Описание на проекта

Описание на проекта:

Научноизследователският проект “По следите на българските възрожденци” представлява научна експедиция с цел посещаване на знакови места в България, свързани с епохата на Възраждането. Тези посещения включват музей, къщи-музей, галерии и други паметници на историческата култура. Освен наблюденията над визуалните монументи и поглед над традиции, студентите, заемащи участие в проекта имат възможността да запишат идентична диалектна реч в съответното населено място, както и да упражнят вдъхновението си от експедицията при отразяването на впечатления с конкурсна награда. От друга страна не по-малко важни са теренните езикови проучвания и досега до литературно-исторически данни и факти. По време на провеждане на научната експедиция студентите имат възможността да получат допълнителна информация относно личностите, които бележат възрожденските градове, както и развитието на дейността им.

Цели на проекта:

Целта на проекта е да даде възможност на студентите от Факултета по славянски филологии и Исторически факултет да обогатят придобитите знания по време на учебния процес, като им бъде даден непосредствен досег до българската култура и литература. Друг цел е разширяването на знанията свързани с областта и прилагането на практика на тези знания в теренните проучвания, които са заложени по програма.

Задачи на проекта:

-анализ на диалектна основа в съпоставка с нормите и езиковите ситуации

-събиране и снемане на сведения за дейността на възрожденските творци

-провеждане на дискусии и лекционни части

-написване на творчески текст, отразяващ впечатленията от научната експедиция

-снемане на исторически факти и данни от първоизточниците

Целева група:

Студентите, включили се в научната експедиция, за които участието им в проекта има висок коефициент на полезност. Студентите, заявили желание за участие са 56 на брой.

График на проекта:

Маршрут: София - Сопот – Карлово – Калофер – Трявна – Елена – Котел – Медвен – Жеравна – Сливен – Копривщица - София.
ДЕН 1 Отпътуване от София по маршрут София – Сопот – Карлово – Калофер – Трявна /242 км/
Тръгване в 8.00 ч. от пл. „Александър Невски“.
Пристигане в Сопот и посещение на къща-музей „Иван Вазов“, Девическия метох (манастир „Въведение Богородично), Воденицата на дядо Стоян, сопотски манастир „Св. Спас“.
Отпътуване за Карлово и посещение на къща-музей „Васил Левски“, Даскал Ботевата къща, къща „Райно Попович“, архитектурен резерват „Стария град“, Бухаловия хан, Куршум джамия, храм „Св. Богородица“ .
ОБЯД
Отпътуване за Калофер и посещение на къща-музей „Христо Ботев“. Разглеждане на паметника на Ботев и на Калифер Войвода, посещение в Даскал Ботйовото училище.
Отпътуване за Трявна (87 км ~ 90 мин). Пристигане, настаняване в хотел, разходка в града, вечеря, нощувка.
ДЕН 2 Маршрут за деня: Трявна – Елена – Котел – Медвен – Жеравна /135 км/
Посещение на къщите-музей на рода Славейкови и Ангел Кънчев, Старото школо, Часовниковата кула, старата цървка „Св. Архангел Михаил“, Стария град, Етнографския музей.
Отпътуване за Елена и посещение на къща-музей „Иларион Макариополски“, родната къща на писателя Петко Ю. Тодоров, църквата „Успение Богородично“, Старото училище – Дасколивницата, Петте Разсуканови къщи, Попниколовата къща, Камбуровия хан, Часовниковата кула.
Отпътуване за Котел и посещение на Пантеона, музея на котленските възрожденци, Галатанското училище.
Обяд в Котел.
Отпътуване за Медвен и посещение на къща-музей „Захари Стоянов“.
Отпътуване за Жеравна. Настаняване в хотел, свободно време, вечеря, нощувка.
ДЕН 3 Маршрут Жеравна – Сливен – Копривщица – София /335 км/
Обиколка на Жеравна с екскурзовод и посещение на основните къщи-музеи – „Йордан Йовков“, „Руси Чорбаджи“, „Сава Филаретов“, експозиция „Бит и култура на Жеравна през Възраждането“, старата църква „Св. Николай“ с експозиция на църковна утвар, икони и каменна пластика, Старото класно школо.
Отпътуване за Сливен и посещение на културните забележителности в града – паметникът на Хаджи Димитър, музея на текстилната индустрия (фабриката на Добри Желязков), къща „Миркович“ с постоянна експозиция „Старият Сливен“, църквата „Св. Димитър“.
ОБЯД
Отпътуване за Копривщица и посещение на къщите-музеи „Любен Каравелов“, „Димчо Дебелянов“, „Тодор Каблешков“, „Георги Бенковски“, „Синята“ църква.

Необходими ресурси:

финансови ресурси - общата сума на проекта: 12320 лв

Финансово описание на проекта:

-Нощувка - гр. Сливен, хотел Спорт Палас, 25.11.2022 г. - 80 лв/човек/вечер - общо цена - 4480 лв

-Нощувка - гр. Габрово, хотел Мак, 26.11.2022 г. - 50 лв/човек/вечер - общо цена - 2800 лв

-Музейни такси - 30 лв/човек, общо цена - 1680 лв

-Дневни - 20 лв/човек/ден за 3 дни - общо сума - 3360 лв

Партньори на проекта:

- Исторически факултет - Факултет по славянски филологии - Университетско издателство „Св. Климент Охридски“