Описание на проекта

Описание на проекта:

Ежегодно през юли месец Академията за европейско частно право в сътрудничество с Университета в Залцбург организира Лятно училище по европейско частно право. Този академичен форуми продължава две седмици, в които студентите се запознават с основните принципи на повече от 30 различни правни системи. Участват повече от 40 преподаватели, както и няколко съдии от върховните съдилища и Съда на ЕС. Участниците са студенти от всички държави членки на ЕС, но не само. Целта на Лятното училище е да запознае студентите със съответните правни системи и да обсъдят основните характеристики на тези правни системи. Въпроси, които са от значение за сравнителното и международното право (като право и език, смесени правни системи, legal transplants, методология в сравнителното право, европейска хармонизация на частното право или как да се четат решенията на различни върховни съдилища), се обсъждат и доразвиват и по време на ежедневните кръгли маси, на които група преподаватели представят своите идеи и дебатират с участниците. Участниците имат възможност да придобият по-практическа представа за различията между правните системи по време на семинарите, на които се обсъждат казуси, за да се покаже как едни и същи факти могат да доведат или да не доведат до различни резултати в различните правни системи. Лекциите се водят основно на английски език, но някои от тях се провеждат в паралелни сесии (английски, немски, френски, испански и италиански език). Семинарите се организират в паралелни сесии (на английски, немски и френски език).
Както всяка година, Лятното училище се провежда в Залцбруг. Откриването е на 3 юли, а закриването - на 15. Таксата за участие покрива участието в училището, както и три вечери, но не покрива транспортни разходи, настаняване и изхранване.
Във връзка с това, за да взема участие в Лятното училище, се нужда от самолетни билети за отиване и връщане от София до Залцбург, както и покриване на нощувки и дневни. В зависимост от възможностите за транспорт може да се наложи пристигане в Залцбруг и отпътуване съответно един ден по-рано и един ден по-късно, за да се вземе пълноценно участие в събитието. Цените за нощувките в предложените от организаторите места варират между 50-80 евро.

Цели на проекта:

Финансиране на студент от Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в поредното издание на Лятното училище по европейско частно право в Залцбург и участие в занятията, които ще се проведат в периода от 3 до 15 юли.

Задачи на проекта:

Участие на студент в Лятното училище.
Студентът възнамерява да използва възможността за придобиване на нови знания, нови контакти и опит в европейското частно право.
Привличане на студентска и преподавателска аудитория към проблемите на европейското частно право.

Целева група:

Пряко засегнат е студентът, който ще участва - Денислав Златков Маринов - фак. № 62069. Косвено засегнат е Софийският университет, който ще бъде представен на форума, както и всеки студент и преподавател с интерес в европейското частно право.

График на проекта:

Кандидатстване - 01.03.-30.04.2023 г.
Провеждане на Лятното училище - 03.15.07.2023 г.

Необходими ресурси:

Необходимите ресурси са преди всичко финансови - такса за участие, пътни разходи, както и квартирни и дневни.

Финансово описание на проекта:

Такса за участие - 660 евро
Самолетни билети - по ЗОП
Нощувки - по Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина (12-14 в зависимост от полетите) - до 130 евро
Дневни - по Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина (13-15 в зависимост от полетите) - по 35 евро на ден

Партньори на проекта: