Описание на проекта

Описание на проекта:

Кратка история на стереотактична и функционална неврохирургия
Световната организация по стереотактична и функционална неврохирургия (World Society of Stereotactic and Functional Neurosurgery - WSSFN) е създадена през 1961г. във Филаделфия. Годината на създаване е свързана с навлизащите нови методи за лечение психиатрични (депресия, шизофрения, обцесивно-компулсивно разстройство) и екстрапиримидни (паркинсон, дистония, хорея, с-м на Туре, есенциален тремор и др) заболявания.
Данни за извършване на интервенции свързани с функционалната неврохирургия получаваме още от 1890г. от Виктор Хорсли, който в колаборация с Хенри Кларк, въвеждат първата стереотатична рамка за опити при животни.
Хирургия на екстрапирамидната система датира още от 1949г., когато Ръсел Майер осъществява трансвентрикуларна лезия на ядрото на опашатото ядро и капсула интерна, като резултатите му били спорни и с висока смъртност, но това мотивирало други неврохирурзи да продължат развитието на лезионни и аблационни техники.
Раждането на стереотактичната ера е свързано с изработването на първата стереотактична ямка от Шпигел и Викис използвана при хора през 1947г (първият случай е бил лечение на психиатрично заболяване). Следват въвеждане в употреба на различни лезионни техники като радиочестотна коагулация (днес също се използва с добри резултати), инжектиране на алкохол и криоаблации (изоставени техники) и нови техники като лазерна интерстициална терапия (нововъдена техника, изчакват се резултати от рандомизирани клинични проучвания, но до момента показва по-добри резултати от радиочестотната коагулация при лечение на фармакорезистенти епилепси след СтереоЕЕГ - данни от конгреса по епилептология и епилептична неврохирургия финансиран от Студентски Съвет) , както и ултразвукова аблация (нововъведена техника, все още няма добри резултати при фокални фармакорезистентни епилепсии - данни от конгреса). Въвеждат се и нови таргети като глобус палидус (1951г), таламус за тремор (1952г, в момента се използва дълбокомозъчна стимулация на вентроинтермедиерно ядро, най-вече за есенциален тремор) и субталамично ядро и зона инсерта ( 1960г., в момента се използва ДБС на субталамично ядро и зона инсерта най-вече за треморната форма на Паркинсон и понякога за есенциален тремор).
Въвеждането на Л-Допа медикамента (ок. 1960г.) драстично намалил използването на стереотактични интервенции в лечението на паркинсон, тъй като голям процент от симптомите на пациентите се повлиявали и малка част били фармакорезистентни или със странични ефекти. Статията на Латини през 1992г. бележи ренесанса на стереотактичната и функционална неврохирургия, тъй като данните показали, че този вид интервенции били не само ефективни за симптомите на паркинсон, но и за страничните ефекти на Л-Допа като напр. он- и офф-дискинезии ( след субталамичен ДБС, част от пациентите дори спират използването на медикаменти съдържащи Л-допа, а други намаляват приеманата дневна доза, като по този начин се намаляват страничните ефекти).
През 1980г. Алим-Луис Бенабид и Пиер Полак, в колаборация с Медтроник (основан 1957г) въвели първата система за дълбокомозъчна стимулация, като първата интервенция на дълбокомозъчна стимуалция е осъществена през 1987г. на вентроинтермедиерно ядро, а през 1993г. на субталамично ядро. ДБС при дистония (глобус палидус интернус) бил осъществен през 1990-2000г. в Цюрих, Берн, Монтпелие и Торонто с добри резултати (и до днес се използва).
Съществуват описани в миналото техники, които се използват и до днес за лечени на болка, като напр. при тригеминална невралгия се използва ризолиза на тригеминалния ганглий или микроваскуларна декомпресия на троичния нерв, чрез неворхирургична интервениция. Кордотомия - прекъсване на болковия път на ниво шийна част на гръбначен мозък (изоставен метод). Стимулация на гръбначния мозък, чрез поставане на дурални пластини - нов метод, в процес на въвеждане в България от екипа по стереотактична и фунцкионална неврохирургия, болница "Св. Иван Рилски".

