Описание на проекта

Описание на проекта:

Европейското състезание по международно хуманитарно и бежанско право (All-European International Humanitarian and Refugee Law Moot Court Competition) се организира от Юридическия факултет на Люблянския университет и в началните си фази представлява симулация на мирни преговори пред Международния комитет на Червения кръст и Върховния комисариат на ООН за бежанците. На полуфинал и финал се провежда симулационен процес пред Международния наказателен съд, като съдии са видни юристи и практици в сферата на международното наказателно право. Софийски Университет „Св. Климент Охридски“ участва за трети път в състезанието. Миналата година отборът стигна до финала. Предвид успеха на отбора тази година имаше сериозен интерес към състезанието сред студентите. Членовете на тазгодишния отбор, който ще представи университета са както следва:
• Сияна Стоянова Караниколова, студент по право трети курс, фак. № 7JF2000077;
• Кристияна Димитрова Генадиева, студент по международни отношения втори курс, фак. № 5JF0100103;
• Адриан Пламенов Кръстев, студент по право, семестриално завършил, фак. № 62067.

Треньор и ръководител на отбора е Яна Вескова Обрешкова, студент по право четвърти курс, фак. № 8785, тя е и участник в миналогодишното издание на състезанието, когато отборът пледира на финал. Както миналата година, така и тази организаторите на състезанието официално обявиха, че то ще се провежда присъствено от 21 до 24 ноември 2023 г. в гр. Любляна, Словения. Поради целодневната ангажираност на състезателите се изисква пътуването да бъде на 20 и 24 ноември.

Цели на проекта:

Отборът на СУ ще защитава не само честта на университета, но и ще представлява България на едно от най-престижните международни състезания по право пред специалисти в съответната област.

Задачи на проекта:

1. Достойно представяне на СУ в състезанията по международно право;
2. Развиване на умения като решаване на казуси, пледиране, разсъждаване за различните гледни точки на страните, правно проучване, анализиране и писане на правни текстове;
3. Професионално развитие като юристи и развитие на знанията на участниците в съответните отрасли.

Целева група:

Тримата участници в тазгодишното състезание и треньорът:
• Сияна Стоянова Караниколова;
• Кристияна Димитрова Генадиева;
• Адриан Пламенов Кръстев;
• Яна Вескова Обрешкова.

График на проекта:

Дата на заминаване - 20.11.2023
Провеждане напроекта - 21.11-24.11.2023
Дата на връщане - 24.11.2023

Необходими ресурси:

Ресурсите, които са необходими за проекта, са изцяло финансови.

Финансово описание на проекта:

Финансите, които ще са нужни, са дневни: 48 евро х 5 дни х 4 души = 960 евро, изчислени съгласно Наредба за служебните командировки и специализации в чужбина.
Необходима е и сума за настаняване, възлизаща на 1000 лв.

Партньори на проекта:

Финансова подкрепа за изплащане на таксата за участие и закупуване на самолетни билети от БМЧК.