Описание на проекта

Описание на проекта:

Международната федерация на асоциациите на студентите по медицина (IFMSA) е неправителствена организация, представляваща сдруженията на студентите по медицина. Основана през 1951г и с над 130 национални членски организации от 122 страни на 6 континента, тя е едно от най-големите и популярни НПО-та в световен мащаб. България е член на Федерацията от 1993г.

Комитетите, които се занимават с обмени в рамките на IFMSA са два:
SCOPE – Standing Committee on Professional Exchange – занимава се с организирането и осъществяването на стажове, които се провеждат в клиника по избрана от студента специалност.
SCORE – Standing Committee on Research Exchange –занимава се с организирането и осъществяването на стажове, които протичат в клиника и/или лаборатория , като студентът се присъединява към определен, избран от него научен проект.
Всеки активен член в Международната федерация на асоциациите на студентите по медицина има право да кандидатства за обмен в страна членка на организацията, като класирането се обосновава на точки,определени от дейността и приноса на студента за изминалата година.

В продължение на четири седмици студентът има възможност да стажува в избрана клинична или предклинична област на медицината в съответната държава, да се докосне до здравната ѝ система и да се учи от чуждестранни преподаватели.
Освен стажа в клиника и/или лаборатория студентът има шанс да се запознае с културата, традициите и природата на дадената държава. В повечето държави организацията-членка на IFMSA създава социална програма, в която пристигащите студенти посещават забележителности, опитват местни храни и напитки, запознават се с традициите на държавата и създават нови контакти.

Цели на проекта:

Обучение и практика в рамките на 4 седмици: 1-31 август 2022 г.
Целта на проекта е да се представят добри практики,опит и идеи,свързани с популяризиране на Медицински факултет на Софийски Университет пред студенти от страната и чужбина.В допълнение на това и интегриране на придобитите знания в бъдещото ми професионално и личностно развитие в България.Представянето на университета в чужбина цели издигане на неговия авторитет и имидж,както и затвърждаване на ползотворното сътрудничество с университетската болница в Любляна.

Обменът в чужбина спомага студентът да разшири своите знания и умения, да се запознае с медицинските процедури в най-голямата болница в Словения-University
Medical Centre Ljubljana,както и да общува и да създава връзки с други студенти от различни националности, чрез което се засилва междукултурното разбиране и единство сред студентите по медицина в световен мащаб.Обучението е съчетано със стаж,чрез който се придобива трудов опит,неминуемо свързан с желаното от мен професионално развитие.Гръдната хирургия обхваща познанието, техническите умения и преценка,необходими за адекватната диагностика и лечение на хирургичните болести на гръдния кош.Именно тази специалност в медицината ме вдъхновява и затова избрах да се насоча към този проект.
Възможността за непосредствен контакт с експерти в гръдната хирургия и работата в международна среда ще допринесат изключително за професионалното ми развитие и ще бъде възможност за повишаване капацитета и познаваемостта на международните медицински стандарти.

Задачи на проекта:

Студентите, които са на SCOPE обмен се присъединяват към екипа на дадено отделение/клиника, където ментор се грижи за тяхното обучение. По време на стажа студентът се запознава подробно с работата в отделението, манипулациите и видовете диагностични и терапевтични техники, които се осъществяват в дадената клиника. SCOPE обмените са подходящи за студенти, които искат да добият допълнителен опит в дадена клинична специалност и са преминали трети семестър на своето обучение.При кандидатстване за професионален обмен в Словения студентът има право да избере между два локални комитета(LC)-Любляна и Марибор и да посочи 4 желани от него отделения.Приемащата държава изпраща Card of acceptance с одобрения комитет и отделение.

В случая съм одобрена за професионален обмен в Любляна в отделение по гръдна хирургия.По време на досегашното си следване съм имала възможността да присъствам на операции в тази сфера на медицината и това допълнително разпали интересът ми за бъдещо професионално развитие в тази насока.Смятам,че именно този обмен би спомогнал за реализирането на тази мечта и за личностното ми израстване.Работата с пациенти от друга държава би ме поставила в една непозната за мен среда,но със сигурност би спомогнала за усъвършенстване на комуникационните ми умения.Обменът в Любляна би представлявал невероятна възможност за работа със съвременно оборудване и технологии, както и работа в екип от високо специализирани професионалисти.

В заключение,специфичните професионални знания и умения,които ще придобия по време на обмена, бих могла да споделя с колеги от Медицински факултет на Софийски Университет.

Целева група:

Мариа Стоянова-студент по медицина в медицински факултет на Софийски университет, 4-ти курс.

График на проекта:

Обменът ще се състои в периода от 01.08.2022 г. до 31.08.2022 г. в отделение по гръдна хирургия.
Продължителността на стажа е 4 седмици,8 часа на ден,5 дена в седмицата.
Попълва се lodging book,в която се описват извършените процедури по време на стажа,присъствията и наблюденията на ментора.
След края на обмена,студентът получава официален сертификат от IFMSA,който се признава от държави в целия свят.

Необходими ресурси:

Финансови ресурси,необходими за покриване на самолетните билети до Любляна и PCR тест

Финансово описание на проекта:

Двупосочен самолетен билет София-Любляна-София-цена към настоящата дата (13.06.2021) - 480 BGN
PCR тест-80 BGN

Партньори на проекта:

Няма партньори и съфинансиране

Файлове: