Описание на проекта

Описание на проекта:

Асоциацията на студентите по медицина в България (АСМБ) е член на Международната федерация на асоциациите на студентите по медицина (International Federation of Medical Students’ Associations, IFMSА) - неправителствена организация, представляваща сдружение на студентите по медицина. Федерацията има шест постоянни комитета. Постоянният комитет по професионален обмен (Standing Committee on Professional Exchange) дава възможност на студентите по медицина от всички асоциации-членки да кандидатстват за участие обменна програма, която се осъществява в клинично отделение на университетска болница под ръководството на ментор.
Класирането в програмата се осъществява на основание успех, владеене на чужди езици, принос към АСМБ и IFMSA и др.
Професионалният обмен ще се изпълни в две части - стаж в клиника по неврология и гр. Лима, Перу и наблюдение (observership) в гр. Тампа, САЩ.
След приключване на обменната програма ще бъдат организирани информационни кампании за студентите на Медицински факултет, чрез които да се популяризират обменните програми на IFMSA, както сред новите колеги на МФ, така и сред колегите, които все още не са решили да се включат в АСМБ-СУ.
Поради невъзможност за участие в академичен обмен по програма Еразъм в МФ, обменните програми на IFMSA са единствената регулирана възможност за придобиване на опит в болница в друга държава.

Цели на проекта:

- Осъществяване на стаж в клинично отделение - неврологична клиника с ментор от Universidad Privada San Juan Bautista и клиника по традиционни източни практики и алтернативна медицина с ментор от Alternative Medicine Acupuncture.
- Отделението по неврология е избрано, т.к. това е сферата на интерес за професионално развитие на двете кандидатки. Аксиния доброволства в отделение по неврология в УМБАЛ Софиямед, а Кадрие работи в отделение по неврология в Аджибадем Ситиклиник УМБАЛ Токуда. Клиниката по традиционни източни практики и алтернативна медицина е избрана, за да може да се направи съпоставка между традиционната западна медицина с конвенционалните методи, които тя използва, и източните практики при заболяванията на нервната система.
- Опознаване на здравната система в държава, много различна от българската и от европейските модели на здравни системи.
- Изграждане на колегиални отношения с менторите от програмата.
- Опознаване на населеното място и участие в различни социални програми, организирани от домакините.

Задачи на проекта:

- Подготовка на портфолио за приемащата страна, включващо документи като препоръки от преподаватели, академична справка, имунизационен паспорт, преводи на документи - изпълнено
- Включване в езиков курс по испански език (декември 2021-юни 2022), тъй като изискването на домакините от IFMSA-Peru e владеене на езика на ниво минимум B1 - изпълнено, положен е изпит
- Имунизация срещу жълта треска - изпълнено
- Имунизация HepB + HepA - по график месец 0-1-6 - изпълнено
- Осъществяване на едномесечен стаж в клиника по неврология
- Осъществяване на едномесечен стаж в клиника по традиционни източни практики и алтернативна медицина

Целева група:

Студенти по медицина:
Аксиния Димитрова Миланова 70879
Кадрие Ахмед Адем 70972

График на проекта:

27. 08. 2022г - 30.09.2022г. обменна програма в Лима, Перу
01. 10. 2022 - 29.10.2022г. обменна програма в Тампа, САЩ

Проектът започва на 01.09.2022, но изискването на домакините е студентите да се самоизолират 4 дни преди влизането в клиниката на място, различно от общежитието, където ще живеят през останалата част от месеца. Видно е в Exchange Conditions тук: https://exchange.ifmsa.org/student/exchange-conditions/scope/43/page
Затова е посочена по-ранна дата 27.08.2022

Необходими ресурси:

Финансови ресурси, покриващи:
- Такса участие в обменна програма
- Осигуряване на настаняване за 4 дни самоизолиране преди влизане в болница
- Самолетни билети: София-Лима-Тампа-София

Финансово описание на проекта:

Такса участие в обменна програма: 2x350лв = 700 лв
Настаняване за 4 дни: 4x70x2=560 щатски долари спрямо Наредба за командировките и специализациите в чужбина
Самолетни билети: София-Лима-Тампа-София за двама студенти

Партньори на проекта:

УМБАЛ “Лозенец”: PCR тестове, 2 бр. - по ценова листа за пациенти: 2x90 лв. Необходимо е финално потвърждение от ръководството! Рентгенография на гръден кош (изискване на приемащите болници за изключване на туберкулоза) Квантиферонов тест за детектиране на активна форма на туберкулоза - 2x110лв