Описание на проекта

Описание на проекта:

Халофилните (“обичащи солта“) микроорганизми са най-често бактерии и археи, живеещи в различни засолени местообитания като солени почви, солени езера, плитки и дълбоки морски води, солници и солни мини. В България подобни солени екологични ниши са Атанасовското езеро, бургаските и поморийските солници, както и находището за добив на каменна сол Мирово край гр. Провадия.
Екстремният начин на живот на халофилите и условията, които обитават водят до тяхното голямо метаболитно разнообразие. В наши дни проучванията върху биосинтетичния потенциал на халофилите са насочени основно върху биологичноактивните вещества, които те синтезират – ензими, екзополизахариди, пигменти, антибиотици, осмолити. Голяма част от тези вещества имат обещаващо практическо приложение в индустрията (биополимери, биоторове, стабилизатори, ензими), фармацията (потенциални антибиотици и лекарства против социално значими заболявания като рак) и козметиката.
Ектоинът и хидроксиектоинът са най-често срещаните осмопротектанти при халофилите. Наред с тяхната физиологична роля в биохимията те се използват като стабилизатори на биомолекули. В практиката се влагат в козметични продукти като овлажнители и UV-протектори на кожата. Ектоинът е потенциално лекарство против синдром на Алцхаймер и алергичен ринит.
Настоящият проект цели да получи финансиране, с което да се закупят реактиви за HPLC анализ (high performance liquid chromatography) на синтезираните от нашите халофилни щамове ектоин и хидроксиектоин. От друга страна, допълнителното закупуване на лабораторни химикали и консумативи ще подпомогне всекидневната микробиологична работа по поддръжката и качественото биохимично и физиологично охарактеризиране на изолираните от нас щамове. Резултатите от настоящото изследване ще бъдат включени в експерименталната част на магистърска дипломна работа. Ще бъде изготвен постер с включени резултати от експерименталната дейност по магистърската дипломна работа, който да бъде представен в рамките на Научна конференция Климентови дни 2023 г., в който изрично ще бъде опоменато, че СС към СУ е финансирал научната работа. Резултатите от експерименталната работа, финансирана от проекта, ще бъдат включени и в научна публикация.

Цели на проекта:

1. Изследване на биосинтетичния потенциал на халофилни микроорганизми, изолирани от находище на каменна сол Мирово (гр. Провадия).
2. Закупуване на химически реактиви и лабораторни консумативи за извършване на експерименталната работа по магистърска дипломна работа по настоящата тематика.
3. Изготвяне на постер с резултатите и изводите от експерименталната работа и неговото представяне на Научна конференция Климентови дни 2023 г.

Задачи на проекта:

1. Да се закупят нужните реактиви, с които да се проведе HPLC анализ (high performance liquid chromatography) на продуцираните осмолити от халофилни микроорганизми, изолирани от находище на каменна сол Мирово край гр. Провадия.
2. Да се закупят нужните лабораторни консумативи и реактиви с цел пълноценното изолиране, поддържане и съхранение на халофилните микроорганизми.
3. Със закупените реактиви и консумативи халофилните микроорганизми да се култивират при различни условия с цел изследване на биосинтетичния ми потенциал за синтез на различни хидролитични ензими, биологично активни вещества и осмолити (ектоин и хидроксиектоин) с полезни качества за практиката и промишлеността.

Целева група:

Експерименталната дейност (подпомогната от закупуването на реактиви и консумативи) и написването на дипломната работа ще бъдат изработени от титуляра на проекта – Калоян Берберов (първи курс ОКС “магистър“ Микробиология и микробиологичен контрол).
Представянето на постер по тематиката на дипломната работа, съдържащ основните резултати от експерименталната работа, по време на Научната конференция Климентови дни 2023 г. ще може да даде шанс на всички студенти и участници да се запознаят по-подробно с халофилните микроорганизми както и с техния приложен биосинтетичен потенциал.

График на проекта:

Реактивите за HPLC анализ както и лабораторните консумативи и реактиви е нужно да бъдат закупени най-рано тази година (декември 2022) или началото (януари-февруари 2023) на другата година, за да може възможно най-скоро да се започне с експерименталната работа по магистърската дипломна работа.
Постерният доклад с резултатите от експерименталната работа ще бъде изготвен и представен през ноември 2023 г. в рамките на Научна конференция Климентови дни.

Необходими ресурси:

Химически реактиви за извършване на HPLC анализ (high performance liquid chromatography).
Основни лабораторни консумативи – петрита, типчета за пипети, епруветки.
Вещества, използвани във всекидневната микробиологична работа – агар, соли, багрила и др.

Финансово описание на проекта:

Всички цени са с включено 20% ДДС.

вид на консуматива/брой/ед.цена/обща цена/

ектоин* (≥95.0%, HPLC grade) / 2 бр х 1 грам= 2 грама / 68.16 лв / 136.32 лв
хидроксиектоин* (≥95.0%, HPLC grade) / 2 бр х 1 грам= 2 грама / 94.8 лв / 189.6 лв
дейонизирана вода / 3 бутилки х 2.5 литра / 38.4 лв / 115.2 лв
петри (d=90 mm, полистиренови, гама стерилни) / 20 пакета х 20 бр= 400 бр / 5.60 лв / 112 лв
епруветки (тип “Епендорф“, полипропиленови, 2 ml) / 2 пакета х 1000 бр / 39 лв / 78 лв
типчета за пипета (с обем 100-1000 µL) / 2 пакета х 1000 бр / 18 лв / 36 лв
типчета за пипета (с обем 5-200 µL) / 2 пакета х 1000 бр / 13.2 лв / 26.6 лв
типчета за пипета (с обем 0.5-20 µL) / 1 пакет х 1000 бр / 19.2 лв / 19.2 лв
ръкавици (нитрилни, размер М) / 2 пакета х 100 бр / 25 лв / 50 лв
Автоматична пипета Accumax Smart (модел SVA-600, за обеми 100-1000 µL) / 1 брой / 150 лв / 150 лв
агар (за микробиологична употреба) / 1 кг / 200 лв / 200 лв
натриев хлорид NaCl (чист за анализ, 99.9%) / 10 броя х 1 кг= 10 кг / 12 лв / 120 лв
кристалвиолет (96% чистота) / 25 грама / 57.6 лв / 57.6 лв
кисел фуксин, калциева сол / 25 грама / 82.06 лв / 82.06 лв

възможно е оскъпяване на реактивите поради включване на такса за доставка – приблизително 50 лв

Обща сума: 1422.58 лв

Ако общата сума на реактивите и консумативите е по-малка от заложената, остатъкът ще бъде върнат обратно на СС на СУ!

Партньори на проекта:

Няма партньори на проекта.