Описание на проекта

Описание на проекта:

Европейското състезание по международно хуманитарно и бежанско право (All-European International Humanitarian and Refugee Law Moot Court Competition)  се организира от Юридическия факултет на Люблянския университет и в началните си фази представлява симулация на мирни преговори пред Международния комитет на Червения кръст и Върховния комисариат на ООН за бежанците. пред Съда на Европейския съюз. На полуфинал и финал се провежда симулационен процес пред Международния наказателен съд, като съдии са видни юристи и практици в сферата на международното наказателно право. Софийски Университет „Св. Климент Охридски“ участва за първи път в състезанието миналата година, когато отборът се пребори до полуфинала въпреки липсата на приемственост от страна на предишни състезатели. Предвид дебютния успех на отбора тази година имаше сериозен интерес към състезанието сред студентите. Членовете на тазгодишния отбор, който ще представи университета са както следва:
• Йоанна Станимирова Ченалова, студент по право трети курс, фак. № 62222;
• Калина Красимирова Славова, студент по право трети курс, фак. № 62067;
• Яна Вескова Обрешкова, студент по право четвърти курс, фак. № 8785.
Треньор и ръководител на отбора е Мария Желязкова Желязкова, студент по право четвърти курс, фак. № 61982, и бивш участник в предишното издание на състезанието, когато отборът пледира на полуфинал. Както миналата година, така и тази организаторите на състезанието официално обявиха, че тази година то отново ще се провежда присъствено от 15 до 18 ноември 2022 г. в гр. Любляна, Словения. Поради целодневната ангажираност на състезателите се изисква пътуването да бъде на 14 и 19 ноември.

Цели на проекта:

Отборът на СУ ще защитава не само честта на университета, но и ще представлява България на едно от най-престижните международни състезания по право пред специалисти в съответната област.

Задачи на проекта:

1. Достойно представяне на СУ в състезанията по международно право;
2. Развиване на умения като решаване на казуси, пледиране, разсъждаване за различните гледни точки на страните, правно проучване, анализиране и писане на правни текстове;
3. Професионално развитие като юристи и развитие на знанията на участниците в съответните отрасли.

Целева група:

Тримата участници в Европейското състезание по международно хуманитарно и бежанско право:
• Йоанна Станимирова Ченалова;
• Калина Красимирова Славова;
• Яна Вескова Обрешкова.

График на проекта:

• Дата на заминаване – 14 ноември 2022 г.
• Провеждане на състезанието – 15-18 ноември 2022 г.
• Дата на връщане – 19 ноември 2022 г.

Необходими ресурси:

Ресурсите, от които участниците се нуждаят, са изцяло финансови.

Финансово описание на проекта:

Финансите, които ще са нужни, са дневни: 35 евро х 6 дни х 3 души = 630 евро, изчислени съгласно Наредба за служебните командировки и специализации в чужбина.
Необходима е и сума за самолетни билети и настаняване, възлизаща на 1 700 лв.

Партньори на проекта: