Описание на проекта

Описание на проекта:

Лятната школа по славянска филология е традиция в много чешки университети, предназначена за студенти по славянска филология и неспециалисти с интерес към чешкия език и култура. Школата, за която съм одобрена в гр. Оломоуц, включва едномесечен академичен курс към университета в града, който включва семинари по практически чешки език, лекции и упражнения в различни сфери на чешкия език, литература и култура. По избор има театрален и филмов клуб, както и екскурзии, включени в програмата. Курсът завършва с изпит, а участниците получават сертификат, който дава и 8 ECTS и може да се причисли към академичното обучение на студента.

Цели на проекта:

Целта на лятната школа по славянска филология е задълбочаване на познанията по чешки език, култура и литература, както и възможност за директен досег с носители на езика, което е изключително важно за всеки изучаващ чуждия език. Моята лична мотивация да участвам е свързана и с това, че ми предстои писане на дипломна работа и чрез участието ми в школата ще имам възможност и да ползвам ресурсите на библиотеката в Оломоуцкия университет. Също така школата дава възможност за обмен на добри практики и опит с преподавателите в областта, което допълнително ще ме стимулира да се насоча към подходяща докторантура в Софийски университет след завършване на текущата ми магистратура. Това ще е първият път, в който участвам в лятна школа, тъй като предишните пъти, когато бях одобрена, тя не се състоя поради усложнена обстановка с коронавируса в Чехия.

Задачи на проекта:

- Подобряване и задълбочаване на познанията по чешки език и литература
- Създаване на полезни контакти и междукултурен обмен
- Подготовка за дипломна работа

Целева група:

Студент по чешка филология

График на проекта:

Лятната школа в гр. Оломоуц ще се състои от 15.юли до 13.август 2023 година.

Необходими ресурси:

Финансови - покриване на пътни разходи

Финансово описание на проекта:

Покриване на пътни разходи от България до Чехия и обратно до 150 евро като следва:

- 14.07. полет на отиване София - Виена + влак/автобус от Виена до Оломоуц (през Бърно)
- 16.08. полет на връщане Братислава - София + влак/автобус Оломоуц - Братислава

*Дестинациите и датите за пътуване са избрани според най-ниските цени към този момент с нискотарифна компания и с приложено намаление за студенти за влакове и автобуси в Чехия.

Партньори на проекта:

Файлове: