Описание на проекта

Описание на проекта:

Проектът реализира триседмичен обмен с цел научна дейност в Германия. Обменът се осъществява, чрез съдействието и по инициатива на колеги от различни институции, както от страната, така и от чужбина. Дейността по време на проекта се изразява в работа по определено научно лабораторно изследване и представянето на постигнатите резултати от него пред научната колегия в България и Германия. Изследването е част от по-голям международен проект под ръководството на PD Dr. Elena Marinova-Wolff.

Приемащата страна е Лаборатория за Археоботанични изследвания при Хеменхофен, която е под шапката на Института за наследство на провинция Баден-Вюртемберг. Студентът е избран на база успешно проведен студентски стаж на длъжност „Сътрудник археоботанични анализи“ в секция „Палеоботаника и поленов анализ“ на Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания на Българска Академия на Науките. Обменът е насочен в професионално и научно направление. Избраното от мен научно направление отговаря на интересите ми за професионално развитие и би било начало на добра практика за обмяна на кадри и опит между БАН, Софийски университет "Св. Климент Охридски" и Института за наследство на провинция Баден-Вюртемберг.

Цели на проекта:

Връзката между растителния свят и човешката популация има множество аспекти – както в миналото, така и днес, те се предопределят взаимно. Например, в миналото наличието на растителни ресурси – както за консумация, така и като суровини е един от двигателите на еволюцията (родът Homo не е бил единствено месояден). Но и обратното – човешките действия са оставили траен отпечатък върху околната среда, именно чрез консумацията на растителни ресурси (например изсичането на гори с цел осигуряване на дървесен материал за строителство и като горивна суровина, но и отварянето на пасища още в Праисторията). (https://nauka.bg/intervyu-gl-as-r-mila-andonova-ibei-2/)

Обучение и практика ще се проведат в рамките на 3 седмици: 19.09. - 08.10.

Целта е обмен на добри практики и споделяне на постиженията и новостите в археоботаничните изследвания, създаване на контакти с преподаватели и студенти от университета в Тюбинген, работа във високо технологични лаборатория, която ще даде възможност за запознаване със съвременно оборудване и технологии, както и с екип от високо специализирани професионалисти и мултинационална среда.

Благодарение на практикума ще направя първи крачки към това да се усъвършенствам като специалист археолог, с допълнителна експертиза в археоботаниката. От особено значение е, че ще имам възможност да се запозная с технологии и методи на работа, различни от срещаните в Източна Европа.
Не на последно място ще доведе допринесе за споделяне на придобития опит и интегриране на усвоените знания в бъдещата ми практика.

Задачи на проекта:

* Осъществяване на теренно пробовземане на поленова ядка и съхранение в специализирана среда.
* Извличане на проби за анализ в лабораторна среда.
* Обработка на макро-останки под ръководството на доказал се специалист. Усвояване на нови практически и теоретични умения в специализирана лаборатория, които да бъдат привнесени в България.
* Осъществяване на международна научна дейност. създаване на мрежа от контакти между партньори от страната и чужбина.
* Привличане на студентска и преподавателска аудитория към посочения проблем на изследване.

Целева група:

Основно лице, което изпълнява проекта е студентът Йоанна Катрева в партньорство с:

гл. ас. д-р Мила Андонова-Кацарски, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН. http://www.iber.bas.bg/?q=en/user/207
PD Dr. Elena Marinova-Wolff, State Office for Cultural Heritage Baden-Württemberg, http://www.elenamarinova.net/
гл. ас. д-р Камен Бояджиев, НАИМ - БАН, http://naim.bg/bg/content/person/700/0/165/

График на проекта:

17.09.2022 г. - Пътуване до праисторически обект "Юнаците", обл. Пазарджик. Настаняване в археологическата база. Подготовка за извършване на пробовземане. Целенасочено извличане на поленова ядка от негативна структура на терена, определена като подходяща да целите на изследването.
17.09.2022 г. - Транспортиране на поленовата ядка до лаборатория на Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания, гр. София. Извличане на проби за радиовъглероден и поленов анализ.
18.09.-27.09. - Транспортиране на иззетите проби, чрез куриерска фирма от София, България до Хеменхофен, Германия за сметка на State Office for Cultural Heritage Baden-Württemberg.
19.09.2022 г. - Студентът пътува с полет от София до Мюнхен и от Мюнхен до Онинген. Посещение на лабораторията в Хеменхофен. Запознаване с международния екип и ръководителят на изследването.
06.10.2022 г. - Публична лекция пред колеги от Институт за наследство на провинция Баден-Вюртемберг и Тюбингенския университет.
08.10.2022 г. - Обратно пътуване към София.

В рамките на половин година след края на практикума и изготвянето на статия по проблема, студентът със съдействието на преподавател от катера Археология, ще организира публична лекция с цел представяне на резултатите пред студентската общност и преподавателите от СУ "Св. Климент Орхидски".

Необходими ресурси:

Необходимите ресурси са преди всичко финансови.
Предвид опита на студента в сферата на теренните археологически изследвания и археоботанични лабораторни изследвания, е необходима единствено допълнителна финансова подкрепа за реализиране на проекта.

Финансово описание на проекта:

Студентът се нуждае от подпомагане за изплащане на квартира по време на престоя в Онинген, Германия - 20 нощувки по 60,80 лв. = 1 215,91 лв. от 19.09 до 08.10

Транспортни разходи с автомобил Opel Astra, 1993 г. :
- София - Пазарджик - 113 км, 8,5 л. х 3,20 лв. на литър = 27,2 лв.
- Пазарджик - София - 113 км, 8,5 л. х 3,20 лв. на литър = 27,2 лв.

Партньори на проекта:

Тялото е Институт за наследство на провинция Баден-Вюртемберг, чиято централа е в гр. Еслинген, а регионалните му подразделения са в различни села и градове на провинцията. Лабораторията, която е домакин на практикума се намира в Хеменхофен. Осигурената от института сума частично покрива транспортни и ежедневни разходи в размера на: - 270 евро за транспорт - 360 евро за ежедневни разходи Други разходи по престоя не са включени в бюджета на студентската практика. Те са свързани с нощувките в Германия, научна литература, транспортни разходи в България във връзка с извършване на пробовземане на терен.