Описание на проекта

Описание на проекта:

Международният театрален фестивал “Експеримент” в Збоншин, Полша, отправи официална покана за участие към трупата на Университетския театър със спектакъла “Цар Лъв”

“Цар Лъв“ е третият мюзикъл на студентите от специалността “Авторски театър”, които все по-смело фрагментират световните класики, деградират границите на жанра и създават своите авторски интерпретации. В програмата на “Алма Алтер” можете да видите още: “Красавицата и звяра” и “Суийни Тод - бръснарят демон от улица Флийт”. “Цар Лъв” е създаден през 2019 с безрезервната подкрепа на Студентски съвет на Софийски университет.

Фестивал „Експеримент“ в Збоншин, Полша е международна творческа среща на артисти от различни области организирана от Културния център в града. Фестивалът се провежда ежегодно от 2001 година в Збоншин под ръководството на Ирек Соларек, режисьор, художник и артистичен директор на Театър „С“. Полша е страна, която има силни традиции на визуалните изкуства, които влизат в полетата на сценичните изкуства, достатъчно е да подскажем имената на Ст. Виспянски, Йозеф Шайна, Йежи Гротовски и др. Театърът на Ирек Соларек се вписва именно в тази традиция, самият той е бил нееднократно в България и е представял на българската публика своите запомнящи се с гигантска визия спектакли. Тази година ние имаме покана да гостуваме на фестивала “Експеримент”.

Селекцията на фестивала винаги е насочена към по-авангардни пърформанси, обединяващи в себе си различни жанрове на изкуството, фестивалът е с богата програма включваща както театрални представления, така и изложби, концерти, пара-театрални дейности, интерактивни инсталации, уъркшопи, дискусионни панели, графити, улично изкуство и други. И ако преди две години фестивалът беше насочен към климатичните промени, то сега бидейки отново актуален той обръща внимание на темата за мира. Светът, в който живеем се променя, а ние се адаптираме спрямо неговите условия, в програмата са предвидени продукции плод на съвместната работа на руски и украински артисти, като идеята е да се апелира за обединение чрез изкуството, което винаги е актуално и хваща пулса на днешния ден.

Международните арт срещи "Експеримент" са пример за търсене на авангардни естетически тенденции, нови медии или нови форми на художествена комуникация. Тазгодишното издание ще се проведе под мотото: „Безкрайност“.

В проекта участват актьорите от трупата на Театър - Лаборатория ''Алма Алтер''.

Студенти, участници в проекта:
Радина Тихинова, фак. номер - 61897
Диан Ставрев, фак. номер - 62134
Божидара Цонева , фак. номер – 5EA0900011
Станимира Димова, фак. номер - 4FF34100
Маглена Гуркова, фак. номер - 81415

Цели на проекта:

Културен обмен - фестивалът събира артисти от различни държави с различни традиции и културни моди, обединени от стремежа да изразят себе си и творческите си подбуди;
Фестивалът предлага няколко платформи - практическа - спектакли, перформативна - дискусии, музикална - концерти, визуална - изобразително изкуство и фотография като по този начин създава условия за едно пълноценно професионално общуване, създаване на нови контакти и богат междукултурен обмен;
Развитие на творческото мислене на участниците във фестивала.
Формирането на публика, с по-широк кръгозор, която е не само потребител, но и автор на културния артефакт - с методите на съвременното изкуство.
Утвърждаване на образа на Софийски университет и на Университетския театър, не само като водещи в театралния живот на страната, но и по света; изграждане на образа на студентите на Софийски университет като автори и иноватори в творчески и културни процеси чрез подкрепата на Студентски съвет;
Популяризиране на творческите виждания на студентите на Софийски университет по света, предлагайки в международното театрално поле авторска интерпретация на един от най-разпознаваемите мюзикъли в последните години.

Задачи на проекта:

Превод на песните на спектакъла на полски език, специален поздрав за полската публика на фестивала.
Репетиционен период на английската версия.
Рекламна кампания - изготвяне на плакати и флаери на английски език.
Организация на пътуването.
Пътуване София, България - Збоншин, Полша - София, България
Представление по време на фестивала.
Гледане на пълен брой представления от фестивалната програма и участие в дискусии.
Разпространение на постигнатите резултати в електронните и социалните медии.

Целева група:

“Експеримент” е фестивал, който привлича многобройна международна публика, театрални критици, анализатори и теоретици на съвременното експериментално изкуство. Освен широката международна аудитория, събитията на фестивала се радват на сериозен интерес от местните жители на Збоншин и съседните градове. Интересно в програмата на фестивала е нейната адаптивност и успеваемостта на организаторите да привлекат различни възрастови групи, чрез разнообразна програма, която включва богат набор от събития като представления за деца, детски мюзикъли, куклен театър, работилници, така и за възрастовия диапазон 20-30 години - концерти, арт инсталации и за по зряла възраст - представления със сериозни заглавия от автори като Бекет, Шекспир и други класици.

Международната публика на фестивала „Експеримент“ се състои от артисти, професори, театроведи и любители на експерименталния театър от цял свят. Голяма част от тях ежегодно се събират в „Збоншин“ за да обменят опит и своите иновативни възгледи за пърформанса, театъра, танца, музиката и изобразителното изкуство, и възможните колаборации между тях. Пряката публика на събитията в програмата ще бъде между 750 и 1200 души.

Събитията ще са с вход свободен, което отваря вратите на фестивала за хора в неравностойно икономическо положение: ученици, студенти, пенсионери.

График на проекта:

юни 2022
Превод
1-20 юли
Репетиции
10-20 юли
Дизайн и печат на рекламните материали
22 юли
Отиване
22-26 юли
Репетиции на място
26 и 27 юли
Спектакъл по време на Фестивала
22-30 юли
Участие в дискусии и други събития част от фестивала
30 юли
Връщане
30 юли - 15 август
Разпространение на резултатите

Необходими ресурси:

За реализирането на мюзикъла по време на фестивала Експеримент ще бъдат необходими:
Осигуряване на транспорт, настаняване и храноден за трупата на Алма Алтер. Транспорт за костюми и реквизит.
Плащане на пътни такси и паркинг.
Осигуряване на настаняване и дневни за шофьорите на Университета.
Дизайн и печат на рекламни материали.

Финансово описание на проекта:

Рекламните материали по проекта се покриват от Университетския театър.

Настаняване и храноден по време на Фестивала за актьорите от трупата се, покрива от организаторите на фестивала.

2 нощувки по фактура до 130 евро за 8 души се покриват от лични средства.

Кандидатстваме за:

Пътуване с два буса на Софийски университет с номера СВ7902ТВ и СВ7904ТВ , дизел 12.5 на 100 км.

Пътни такси и такси - паркинг.

2 нощувки в Унгария, една на отиване и една на връщане, по фактура до 130 евро за 5 студенти - редовна форма на обучение, по фактура до 130 евро на ден.

ОБЩО: 1300 евро таван

Шофьори:

Дневни 35 евро * 9 дни * 2 шофьори ОБЩО: 630 евро
Нощувки 130 евро *8 дни * 2 шофьори ОБЩО: 2080 евро

Партньори на проекта:

Неприложимо

Файлове: