Описание на проекта

Описание на проекта:

Конвенцията на ООН за международни споразумения за уреждане на спорове в резултат от медиация (Сингапурската конвенция) е най-важната стъпка от развитието на алтернативните методи за решаване на спорове - и най-вече медиацията. С нея се разрешава един от най-належащите въпроси с подписваните по време на медиация споразумения - а именно техните последващо оспорване и юридическа сила.

След подписването на Конвенцията от Сингапур през 2019 г. и последвалото влизане в сила през 2020 г. всяка първа седмица на септември в Сингапур бива посветена именно на алтернативното решаване на спорове - или т.нар. извънсъдебно разрешаване, като професионалисти и ентусиасти по темата се събират присъствено или виртуално, за да обсъдят напредъка в сферата на медиацията.
Предвид важността на Конвенцията правилното и навременното образоване на бъдещите български професионалисти и преподаватели по темата е ключово за бъдещето на рационалното решаване на спорове у нас.

Настоящият проект цели именно установяването на добри връзки на световно ниво и образоването на младите български таланти в сферата по актуалните проблеми, неизбежните последици, но и положителните възможности за развитие на медиацията като алтернативна процедура за решаването на спорове.

Цели на проекта:

Основна цел на проекта са допълнителните теоретична и практическа подготовка на българските представители по темата, които да допринесат за по-добро установяване на процедурата у нас, за развитието на ефективна международна мрежа от професионалисти и най-вече за правилното образоване на възможно най-много студенти с интерес в областта на решаването на спорове - което ще се случи посредством занятията на Кръжока по медиация към Юридическия факултет на Софийски университет ,,Св. Климент Охридски".

Предвид разнообразните събития, лекции и уъркшопи, за които двамата български студенти са регистрирани - очакваните знания, които ще придобият са незаменими и задължителни за правилното развитие на всички дейности в направлението у нас

Задачи на проекта:

Организирана от Министерството на правото на Сингапур в сътрудничество с партньорски организации, Седмицата на Конвенцията от Сингапур (СКС) през 2022 г. включва едноседмична програма от събития, свързани с правото и разрешаването на спорове.

В центъра на СКС е Академията на UNCITRAL, която се провежда от 30 август до 1 септември 2022 г. и включва Конференцията на Академията на UNCITRAL и семинарите на Академията на UNCITRAL, организирани съвместно от MinLaw и Комисията на ООН по международно търговско право (UNCITRAL).

Темата на тазгодишната конференция на Академията на UNCITRAL е "Приемане на глобалната промяна, навигация към нови възможности". Водещи експерти от правния, бизнес и правителствения сектор от цял свят ще се съберат, за да проучат новите възможности на фона на настоящите предизвикателства и да обсъдят творчески идеи и иновативни решения.
Те ще споделят своите виждания по въпроси, включващи уреждане на спорове между инвеститор и държава, разрешаване на спорове във връзка с цифровата икономика, различни специализирани области, изменението на климата и др.

Редом с академията и конференцията са предвидени още няколко десетки срещи, лекции и семинари, които осигуряват незаменима възможност за т.нар. ,,нетуъркинг".
Българските представители са вече регистрирани за участие в мнозинството от събития с вече обявен график и следва успешно да установят нови международни контакти, а също и да разпространят дейността и успехите на отборите и Университета си на най-мащабния и важен за сферата форум.

Целева група:

Пряко засегнати са двамата студенти - шампиони от няколко състезания по медиация и преговори за изминалите две години - Мартин Димитров е златен медалист и носител на специална награда от състезанието по преговори ad hoc на британските ADR ODR International, докато Кристина Горчева е обучен медиатор, вписан в Единния регистър към министъра на правосъдието, както и треньор на отборите, които успешно представиха СУ на няколко формата от началото на 2022 г.

Косвено участието на двамата студенти ще допринесе за по-добрата подготовка и запознаване с възможностите за развитие в сферата на извънсъдебните методи за решаване на спорове на всички студенти на СУ с интерес по темата.
Предвижда се провеждането на няколко последващи събития на Кръжока по медиация през учебната 2022-2023 г., по време на които да бъдат представени и обсъдени всички добри и полезни практики, както и възможностите за съвместна работа, открили се пред българския екип по време на конференцията.

График на проекта:

СКС ще се проведе от 29 август до 2 септември 2022 г. в Сингапур по следната програма:

- Откриващи събития с включени посещения на сингапурски институции на 28-ми и 29-ти август
- Уъркшоп ,,Медиация на спорове в областта на корабоплаването и международната търговия - ролята на Сингапур в разрешаването на морски спорове" от Сингапурската камара за морски арбитраж
- Представяне на окончателния доклад на Сингапурската академия за международно разрешаване на спорове за 2022 г. от Сингапурската академия за международно разрешаване на спорове
- Академията на UNCITRAL, организирана съвместно от Министерството на правото на Сингапур и Комисията на ООН по международно търговско право (UNCITRAL), включва конференцията на Академията на UNCITRAL и семинарите на Академията на UNCITRAL от 30 август до 1 септември 2022 г. от 9:30 до 17:30
- Събитие за ,,нетуъркинг" - ,,Разчупване на конвенцията"; от 18:00 до 20:00 ч. на 30 август

И още много лекции, уъркшопи и срещи, за които организаторите са включили младите таланти и ще очакват тяхното присъствие. (Графикът на конференцията към 20 юли 2022 г. е все още неокончателен)

Необходими ресурси:

Необходимите ресурси за проекта са преди всичко финансови.
Предвид добрия опит на двамата български представители на международната сцена, а от сравнително скоро и в българската медиация - на младежите е необходима единствено допълнителна финансова подкрепа за така представеното в проекта участие в категорично най-важното събитие по темата в световен мащаб.

Финансово описание на проекта:

Вземайки предвид продължителността, местоположението и параметрите на събитието, екипът предвижда следните разходи:
- по 2200 лв. на човек - актуална цена за двупосочни самолетни билети София-Сингапур-София;
- разходи за настаняване и дневни за двама души според Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина за периода от 28 август до 3 септември - както следва:
настаняване = 6 нощувки х 100 щатски долара за двама души (общо 1200 щатски долара)
дневни пари = 7 дни х 30 щатски долара за двама души (общо 420 щатски долара)

Предвид успешната безплатна регистрация, осигурена и подпомогната от организаторите на събитието финансови средства са необходими по посочените по-горе параметри и се равняват общо на приблизително 7500 лв. (7494,77 лв.)

Партньори на проекта:

Екипът от млади състезатели и младши професионалисти се радва на широка морална подкрепа от страна на опитни български и международни професионалисти в сферата, ала разчита изцяло на финансовата подкрепа на Студентски съвет при СУ.