проекта

Описание на проекта:

Упоритите и амбициозни членове на българския отбор по синтетична биология iGEM Bulgaria за поредна година участват на международното състезание iGEM 2023, където се борят за медали. Благодарение на тях, Софийски университет “Св. Климент Охридски” и България са достойно представени в групата на утвърдилите се в полето на синтетичната биология институции и държави от цял свят.
iGEM (International Genetically Engineered Machine) е международно състезание по синтетична биология, което се организира ежегодно от 2003 г. насам. Първоначално то се провежда в Бостън и с всяка следваща година броят на участващите отбори се увеличава. През последните години надпреварата се провежда в Париж, Франция. През 2022 г. участваха 350 отбора от над 45 различни държави от 6 континента. Очаква се тази бройка да бъде надхвърлена в тзагодишното 20-то юбилейно издание, провеждано под директния патронаж на френския президент Е. Макрон.
Целта на състезанието е да насърчи младите учени да създадат проект в рамките на една година и да го представят пред жури, което ги оценява въз основа на предварително определени критерии.
iGEM България e българският отбор по синтетична биология, създаден през 2016 г. и досега е спечелил 2 бронзови и 3 сребърни медала. В процеса на разработване на проекта, участващите студенти от Софийски университет придобиват безценен опит в различни области, като работа в реална лабораторна среда, усвояване на набор от умения в областта на генното инженерство, работа с високотехнологична и експериментална апаратура и запознаване с актуалните научни достижения.
През последните три години нашият екип се занимава с глобалния проблем на антибиотичната резистентност, който е и особено сериозна заплаха за нашата страна. Злоупотребата с антибиотици и освобождаването им в околната среда водят до възникване на патогенни микроорганизми с множествена лекарствена резистентност. Анализите на СЗО сочат, че ако не бъдат взети спешни мерки, след 2050 г. над 10 милиона души ще умират всяка година поради инфекции с резистентни бактерии. За да дадем своя принос в борбата с това явление, ние избрахме да се фокусираме върху критично важните карбапенемни антибиотици за нашия проект. Карбапенемите се използват като последно средство за лечение на тежки животозастрашаващи инфекции, когато другите препарати са се оказали безсилни. Според проучванията 70% от дневната доза, давана на пациентите от най-разпространените представители на класа, се отделя с урината и попада в околната среда.
За да възпрепятстваме това, ние използвахме специални ензими наречени метало-бета-лактамази, които могат да разграждат карбапенеми и други бета-лактамни антибиотици. След успешният ни пилотен експеримент миналата година, сега отборът работи още по-усилено към подобрението на ефикасността на тези катализатори чрез модифициране на гените, отговорни за синтеза им и посредством тестването им и срещу други антибиотици.
В допълнение към лабораторната си работа екипът ни участва и в многобройни събития, целящи да повишат осведомеността на широката публика за антибиотичната резистентност и за опасностите свързани с нея. Така студентите на Софийски университет популяризират науката и предават своя ентусиазъм на хора от всички възрасти. Имахме участия в „Биофест“ организиран от Биологически факултет, “Софийски фестивал на науката“, “Европейската Нощ на Учените”, Freshers и други, като на всяко от тях щандът и презентациите на отбора се радваха на голям интерес. Предстои да бъдем част от още подобни събития, където ще бъдат представени интерактивни биологични експерименти пред стотици заинтересовани зрители.
Създадохме образователна игра, а също така изнасяме лекции в училища и на различни събития относно употребата на антибиотици, как да опазим околната среда от тях и как всеки човек може да допринесе за решаването на проблема. Особено наблягаме на работата в екип, като това допринася за добрите ни резултати.
Финалът на състезанието тази година ще се проведе в Париж. Там всички отбори изнасят презентации и представят постери за разработените от тях научни проекти. На това събитие участниците имат уникалния шанс да се запознаят със световно известни учени, Нобелови лауреати, лидери от водещи световни компании.
Досега iGEM отборите успяха да постигнат много, благодарение на щедрата подкрепа на Студентски съвет на Софийски университет.
Студентите ни показаха, че с цената на много труд, усилия и лишения може да се постигне крайната цел – по-будно младо научно общество. Техният успех е силна мотивация за нас, новите участници, които с нетърпение очаквахме сформирането на тазгодишния отбор. Ние ще продължим тази добра за младите учени инициатива и ще надградим постигнатото, давайки тласък за реализацията на студентите на Софийски университет в България.

