Описание на проекта

Описание на проекта:

В специалност „Японистика“ от години насам има традиция да се провеждат клубове по интереси. Те са свързани с японската култура и традиции и целят да запознаят студентите по-отблизо с тях. Не само японисти, но и студенти от други специалности могат да вземат участие в клубните дейности. Клубовете са следните:

Клуб по цукурибу – Дейността на клуба по ръкоделие е посветена на традиционните японски изкуства като оригами (сгъване на хартия), темари (бродиране на топки-играчки) и други, както и ръчното изработване на различни украси, които разкрасяват стаите на Центъра за източни езици и култури. Клубът цели да развие творческите умения на участниците, както и да подчертае значимостта на красотата. Ръководител на клуба е Росица Тодорова от 4 курс, специалност „Японистика“.

Клуб по калиграфия – в клуба по калиграфия студентите изучават техниките на японското калиграфско изкуство, като освен това придобиват задълбочени знания за писмеността. Ръководител е Ахмед Решад от 2 курс, специалност „Японистика“.

Клуб по аниме и манга – клубът предоставя на студентите възможност да се запознаят отблизо с този аспект на модерната японска култура. Гледат се и се обсъждат анимета от различни жанрове и с различни тематики. Ръководители на клуба са Велизара Куртева, 2 курс и Таня Иринкова, 3 курс, специалност „Японистика.“

Клуб по чаена церемония – изучават се тънкостите на японската чаена церемония и студентите се учат как да приготвят зелен чай „матча“. Ръководител на клуба – Ким Думанон, магистър, специалност „Японистика“.

Клуб по кото – студентите се учат да свирят на японски музикален инструмент „кото“. Той представлява струнен инструмент с 13 струни, на който се свири със специални накрайници, поставени на пръстите. Ръководител на клуба е д-р Стела Живкова, преподавател в специалност „Японистика“.

Спортен клуб – клубът не е обвързан с конкретни японски спортове, затова членовете му могат да се възползват от разнообразните дейности – волейбол, баскетбол, бягане и др. Ръководители на клуба са Хрисиян Кирилов, 2 курс и Николай Дралев, 4 курс, специалност „Японистика“.

Клуб по кицке – студентите изучават и прилагат на практика различните техники на обличане на традиционно японско облекло. Ръководител на клуба е Борислава Баракова, 4 курс, специалност „Японистика“.

Клуб по готвене – дейността на клуба включва готвене и дегустиране на японски ястия като суши, онигири, карааге и други. Ръководител на клуба е Ким Думанон, магистър, специалност „Японистика“.

Клуб по настолни игри – студентите се запознават отблизо с игри като шьоги, маджонг и ханафуда, които произлизат от Страната на изгряващото слънце. Ръководител е Матея Илиева, 2 курс, специалност „Японистика“.

Музикален клуб – членовете на клуба се запознават с традиционната и модерната музика в Япония и представят научените от тях песни на Празника на японската култура „Бункасай“. Ръководител на клуба е Десислава Божинова, 3 курс, специалност „Японистика“.

Клуб по танци – клубът се занимава с изучаване и репетиране на японски танци като взема участие и в сценичната част на Празника на японската култура „Бункасай“. Ръководител е Селин Терзи, 3 курс, специалност „Японистика“.

Клуб по театър – подготвя се пиеса, която да бъде представена на „Бункасай“. Ръководител е Калина Цветкова, 4 курс, специалност „Японистика“.

Исторически клуб – с помощта на монографии, статии, документални филми и други ресурси студентите се запознават подробно с историята на източноазиатския регион и водят дискусии по различни теми, обхващащи както Древността и Средновековието, така и новото и най-новото време. Ръководител на клуба – Николай Дралев, 4 курс, специалност „Японистика“.

Цели на проекта:

Проектът има за цел да подкрепи финансово клубовете, за да могат да осигурят материали за занятията си и да осъществят своята дейност през следващия семестър. По този начин те биха могли да се разраснат и да достигнат до повече студенти извън специалността, включително и до такива от други факултети.

Задачи на проекта:

Студентските клубове са отлична възможност за учащите да развият определени умения и да се запознаят отблизо с аспектите на японския бит и култура. Освен това те са начин студентите да се опознаят помежду си и да бъдат по-сплотени.

