Описание на проекта

Описание на проекта:

“Едно голямо - малко шоу” е проект за създаването на изцяло нов мюзикъл по тертип и модел на един от най-обичаните от публиката спектакли на Театър - Лаборатория Алма Алтер - “Ах, Бродуей, Бродуей”. Предвиждаме премиера на спектакъла за Денят на влюбените (14 февруари), което да бъде голямата изненада за нашата публика.
Спектакълът “Ах, Бродуей, Бродуей” има специално място в историята на театъра като един от най-играните спектакли с многобройни представления и творческа еволюция през годините. Неговата премиера се е състояла през далечната 2013 година, след което спектакълът е актуализиран и представян многократно с различните нови попълнения в трупата и в съзвучие с музикалните и творчески характеристики и тенденции на конкретното време. Именно това е причината “Ах, Бродуей, Бродуей” да бъде винаги актуален спектакъл в програмата на театъра. За последните 9 години спектакълът е видян от хиляди хора не само в България, а и на редица Фестивали и Форуми за театрално и танцово изкуство.

Спектакълът няма конкретна сюжетна линия - той разчита на най- важните "оръжия" на актьора - неговата енергия, неговото тяло, неговото вътрешно присъствие. По същество спектакълът ще представлява комбинация от хитовите песни от мюзикълите през последните 10 години с оригинална хореография и сценично решение. Между всяка от песните ще има конферанс, който въвежда тематично и емоционално следващото парче, което същевременно поддържа постояна жива връзка с публиката.
Дейностите по изграждането на спектакъла за актьорите - студентите в специалността Авторски театър е изключително градивна и необходима за тяхното развитие. Тя има изцяло практическа насоченост - изучаване на хореографската партитура, усвояване на умения за работа в група, намиране на драматургичен ход на спектакъла, умения за боравене с реквизит и костюм, тайминг. В този смисъл спектакълът е своеобразен учебник за младите артисти - автори, които са в началото на обучението си и ги възпитава в някои от основните принципи на театроправенето - комуникативния ход с публиката, усещане за групова работа, дисциплина, творчество и креативност. Възможността да приложат своите знания, умения и авторска интерпретация е есенциална както за тяхното развитие, така и за мюзикъла, който е подчинен на закона на Живия театър - “Тук. Сега. С тези хора”.

Входът за спектакъла е бъде свободен.
Времетраене : 55 минути.

Цели на проекта:

Да бъде създадена нова версия на най-известния мюзикъл в програмата на Алма Алтер, в който да участват студентите от специалност “Авторски театър”;
По хореографската партитура ще работят Петя Йосифова - Хънкинс и Михаил Бонев - дипломиран студент в специалността Авторски театър;
По музикалната партитура ще работи Георги Арсов - композитор с дългогодишен опит, който ще адаптира световни музикални класики в комбинация с български фолклор, за да се популяризира фолклора сред младото поколение и ще създаде специална авторска музика за спектакъла.
Да привлича и провокира студентската и училищната аудитория;
Да възпитава в младото поколение съзнателен избор и отношение към театъра, предлагайки авторска интерпретация на провокативно мюзикъл заглавие;
Да утвърждава образа на Софийски университет и на Университетския театър, като водещи в театралния живот на страната; да изгражда образа на студентите на Софийски университет като автори и иноватори в творчески и културни процеси чрез подкрепата на Студентски съвет;
Да популяризира творческите виждания на студентите на Софийски университет по света, предлагайки в международното театрално поле авторска интерпретация на един от най-разпознаваемите мюзикъли в последните години;
Да направи спектакъла достъпен до публики със специфични нужди чрез лесен за разбиране текст и оформление на музикално- звуковата среда;
Спектакълът ще бъде излъчен онлайн и ще бъде съпроводен от градска рекламна акция, тип флашмоб, което ще ни помогне да разширим периметъра на очакваната аудитория.