Цели на проекта:

- Достойно представяне и спечелване на медал за Софийски университет “Св. Климент Охридски” на тзагодишното 20-то юбилейно издание на iGEM;
- Представяне на иновативен подход за елиминиране на антибиотични замърсявания в отпадъчните води от болници и ферми;
- Повишаване на информираността на обществото относно опазването на околната среда и важността на навременното вземане на мерки против разпространяването на антибиотичната резистентност;
- Запознаване на децата на България с основни биологични тематики чрез организиране на обучителни семинари в училищата и институциите;
- Активно участие на официални събития за популяризиране на проекта и дейността на отбора.

Задачи на проекта:

Лабораторните експерименти са само една малка част от изготвянето на целия iGEM проект. Освен с тях, членовете на отбора се занимават и с популяризиране на науката, търсене на спонсори за лабораторни консумативи, активна организация на рекламни кампании и набиране на средства, създаване на онлайн информационна страница с всички детайли за постигнатото през годината и изготвяне на набор от обучителни материали, включително и разработване на настолна игра.

Целева група:

Илия Кичев, ОКС “Магистър“, спец. „Изчислителна химия“, втора година
Габриела Калафирова, ОКС “Магистър“, спец. „Генетика и геномика“, първа година
Радина Андонова, ОКС “Магистър“, спец. „Генетика и геномика ЗО“, първа година
Айлян Ахмед, ОКС “Магистър“, спец. „Генетика и геномика“, първа година
Маргарита Попова, ОКС “Магистър“, спец. „Растителни биотехнологии“, първа година
Георги Иванов, ОКС “Магистър“, спец. „Растителни биотехнологии“, първа година
Натали Вълчева, ОКС “Бакалавър“, спец. „Молекулярна биология“, семестриално завършила
Биляна Гачева, ОКС “Бакалавър“, спец. „Молекулярна биология“, семестриално завършила
Мина Иванчева, ОКС “Бакалавър“, спец. „Молекулярна биология“, трета година
Виктория Маринова, ОКС “Бакалавър“, спец. „Молекулярна биология“, четвърта година
Надя Толева, ОКС “Бакалавър“, спец. „Молекулярна биология“, четвърта година
Ивелина Станчева, ОКС “Бакалавър“, спец. „Молекулярна биология“, четвърта година
Бориса Милева, ОКС “Бакалавър“, спец. „Молекулярна биология“, четвърта година
Камелия Колчакова, ОКС “Бакалавър“, спец. „Молекулярна биология“, четвърта година
Ниа Младенова, ОКС “Бакалавър“, спец. „Биотехнологии“, трета година
Десислава Господинова, ОКС “Магистър“, спец. „Медицина“, шеста година
Мария Димитрова, ОКС “Бакалавър“, спец. „Екология“, семестриално завършила

График на проекта:

Тъй като към момента се придържаме към изготвения от айджем план за реализирането на проекта, ни предстои:
- 05.10 - 12.10 – Довършване на отборната Wiki страница за документиране на напредъка и резултатите на отбора;
- 05.10 - 12.10 – Регистриране и охарактеризиране на всички и нови и подобрени части за тази година;
- 13.10 - 22.10 – Изготвяне на презентация с резултатите ни за финалите;
- 23.10 - 29.10 – Подготовка на рекламни материали за Team Booth и промотиране на резултатите;
- 02.11 - 05.11 – Представяне на проектът ни на финалите на Grand Jamboree пред жури в Париж, Франция.

Необходими ресурси:

Финансови ресурси за заплащане на такси-участие, самолетни билети и нощувки за трима от членовете на отбора с цел участие на финал и представяне на проекта пред жури в Париж, Франция.

Финансово описание на проекта:

- Такса-участие на финалите – 600 евро/човек за трима от членовете – 1800 евро общо
- Самолетни билети София-Париж за периода 02-05.11.2023г. – по ЗОП
- Нощувки 100 евро/човек/нощувка за трима души за четири нощувки – 1200 евро общо
Общо са необходими средства в размер на 3000 евро + самолетни билети по ЗОП за представянето на проекта на финалите на състезанието.

Партньори на проекта:

София Тех Парк, Стада, Ридаком, ФоксЛазер, Цибалаб