Информация относно конгреса и нашето участие
WSSFNC 2022 - World Society for Stereotactic and Functional Neurosurgery Congress - Songdo Convencia, Incheon, South Korea - 03-07.09.2022г. Международното събитие, организирано за 19-та година, съчетаващо в едно лекции от водещи медицински специалисти от цял свят, в областта на стереотактична и функционална неврохирургия (лечение на паркинсон, дистония, болка, епилепсия и др.). Целта на нашето участие е: предварително получаване на информирация ( преди да бъда публикувани статиите и да бъдат завършени всички проучвания) относно резултатие от използването на нови техники като фокусиран ултразвук и лазер при епилепсия и екстрапираминдни заболявания, като това ще помогне за повишаване на нашите знание в сферата на фунцкионална неврохирургия, предавана на информацията и знанията на студентите от другите курсове в МФ на СУ и започване на проект включващ и други студенти от СУ с интерес в сферата на неврохирургията, и лекари - неврохирурзи. Втора цел - двамата участници са демонстранти по анатомия към МФ на СУ на студенти от 2-ри курс, специалност медицина. Участието ще помогне за по-доброто разбиране на анатомичните структури, патофизиология и патоанатомия при екстрапирамидни заболявания и епилепсия и изготвяне на последователна терапия при пациентите, като това ще бъде предадено на останалите студенти.
Конгресът изготвя и уъркшоп, в който ще се проведът практически занятия свързани с епилептичната неврохирургия (темпорални резекции, амигдалохипокампектомии и хемисферотомии) и стереотактична неврохирургия ( имплантиране на дълбокомозъчни електроди). В Су се организира всяка година академия по хирургия, в която до момента не е имало неврохирургичен уъркшоп. Предходната година имахме идея за включването на неврохирургичен уъркшоп за осъществяване на хемисферотомия, но не успяхме да намерим правилните макети, инструменти и техника. Участието ще позволи да наблюдаваме и осъществим предоставените от уъркшопа интервенции и да имплементираме наученото от уъркщопа в следващата академия по хирургия организирана в МФ на СУ.

Уебсайт на конгреса - https://www.wssfn2022.org/congress/

Цели на проекта:

Участие на 2-ма студенти от Медицински факултет на Софийския университет с интерес в сферата на стереотактична, епилептична и функционална неврохирургията. Придобиване на знанията относно използването на нови техники, методи и цели при лечение на паркинсон, дистония и епилепсия. Обучение на студентите от по-долен курс, с помощта на наученото от конгреса. Включване на подобен на организирания от конгреса уъркшоп в нашата практика - в академията по хирургия организирана от МФ на СУ.
Представяне на проекта във вид на презентация.

Задачи на проекта:

Посещение на конгреса- лекциите и уъркшоп.
Представяне на проектa.

Целева група:

Велислав Павлов - студент по медицина, 6-и курс , редовно обучение
Игнат Василев- студент по медицина 6-и курс, редовно обучение

График на проекта:

02.09.2022 - отпътуване от софия-Инчон
03.09.2022 - регистрация
04.09.2022 - Невромодулация и Нови концепции в развитието на стереотактичната хирургия
05.09.2022 - Индикации за кортикална стимулация + заболявания с нарушена моторика (movement disorders)
06.09.2022 - Лечение на болка + радиохирургия и фокусиран ултразвук като нов метод за лечение + представяне на проекта
07.09.2022 - Лечение на тумори + психиатрична хирургия
07.09.2022 - отпътуване от Инчон
Графикът на конгреса може да бъде видян на предоставения уебсайт.

Необходими ресурси:

Финансови ресурси, покриващи такса за участие, престой и пътни разходи.

Финансово описание на проекта:

2x300 USD - такса участие - активни участници + участие в уъркшопа
4х312000 KRW = 4 х 238,1 USD - нощувки
самолетни билети София-Инчон, Южна Корея -София ( средно 2200-2400 двупосочни билети за двама пътници, като е включено и регистриран багаж)
ПСР тестове за ковид преди тръгване и след пристигане в корея (задължително изискване) - 2х70лв + 2х78 USD (https://mfa.bg/bg/covid19map/Asia/south+Korea?fbclid=IwAR0a6Hj18At2Hjhm0bhi0BH3ujGFbyi13cnDWU_Fqbpj4AygBHffe6TWaF0)
джобни - пътни разходи + в цената на хотела не е включена закуска, обяд вечеря

Партньори на проекта:

няма партньори и съфинансиране

Файлове: