Описание на проекта

Описание на проекта:

През 2021 г. се навършиха 70 години от кончината и 150 години от рождението на проф. протопрезвитер Георги Шавелски, пръв професор по Пастирско богословие и дългогодишен блестящ преподавател по Стар Завет в Богословския факултет, по който повод започнахме да събираме неговите студии, отпечатани в Годишника на СУ и статии в Църковния печат. Представителният сборник е с 574 стр. и желаем да излезе в рамките на стогодишнината на Богословския факултет, сред чиито основоположници е о. Шавелски. Предлагаме на почитаемия Студентски съвет да подпомогне със скромен дан този наш смирен труд, който ще направи достояние на по-голяма публика у нас визвишеното слово на една от наистина световните величини, прекарали по-голямата зряла част от живота си у нас, преподавайки в нашата Alma mater.

Цели на проекта:

Целта на проекта е да направят достъпни архивни, но безценни, текстове и научни изследвания на приснопаметния професор.

Задачи на проекта:

Да се съберат и съставят всички студии и статии, отпечатани в Годишника на СУ - БФ, сп. „Духовна култура“ и „Църковен вестник“ на автора; да се коригират текстовете от стария в новия правопис; да се направи художествено оформление на така получилия се сборник.
Да се отпечата том с твърда подвързия за 100 годишнината на факултета и да се разпространи в университетска библиотека, националните и регионални библиотеки и на книжния пазар.

Целева група:

Целевата група е в по-тесен кръг специалистите-богословски, студентите-богослови, конкретно изучаващите библеистика, практическо богословие, църковна история; а в по-широк – интересуващите се от История на XX век, от книгите на Свещеното писание на Стария завет; и от хуманитаристика в по-широк план.

График на проекта:

Да се отпечата в печатница сборника до м. ноември 2023 г., когато е тържественото честване на патрона на университета и факултета Св. Климент Охридски.

Необходими ресурси:

Томът е подготвен за печат, като сме осигурили сумата, нужна за него, и предплатили – на печатница „Симолини“, но остава малка част, които трябва да се доплати. Всичко останало е извършено: съставителство, коректура, научна и езикова редакция, оформление.

Финансово описание на проекта:

През 2021 г. е платена сумата 3660 лв., но от тогава по редица причини сборникът претърпя пре-редактиране и добавяне към текста му на 5 студии от ГСУ-БФ. В днешния си обем от 574 стр., печатница „Симолини“ даде оферта от 3640 лв без ДДС, или 4368 лв с ДДС., което означава, че са ни необходими още 708 лв. за отпечатването на сборника (в тираж 300 бр.).

Партньори на проекта:

Екип на проекта: Ивайло Василев (2021з-617, ievasilev@uni-sofia.bg) и Румяна Василева (4ТН4100081, rumyanagv@uni-sofia.bg) Партньор е издателство „Паралингва“, което съфинансира с 1/3 вече заплатената сума от 3660 лв. Друга 1/3 покри храм „Св. Седмочисленици“, където е служил до кончината си о. Шавелски, а последната 1/3 е от спечелен проект към Минстерство на културата по програма „Помощ за книгата“. Показваме снимка на пробна бройка от книгата (без студиите). – единична, преди подаване на тиража.

Файлове: