Описание на проекта

Описание на проекта:

Факултетен студентски съвет при Философски факултет е създаден през 2003 година и през изминалите десетилетия се е борил за интересите и правата на студентите и докторантите в най-големия факултет в Университета. Затова бихме искали да подпомогнем най-важния процес за учащите, а именно тяхното обучение и в частност самоподготовката в библиотеките на Университета. За последните две години многократно получавахме сигнали за неработещия скенер в библиотеката в Ректората, който е бил използван от два факултета- Философски факултет и Исторически факултет. Това се явява като голяма пречка в академичното развитие на студентите и докторантите на Университета, защото в науките, в които се обучава Философски факултет, книжните материали, с които боравим, са много стари, а някои от тях са и единични бройки не само в библиотеката на Философски факултет, но и в страната. Поради оскъдния тираж на част от литературата, една книга бива използвано многократно, което довежда до нарушение на целостта й. По време на сесия, когато необходимата информация за подготовка за изпитите, се съдържа в една книга, студентите нямат равен достъп до нея. С цел презервация на тези уникални бройки е наложена забрана за изнасяне на книги извън територията на Библиотеката. В следствие студентите и докторантите са длъжни да се съобразяват с работното време на библиотеката, което често се разминава със свободното време за учене, а именно през почивните дни. Затова закупуването на скенер ще е от голяма полза за развитието на академичната обстановка на учащите в Университета. Това е изключително важно средство, което ще спре възпрепятстването на учебния процес. Планира се създаването на общо облачно пространство, в което да се съхраняват вече сканираните книги от студентите и докторантите, за да може всички да имат достъп независимо от деня или мястото, на което се намират и да съхраним книгите, които са в лошо състояние, но единствени за страната. Затова Факултетен студентски съвет при Философски факултет би искал да бъде закупен скенер, който да може да се използва от двата факултета- Философски факултет и Исторически факултет, за да съхраним книжното ни богатство.

Цели на проекта:

-Да съхраним книгите, които са в окаяно състояние и са единствени бройки в Библиотеката и дори в страната.
-Да съхраним и за в бъдеще книжното богатство, с което разполагаме, така че да може да се използва дълго време чрез дигитализацията му.
-Да улесним студентите и докторантите, които се нуждаят от материалите в Библиотеката, като им дадем възможност да използват литературата, без да е нужно да се съобразяват с работното време на Библиотеката.
-Библиотеката да може да побере по-голям трафик от студенти, желаещи да използват литературата по време на сесия, когато е най-натоварено.

Задачи на проекта:

-Среща със служителите на Библиотеката към Философски и Исторически факултет
-Среща с Декана на Философски факултет
-Работна среща на Факултетния студентски съвет при Философски факултет
-Специализирано проучване от екип на Факултетния студентски съвет при Философски факултет за технически особености и спецификации на скенери
-Изработване и представяне на проект за финансиране към Студентски съвет
-Преглед на алтернативи и избор на най-подходящия скенер
-Поръчка и поставяне на уреда в Библиотеката
-Информационна кампания сред студентите от Философски и Исторически факултет за наличието на нов скенер
-Изготвяне на облачно дигитално пространство за съхранение на вече сканираните книги

Целева група:

Студентите и докторантите на Философски факултет и Исторически факултет, които използват Библиотеката в Ректората.

График на проекта:

-Среща със служителите на Библиотеката към Философски и Исторически факултет - 25.11.2022 г.
-Среща с Декана на Философски факултет - 01.12.2022 г.
-Работна среща на Факултетния студентски съвет при Философски факултет - 02.12.2022 г.
-Специализирано проучване от екип на Факултетния студентски съвет при Философски факултет за технически особености и спецификации на скенери - между 02.12 и 09.12.2022 г.
-Изработване и представяне на проект за финансиране към Студентски съвет - 04.12.2022 г.
-Преглед на алтернативи и избор на най-подходящия скенер
-Поръчка и поставяне на уреда в Библиотеката - до края на месец януари
-Информационна кампания сред студентите от Философски и Исторически факултет за наличието на нов скенер
-Изготвяне на облачно дигитално пространство за съхранение на вече сканираните книги - до преди началото на замината сесия

Необходими ресурси:

-DPI над 600
-за предпочитане скенера да е проекционен
-големината на скенера/ габаритите му/ да не надвишават 150см x 100см x 100см
-да може да сканира повече от 5000 страници на ден
-да можа да сканира размер А3
-файловете, които се получават след сканиране, да се запазват като PDF, PNG и др.

Финансово описание на проекта:

Скенер - лимит на разхода 3000 лв

Партньори на проекта:

Деканското ръководство на Философски факултет