Целева група:

Това са най-вече студентите от специалност „Японистика“. Освен тях свободно могат да се включват студенти от всяка една специалност на Софийски университет, както тези от ФКНФ, така и от други факултети, които биха искали да разширят познанията си за Япония.

График на проекта:

07/10/2022; 16:00 ч., зала 6В, ЦИЕК - среща, на която са представени активните клубове на студентите
08/10/2022 – обявяване на график и стаи за провеждането на клубовете
14/10/2022 – Клубна дейност от 16:00 до 20:00 ч. в Център за източни езици и култури
21/10/2022 – Клубна дейност от 16:00 до 20:00 ч. в Център за източни езици и култури
28/10/2022 – Клубна дейност от 16:00 до 20:00 ч. в Център за източни езици и култури
04/11/2022 – Клубна дейност от 16:00 до 20:00 ч. в Център за източни езици и култури
11/11/2022 – Клубна дейност от 16:00 до 20:00 ч. в Център за източни езици и култури
18/11/2022 – Клубна дейност от 16:00 до 20:00 ч. в Център за източни езици и култури
25/11/2022 – Клубна дейност от 16:00 до 20:00 ч. в Център за източни езици и култури

Необходими ресурси:

Човешки ресурс – студентите от специалност "Японистика" и други специалности на Софийския университет, както и чуждестранни студенти на обмен от Япония.
Административен ресурс – одобрение за ползване на материална база (сградата на Центъра за източни езици и култури); Одобрение на проект за финансиране от Студентски съвет.
Материална база – сградата на ЦИЕК, аудиторни зали.
Техника – телевизори и друга презентационна техника (за Клуб по аниме и манга).
Финансиране – закупуване на материали за провеждане на клубните дейности.

Финансово описание на проекта:

Материали за клуб по цукурибу:
Топчета от стиропор комплект от 20 бр. х5 = 7.50 лв. (цена за 1 бр. - 1.50 лв.); ЕмАрт
Grafix оригами хартия комплект от 180 л. х2 = 26.38 лв (цена за 1 бр. - 13.19 лв.); Office 1
Creativ company хартия за оригами комплект от 50 л. х2 = 16.80 лв. (цена за 1 бр. - 8.40 лв.); Office 1
Creativ company пайети асорти 25 г, 32 вида = 88.79 лв.; Office 1
Тел алуминиева 10 метра х3 = 6.60 лв. (цена за 1 бр. - 2.20 лв); ЕмАрт
Корда 0.2 мм 85 метра = 1.00 лв.; ЕмАрт
Силиконов пистолет малък х4 = 32 лв (цена за 1 бр. - 8 лв.)
Силикон комплект от 6 бр. х3 = 12 лв. (цена за 1 бр. - 4 лв.)
Брокат асорте х2 = 17 лв. (цена за 1 бр. - 8.50 лв.)
Комплект четки за маслени бои х1 = 32 лв.; ЕмAрт
Комплект акрилни маркери = 37 лв.; ЕмАрт
Акрилна боя бяла Лорка = 14 лв.; ЕмАрт
Топка пластмасова х20 = 38 лв. (цена за 1 бр. - 1.90 лв.)
Перфоратор звездички = 9 лв.; ЕмАрт
Комплект акрилна боя металик = 19.20 лв.; ЕмАрт
Общо: 357.27 лв.

Материали за клуб по калиграфия:
Оризова хартия - 20 бр. - 56 лв. (цена за 1 бр. - 2.80 лв.); “Китайски стоки Лиу”
Калиграфска четка (3 бр. в един пакет) - 4 бр. - 60 лв. (цена за 1 бр. - 15.00 лв.); “Китайски стоки Лиу”
Мастило - 15 бр. - 87 лв. (цена за 1 бр. - 5.80 лв.); “Китайски стоки Лиу”
Общо: 203 лв.

Материали за спортен клуб:
Тренировъчна волейболна топка Mikasa - 1бр. - 96 лв.

Обща сума за всичко: 656.27 лв.

Партньори на проекта:

Специалност "Японистика" се самофинансира за част от материалите за провеждането на клубните дейности. Също така разполага със собствена техника за презентиране (телевизори и проектори). Не се предвижда друго съфинансиране освен това, предоставено от Студентски съвет.