Описание на проекта

Описание на проекта:

Проектът реализира едномесечен обмен с цел обучение и практически стаж в Белгия. Обменът се осъществява чрез Асоциацията на студентите медици в България. Дейността по време на проекта се изразява в работа в отделение в университетска болница - Clinique Universitaire de Saint Luc.
Приемащата страна е член на Международната федерация на асоциациите на студентите по медицина (IFMSA). Всеки активен член на IFMSA има право да кандидатства за обмен в страна-членка на организацията, като класирането му става на база дейноста и приноса на студента за изминалата година. Обменът може да бъде насочен в професионално или научно направление. Професионален обмен се осъществява след академично завършен трети курс и започване на обучението по клинични дисциплини.

Цели на проекта:

Обучение и практика в рамките на 4 седмици: 1-26 август 2022г.
Целта на обмена е придобиване на практически важни знания и умения в областта на медицината, отговарящи на нивото на академично обучение на студента; създаване на контакти с преподаватели и студенти от университета - Universite Catholique de Louvain, работа в болнична среда, работа с оборудване и пациенти, както и работа в екип от високо специализирани професионалисти в мултинационална среда.
Благодарение на обмена ще придобия нови знания в областта на медицината и особено в практически аспект. Ще имам възможността да се запозная с методи на работа във високо специализирани клиники. Не на последно място имам възможността да споделя придобития опит и да интегрирам усвоените знания в бъдещата ми практика.
Посрещащата организация потвърди възможността за провеждане на стажа в реанимационно отделение. Клиничната дисциплина анестезиология и реанимация има важна роля в медицината и предоставя отлична възможност за придобиване на разнообразни и широкообхватни знания и практически умения. Работата в реанимационно отделение е интензивна и динамична и изисква знания от множество клинични дисциплини и умение за съчетаването и прилагането им. То налага извършване на широк набор манипулации и използване на специализирана апаратура.
Надявам се, че там ще имам възможност да придобия умения, които ще са ми полезни във всяка професионална посока на развитие, умения, които всеки един лекар трябва да притежава. Вярвам, че практиката ми там ще допринесе за научаване на нови техники и процедури. Не на последно място, смятам, че ще създам полезни професионални контакти и ще се справя отлично с работата в екип в отделението, за което се надявам да допринесе знанието ми на френски език.
Винаги съм смятала, че медицината има голям потенциал на развитие може да подобрили значително качеството на живот на хората. Надявам се да имам възможност да се развивам в професионална насока в България и да допринеса за подобряването на здравните грижи в страната ни.

Задачи на проекта:

Основните задачи на обмена са:
- Обмен на добри практики - Споделяне на постиженията и новостите в медицината в Медицинския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" чрез Асоциация на студентите-медици в България. Представяне на университета по време на обмена. Запознаване с постиженията на приемащата страна и сравняване с опита в България. Докосване до чуждата практика и условия.
- Създаване на контакти с преподаватели, студенти и професионалисти от университета Belgium (BeMSA) - Universite Catholique de Louvain и университетската болница -Clinique Universitaire de Saint Luc
- Работа в специализирано отделение, която ще ми даде възможност да се запозная със съвременно оборудване и технологии. Благодарение на обмена ще придобия нови знания в областта анестезиологията и реанимацията и особено в техния практически аспект.
- Работа в екип от високо специализирани професионалисти и мултинационална среда.
- Споделяне на придобития опит и интегриране на усвоените знания в бъдещата ми практика.

Целева група:

Ванеса Атанасова - студент по медицина в медицински факултет на Софийски университет, 3-ти курс.

График на проекта:

Обменът ще се състои в периода 01-30.09.2021г.

Необходими ресурси:

Финансови ресурси необходими за покриване на транспортните разходи.

Финансово описание на проекта:

Двупосочен самолетен билет София-Брюксел-София - ориентиовъчна цена към настоящата дата - 275 EUR с авиокомпания Ryan air.

Партньори на проекта:

Асоциация на студентите медици в България.

Файлове: