Описание на проекта

Описание на проекта:

iGEM (International Genetically Engineered Machines) е най-голямото и престижно състезание по синтетична биология в света. Участниците в него се оценяват въз основа изготвения и изработен от тях реален научен проект. Благодарение на него, хиляди участници, сред които и представители на България, трупат опит във всяка една област нужна за развитие в света на науката, а и не само.
В процеса на разработване на проекта, участващите студенти от Софийски университет придобиват безценен опит в различни области, като работа в реална лабораторна среда, усвояване на набор от умения в областта на генното инженерство, работа с високотехнологична и експериментална апаратура и запознаване с актуалните научни достижения.
Допълнително, всеки iGEM отбор има за задача да изготви и проведе активна кампания с редица научни семинари и презентации по водещи научни теми. Провеждането им позволява на участниците да доразвият своите презентационни умения, като особено се набляга на работата в екип.
Задължително условие за участие в iGEM са и множеството социални мероприятия. Чрез тях студентите на Софийски университет популяризират науката и предават своя ентусиазъм на хора от всички възрасти. Предишните отбори участваха в редица подобни събития, като “Софийски фестивал на науката” и “Европейската Нощ на Учените”. Там бяха представени интерактивни биологични експерименти пред стотици заинтересовани зрители.
Финалът на състезанието тази година ще се проведе в Париж, стига епидемиологичните условия да го позволяват. Там всички отбори изнасят презентации и представят постери за разработените от тях научни проекти. На това събитие участниците имат уникалния шанс да се запознаят със световно известни учени, Нобелови лауреати, лидери от водещи световни компании, студенти от най-добрите университети в цял свят и много други хора с интереси в науката. Там е и мястото, където Софийски университет трябва да бъде представен достойно.
България има отбор-участник, като до този момент имаме спечелени два бронзови и два сребърни медала. Тази година, отново Софийски университет излъчва свои студенти, които ще се борят за единственото все още липсващо ни отличие – златен медал.
Досега iGEM отборите успяха да постигнат много, благодарение на щедрата подкрепа на Студентски съвет на Софийски университет. Два иновативни научни проекта са базирани на наскоро откритата и натрупала популярност система CRISPR/Cas9. Имаме участия в голям брой събития („Аз, инженерът“, “Софийски фестивал на науката”, “FISSION Фестивал на науката” в Американски колеж, “Европейска нощ на учените”, „Разни клубове, разни интереси“ и други), като на всяко от тях щандът и презентациите на отбора се радваха на голям интерес. Материалите, предоставени от iGEM, бяха използвани при изработването на осем дипломни работи на студенти от Софийски университет, които бяха оценени с отлична оценка. Интересни конструкти, създадени от iGEM лаборатории от цял свят, бяха дарени на студентите от Биологически факултет на Софийски университет. Най-обещаващите от тях бяха интегрирани в циклите с упражнения на четири специалности. Благодарение на това, оказаната до момента помощ от Студентски съвет допринесе и за подобряване обучението на голям брой студенти. Също така, предишен наш проект позволи значително повишаване безопасността на протичане на учебния процес в занятия по мутагенеза, без от това да страда качеството му.
Не на последно място, предоставените от iGEM цветни конструкти значително поевтиниха и ускориха ключови стъпки в упражненията по Генно инженерство, правейки ги по-достъпни за студентите.
Последният отбор успя да замине, да представи своя проект и да се завърне достойно в България с сребърно отличие благодарение на помощта на Студентски съвет на Софийски университет. Заслужава отбелязване факта, че нашите студенти успяха да изместят колегите си от Harvard, което не е често срещано явление. Студентите ни показаха, че с цената на много труд, усилия и лишения може да се постигне крайната цел – по-будно младо научно общество. Техният успех е силна мотивация за нас, новите участници, които с нетърпение очаквахме сформирането на тазгодишния отбор. Ние ще продължим тази добра за младите учени инициатива и ще надградим постигнатото, давайки тласък за реализацията на студентите на Софийски университет в България. При многобройните ни медийни участия, публични изяви и кампании, ще изкажем своите благодарности към Студентски съвет, както и ще представим нашата Алма матер по достоен начин.

Цели на проекта:

-Подобряване на предишните постижения на отбора и спечелване на възможно най-висок приз за България
-Обучаване на студенти от Биологически и Медицински факултет в областта на биологията на конкурентноспособно ниво с това на студенти от водещи световни образователни институции (Oxford, Cambridge, MIT, Harvard)
- Изготвяне и реализация на високотехнологичен и обществено значим научен проект в областта на екологията и биоремедиацията с водеща роля на студенти

Задачи на проекта:

Продължаване на лабораторните дейности - подготовка на щам Е.coli, който не съдържа определени гени и работи с конкретен ензим с цел подсигуряване безопасността на проекта;
- клониране на ген за ензим в изготвения щам, който разгражда определени антибиотици, включително карбапенеми;
- изолиране на ензимите и провирка на тяхната ефективност за пречистване на антибиотици от замърсени води;
- PR кампания;
- намиране на спонсори;
- подготовка за представяне на проекта на финал;
- представяне на проекта на финал.

Целева група:

Отборът на iGEM Bulgaria за 2022-ра година; студентите, обучаващи се в Софийски университет и Технически университет; всеки с интерес към науката и желание за развитие в тази област.
Отбора на iGEM Bulgaria за 2022-ра:

1. Паула Николова, бакалавър
2. Радина Андонова, бакалавър
3. Биляна Петров, бакалавър
4. Симона Харизанова, бакалавър
5. Теодора Видова, бакалавър
6. Маргарита Попова, бакалавър
7. Габриела Калафирова, бакалавър
8. Биляна Гачева, бакалавър
9. Борислав Димчов, бакалавър
10. Мина Иванчева, бакалавър
11. Филип Калчев, бакалавър
12. Таня Ангелова, магистър
13. Вяра Иванова, бакалавър
14. Виктория Иванова, бакалавър
15. София Користавшевская, бакалавър
16. Яна Ризова, бакалавър

График на проекта:

Планираме да се придържаме към планирания от органозаторите на състезанието график - https://competition.igem.org/participation/navigating-igem
Grand Jamboree - 26.10.2022 - 28.10.2022

Необходими ресурси:

Нужният ресурс е финансов - заплащане на таксата за участие във финалите, Team Grand Jamboree Registration Fee, нужна за допускане на проекта до преглеждане от съдиите.

Финансово описание на проекта:

Таксата Team Grand Jamboree Registration Fee е $3000 (5756,56 лв. към 03.08.2022 г.), като тя трябва да бъде преведена до 30.08.2022 г.

Партньори на проекта:

Партньори: Sofia Tech Park, Студентски съвет при Софийски университет Св. Климент Охридски, Технически университет. Предстои кореспонденция с компании от сферата за партньорство.