Задачи на проекта:

изготвяне на оригинална драматургия на мюзикъла;
репетиции на маса;
лабораторна работа - изследване на възможните хореографски и музикално - звукови решения;
създаване на хореографския текст и интерпретация на музикалните партитури;
репетиции;
създаване на обща визия на проекта: сценография, костюми, рекламни материали;
осъществяване на общата визия на проекта: сценография, костюми, рекламни материали;
търсене на медийни партньори, изпращане на прессъобщения, срещи с журналисти;
провеждане на интерактивни акции в Университета и в града, част от маркетинговата програма на „Алма Алтер“;
премиера и интегриране на мюзикъла в месечната програма на “Алма Алтер”;
видео и фото заснемане на спектакъла;
кандидатстване за международни форуми и фестивали.

Целева група:

Проектът „Едно голямо - малко шоу“ е насочен към ученическа аудитория от гимназиалния курс, на възраст от 14 до 18 години. Защото искаме да се обърнем директно към ученическата аудитория, с която заедно да дискутираме и създаваме културно съдържание и така да задаваме трендовете в противовес на масовата култура и нецензурното съдържание, което се разпространява твърде бързо сред тийнейджърите.
Театроведи, любители на театъра, студенти с траен интерес в областта на алтернативния театър и синтетичните сценични изкуства, които от години следят, публикациите на блога “Без маски”. Канали за достигане: живи спектакли, рекламни интерактивни театрални акции, блог за култура, онлайн стрийм.
Студенти (18 – 28 години от Университета) с интерес в областта на културата или водени от любопитството си, са най-голямата ни публична маса. Канали за достигане: плакати, флаери с месечната програма, рекламни табла и флашмоби на територията на 16те факултета на СУ. .
Граждани и гости на столицата 25-65 години - редовна публика. Канали за достигане: живи спектакли, флашмоб акции, социални медии, плакати, флаери, рекламни табла из столицата.
Онлайн зрители (14-65), които следят различни събития в програмата ни в дигитален формат, възпрепятствани от липса на време или голямо разстояние. Канали за достигане: фейсбук събитията към проекта, които предвиждаме да бъдат спонсорирани с цел разширяване на традиционния адитория, придобила навика след Ковид да посещава културни събития в дигитален формат.

График на проекта:

Януари 2023
Създаване на оригинална драматургия, селекция на музиката, създаване на хореографията
1 - 30 януари 2023
Създаване на сценарий за спектакъла, създаване на хореография
1 януари- 1 февруари 2023
Създаване и усвояване на хореографиите
10 януари - 10 февруари 2023
Хореографски текст и музикални партитури
1 - 14 февруари 2023
Репетиции
1 - 5 февруари 2023
Създаване на сценична визия на мюзикъла
5 - 12 февруари 2023
Закупуване на костюми, сценография, реквизит
1 - 14 февруари 2023
Рекламна кампания
14 февруари 2023
Премиера и онлайн излъчване
14 февруари 2023 - 14 февруари 2024
Кандидатстване на международни форуми и фестивали

Необходими ресурси:

За реализирането на мюзикъла ще бъдат необходими:
костюми;
сценография (пушек машина, диско топка)
реквизит (гафер, батерии за микрофоните, плаки, крушки за прожектори);
винил;
флаери;
онлайн реклама;
online streaming

Студенти - доброволци, които да се занимават с организацията, логистиката и рекламната кампания на мюзикъла и ще бъдат водещи и актьори-танцьори в спектакъла. Като доброволци към проекта ще се включат всички студенти от специалността “Авторски театър”.

Финансово описание на проекта:

Костюми: 10 номера * 8 актьори * 60 лв = 4800 лв за финансиране от Студентски съвет

Сценография, реквизит и сценична техника: наем на пушек машина и диско топка, танцувален килим, собствен принос, крушки за прожектори, плаки, скари, капаци за осветление, батерии за микрофони, гафер и др. - собствен принос

Винил:

Флаери:

0.58 * 1000 = 580лв по цени на Университетското издателство за А4 Тяло 4+4, 130 грама хром

Онлайн реклама:

4поста*60 лв =240 лв за финансиране от Студентски съвет

Онлайн стрийминг:

Онлайн стриймингът се прави съвместно с ВКЛ ООД.

Партньори на проекта: