Описание на проекта

Описание на проекта:

Международното състезание по права на човека Helga Pedersen Moot Court Competition се организира за 11-а поредна година от Европейската асоциация на студентите по право (ELSA). Състезанието представлява симулация пред Европейския съд по права на човека, като всеки от отборите работи върху казус, който се публикува в началото на месец септември. През декември 2022 г. приключи първата фаза от състезанието, а именно изпращането на писмените защити, изготвени от всеки отбор, от името както на жалбоподателя, така и на ответната държава. Втората фаза на състезанието включва устни пледирания също от позицията на двете страни по казуса. Устната фаза се състои от предварителни кръгове и финали. Предварителните кръгове тази година са 3 - по един в Маастрихт, Бирмингам и Тбилиси, като в тях участват всички регистрирани отбори, за да бъдат избрани отборите, които ще участват във финалите, провеждащи се от 22 до 26 май 2023 г. в Страсбург.
Отборът, който да представи Софийския университет "Св. Климент Охридски" на тазгодишното издание на състезанието, беше избран през юли 2022 г. и се състои от 4 студенти по право (Виктория Барчинкова, Денислав Маринов, Зинети Йетим, Йоанна Ченалова). Треньори на отбора са Петя Аджопова и Янита Джунова, редовни докторанти към Юридическия факултет, както и миналогодишни състезатели и треньори.
След усилена лятна подготовка и предаването на писмените защити през декември 2022 г. тазгодишният отбор беше разпределен да участва в предварителния кръг, който ще се проведе в гр. Тбилиси, Грузия от 24 до 26 февруари 2023 г. Там отборът ще участва в 2 пледирания - по 1 от страната на жалбоподателя и ответната държава, като през март 2023 г. ще стане ясно дали участниците продължават към финалите в Страсбург.
За да може отборът да се включи пълноценно в предварителния кръг и всички предвидени дейности, е необходимо участниците и треньорите да пристигнат на 23 февруари и да отпътуват на 27 февруари, т.е. деня преди откриването и този след закриването на предварителния кръг.

Цели на проекта:

Helga Pedersen Moot Court Competition е най-престижното състезание по права на човека в Европа, форум за студенти с интерес в областта на правата на човека. Нашият отбор ще защитава не само честта на СУ, но и ще представлява България, като ние ще се стремим да затвърдим репутацията на университета и страната сред водещи юристи и преподаватели в областта на правата на човека.

Задачи на проекта:

1. Достойно представяне на СУ в най-престижното състезание по права на човека в Европа;
2. Развиване на умения като пледиране, разсъждаване за различните гледни точки на страните, решаване на казуси, правно проучване, анализиране и писане на правни текстове;
3. Професионално развитие като юристи и развитие на знанията на участниците в сферата на правата на човека.

Целева група:

Целевата група се състои от участниците и треньорите, както и общността на Юридическия факултет. Изявите на отборите в международни състезания имат ефект и върху останалите студенти, както и върху престижа на Софийския университет.
Участниците са:
1. Виктория Барчинкова, фак. № 62121
2. Денислав Маринов, фак. № 62069
3. Зинети Йетим, фак. № 61644
4. Йоанна Ченалова, фак. № 62222
Треньори са:
1. Янита Джунова, редовен докторант, бивш треньор и участник в състезанието
2. Петя Аджопова, редовен докторант, бивш участник в състезанието

График на проекта:

Селекция на отбора - юни 2022 г.
Лятна подготовка - юли-август 2022 г.
Публикуване на тазгодишния казус - септември 2022 г.
Изготвяне на писмените защити - септември-декември 2022 г.
Изпращане на писмените защити - 15 декември 2022 г.
Подготовка на отбора за предварителния кръг - декември 2022 г. - февруари 2023 г.
Плащане на такса за участие в предварителния кръг - 9 януари 2023 г.
Предварителен кръг в Тбилиси - 24-26 февруари 2023 г.
Финали в Страсбург - 22-26 май 2023 г.

Необходими ресурси:

Необходимите ресурси са финансови - самолетните билети за четиримата участниците и двамата треньори от София до Тбилиси и обратно, както и дневни пари съгласно с Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина

Финансово описание на проекта:

Самолетни билети за 6 души София - Тбилиси - София (23-27 февруари) - 1500 евро общо към датата на подаване на проекта (04.01.2023 г.)
Квартирни - 500 евро общо за 4 нощувки за 6 души, под лимита на квартирните по Наредбата
Дневни пари - съгласно Наредбата по 30 щатски долара на човек на ден - 6 души по 5 дена по 30 щ.д. = 900 щ.д.

Общо: 2000 евро и 900 щ.д.

Партньори на проекта:

Юридическият факултет на Софийския университет, който поема разходите за такси за участие.