Описание на проекта

Описание на проекта:

През настоящата 2022 година много академични, научни, църковни и други организации отбелязват, чрез различни форуми юбилейната 100-годишнина от земната кончина на митрополит Методий Кусев. През м. септември в Стара Загора беше организирана научна конференция, на която с научни доклади от СУ "Св. Климент Охридски" участваха преподаватели и студенти. Двама от участниците, които представиха свои доклади са доц. д-р Костадин Нушев и Елена Дюлгерова - студент в ОКС "Бакалавър" - Теология и в ОКС "Магистър" - Българска филология - Интерпретативна антропология, в която доц. Нушев е научен ръководител на Елена Дюлгерова. На базата на това участие в научната конференция са отправени покани за участие и в заключителното събитие на юбилейната програма в гр. Стара Загора по представяне и обсъждане на ново научно изследване за богословските и християнско-етически възгледи на митр. Методий Кусев, на което доц. Нушев е научен редактор. Книгата на д-р Румяна Лечева, която е хоноруван предподавател в МП "Църковно социално дело" на БогФ ще бъде представена на 31.10. 2022 г. от 17 часа в рамките на програмата на Старозагорската света митрополия и Община Стара Загора. През настоящата юбилейна година беше възстановено и академичното издание "Богословски вестник" на страниците, на което се отразяват всички юбилейни чествания, научни събития и нови издания, свързани с личността на Старозагорския митрополит Методий Кусев.

Цели на проекта:

С цел академичната общност на БогФ и студентите от други хуманитарни специалности - История, Българска филология, Философия, Социология да бъдат запознати с най-новите научни издания и публикувани документи от исторически архиви, осветляващи в по-голяма пълнота живота и делото на Старозагорския митрополит, редакцията на Богословски вестник продължава в следващите броеве - до края на 2022 година да подготвя специализирани публикации и да участва в различните академични прояви.

Задачи на проекта:

1. Участие в научната програма и представяне на книгата "В прослава на Бога" в гр. Стара Загора на 31.10. 2. Участие в дискусии с представители на регионалните медии 3. Продължаване на поредицата от публикации по темата и подготовка на тематичен брой за християнските релиозно-нравствени, педагогически и църковно-социални дейности на митр. Методий Кусев 4. Интервюта с авторката на книгата и представители на родова фондация "Митрополит Методий Кусев" 5. Отпечатване на юбилеен тематичен брой на Богословски вестни и разпространението му сред студентите от бакалавърска и магистърска степен в Богословския факултет.

Целева група:

Студенти от МП "Църковно социално дело" и други магистърски програми в БогФ и СУ, студенти от бакавърската степен на обучение от специалностите "Теология" и "Религията в Европа", представители на български църковни и културни институции в страната и чужбина.

График на проекта:

20. - 21. 09. - Стара Загора - Национална научна конференция "Културно-просветна и благотворителна дейност на Българската православна църква в периода от Освобождението до средата на XX век"
26. 10. - отпечатване на брой 8-9 на Богословски вестник с тематична статия по темата на проекта.
31. 10. - 01. 11. - участие в юбилейните чествания в град Стара Загора
20. 11. - отпечатване на тематичен брой за юбилейната годишнина

Необходими ресурси:

командировъчни разходи (пътни и дневни) и разходи за отпечатване на вестника

Финансово описание на проекта:

Пътуване със собствен автомобил София - Стара Загора - София (500 км) 45 литра x 3 лв. - 135 лв.
Дневни - 20 лв.
Отпечатване на 100 броя Богословски вестник (8 страници - цветно) - 300 лв.

Партньори на проекта: