Описание на проекта

Описание на проекта:

Проектът, който представям реализира едномесечен обмен с цел обучение и практически стаж в Тунис. Тази инициатива се осъществява чрез Асоциацията на студентите медици в България. Дейността по време на проекта се изразява в работа в отделение в университетска болница в един от градовете - Монастир, Сус или Тунис.

Приемащата страна е член на Международната федерация на асоциациите на студентите по медицина (IFMSA). Всеки активен член на IFMSA има право да кандидатства за обмен в страна-членка на организацията, като класирането му става на база дейноста и приноса на студента за изминалата година. Обменът може да бъде ориентиран в професионална или научна област. Професионален обмен се осъществява след академично завършен трети курс и започване на обучението по клинични дисциплини. Обмените се извършват със съдействието на медицинските унверситети, а стажовете се провеждат в университетски болници, които обучават студенти.

Цели на проекта:

Обучение и практика в рамките на 4 седмици: 1-30 септември 2023г.

Целта на обмена е да се придобият знания и умения в областта на медицината, да се разгледа здравната система на друга държава, да се създадат контакти с преподаватели и студенти от университета. Дейностите по време на проекта включват работа в специализирано отделение в университетска болница, работа с оборудване и пациенти, както и работа в екип от високо специализирани професионалисти в мултинационална среда. Благодарение на обмена ще придобия нови знания особено в практически аспект. Ще имам възможността да се запозная с методи на работа, да споделя придобития опит и да интегрирам усвоените знания в бъдещата ми практика.

Посрещащата организация ще проведе стажа отделение по ендокринология, хематология или спешна медицина. Избрах тези отделения в този ред поради личния ми интерес към специалностите и желанието ми за работа в сферата. В петата година от обучението ми по медицина се срещнах с по-голямата част от специалностите в учебната ми практика и избрах няколко от тях, които бих искала да проследя по-дълбоко и да потърся бъдещата си професионална насока. Ендокринологията и хематологията са области в които бих се радвала да имам възможност да задълбоча практическите си знания. Спешната медицина избрах, тъй като предоставя отлична възможност за придобиване на разнообразни и широкообхватни знания и практически умения. Работата в спешно отделение е интензивна и динамична и изисква знания от множество клинични дисциплини и умение за съчетаването и прилагането им.

Надявам се, че там ще имам възможност да придобия умения, които ще са ми полезни във всяка професионална посока на развитие, умения, които всеки един лекар трябва да притежава. Вярвам, че практиката ми там ще допринесе за научаване на нови техники и процедури. Не на последно място, смятам, че ще създам полезни професионални контакти и ще се справя отлично с работата в екип в отделението, за което се надявам да допринесе знанието ми на френски език, широко използван в държавата.

Радвам се, че имам възможността да обогатя знанията и културата си благодарение на труда на студенти за създаване на подобна организация и се старая активно да допринасям за развитието и. Благодарна съм на университета за подкрепата с която имах възможността да проведа 2 обмена в предходните години - професионален и научен - в Белгия и Мексико. Занапред ще се стремя да продължавам да търся знания и възможности и да съхраня ентусиазма и мотивацията си. Винаги съм смятала, че медицината има голям потенциал на развитие може да подобрили значително качеството на живот на хората. Надявам се да имам възможност да се развивам в професионална насока в България и да допринеса за подобряването на здравните грижи в страната ни.

Задачи на проекта:

- Осъществяване на обмен на добри практики и споделяне на постиженията и новостите в медицината в Медицинския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" чрез Асоциация на студентите-медици в България. Представяне на университета по време на обмена. Запознаване с постиженията на приемащата страна и сравняване с опита в България. Докосване до чуждата практика и условия.
- Създаване на контакти с преподаватели, студенти и професионалисти от университета в посрещащата страна и университетската болница.
- Работа в специализирано отделение, която ще ми даде възможност да се запозная с добри практики и методики.
- Работа в екип от високо специализирани професионалисти и мултинационална среда.
- Споделяне на придобития опит и интегриране на усвоените знания в бъдещата ми практика.

Целева група:

Ванеса Атанасова - студент по медицина в медицински факултет на Софийски университет, 5-ти курс.

График на проекта:

Обменът ще се състои в периода 01-30.09.2023г.

Необходими ресурси:

Финансови ресурси необходими за покриване на транспортните разходи.

Финансово описание на проекта:

Двупосочен самолетен билет София-Монастир-София - ориентиовъчна цена към настояща дата - 500 EUR

Партньори на проекта:

Асоциация на студентите медици в България.