Описание на проекта

Описание на проекта:

Казвам се Митко Господинов и съм студент по медицина 4-ти курс в МФ на СУ. От 1-ви курс съм част от Асоциацията на Студентите Медици в България - клон СУ. Участвал съм в десетки локални и национални кампании от обществено значение - както като организатор, така и като участник. В годините 2018-2020 служих два мандата като Локален Отговорник на Професионален Обмен. През 2020/2021 заемах пост на вице-президент на АСМБ-СУ, а тази година съм локален отговорник на медицинското образование. Организирах множество образователни кампании, последната от които е Националната Академия по Спешна Медицина, на която бях организатор на програма и част от екипа набиране на лектори и демонстратори. Двукратно съм избиран като делегат за България на международните Генерални Асамблеи на IFMSA - в Тайпе, Тайван и Кигали, Руанда. Тази година кандидатствах по обменните програми на АСМБ и IFMSA. На базата на приноса ми към Асоциацията, участието ми в научни конгреси, успехът ми в университета и владеенето на два чужди езика на ниво C1 съм класиран за професионален обмен в една от най-конкурентните дестинации - Южна Корея.

Информация за IFMSA и нейната структура:
IFMSA - Международната федерация на асоциациите на студентите по медицина, основана през 1951 г., е една от най-старите и големи студентски организации в света. Тя представлява, свързва и се ангажира всеки ден с вдъхновяваща мрежа от 1,3 милиона студенти по медицина от 138 национални членуващи организации в 129 страни по целия свят. Вече 70 години IFMSA обединява студентите по медицина от цял свят и се занимава с глобални здравни проблеми. IFMSA се ръководи от своите национални организации-членки (NMO). IFMSA е разделена на пет региона – Африка, Америка, Азиатско-Тихоокеански регион, Източно Средиземноморие и Европа. Тези региони са създадени преди повече от десет години, за да могат организации-членки със сходни проблеми на регионално ниво да дискутират и работят върху тях. Шест постоянни комитета работят по най-важните здравни теми за студентите по медицина - комитет по медицинско образование (Standing Committee of Medical Education), обществено здраве (SCOPH), репродуктивно здраве и СПИН (SCORA), човешки права и мир (SCORP), научен обмен (SCORE) и професионален обмен (SCOPE). България има свой репрезентатор в IFMSA и това е Асоциацията на Студентите Медици в България (АСМБ). АСМБ, както IFMSA, е структурирана върху тези шест комитета. Различните организации-членки могат да сключват договори за научен и професионален обмен помежду си, които са с трайност една година и всяка година се подновяват. Тази година България има 3 сключени договора за професионален обмен с Южна Корея. Студенти по медицина от цяла България кандидатстват за тези места, но само най-изявените печелят място на базата на техния принос към Асоциацията през изминалата година, участие по научни конгреси, събития на IFMSA, успех в университета, владеене на чужди езици и други. Предвид тези критерии, аз бях избран да съм единият от представителите на България, които да заминат на професионален обмен в Южна Корея през месец август. Градът, в който съм приет, е Чонан (Cheonan, 천안시), в отделение по обща хирургия в Университетска Болница Данкук (단국대학교병원). Професионалният обмен представлява едномесечен престои в чужда държава, където студентът присъства на болнична практика в дадено отделение всеки делничен ден.

Цели на проекта:

Градът, в който съм приет на обмен, е Чонан (Cheonan, 천안시), в отделение по обща хирургия в Университетска Болница Данкук (단국대학교병원). Професионалният обмен представлява едномесечен престои в чужда държава, където студентът е на стаж в дадено отделение и болница всеки делничен ден. Основните 2 цели на този обмен са:

- придобиване на клиничен опит и подобряване на практическите умения на обменника в нова и непозната среда. Медицината е строго регулирана сфера. Въпреки това медицинската практика в различните държави силно варира в зависимост от състоянието на здравната система, локалните здравни нужди и квалификациите на лекарите. Аз съм приет в отделение по обща хирургия и ежедневната едномесечна практика ще ми даде по-широк поглед върху оперативните практики и структурата на такова отделение, както и цялостно ще опозная структурата на болницата и здравеопазната система. Този тип опит е полезен за всеки един млад лекар, за да може медицинската практика в България непрестанно да продължава да се развива в по-добра посока, взимайки пример от по-развити държави. Откъм чисто практическите ми умения очаквам голямо подобрение, понеже обмените дават нещо, което в българското медицинско образование не се набляга достатъчно - болничната практика. Рядка е възможността студент да може да шие и да асистира в операции ежедневно - нещо, което тотално липсва в официалните занятията, предвидените в обучителна програма, а се очаква да се владее като умение при започване на специализация.

- присъствие на социалната програма, опознаване на нова среда и култура, както и представяне на нашата култура и традиции. Като пример за популярно социално събитие е т.нар. National Food and Drink Party (NFDP), където пристигащите студенти в чуждата държава носят на колегите си национални характерни храни и напитки. Друг пример е провеждането на културна вечер, където всеки обменник представя нещо за своята култура, празници и обичаи. Всеки пристигащ обменник има т.нар. contact person (CP), който помага за ориентирането и интеграцията на обменника в обществото и болницата. След пристигането в държавата домакин CP-тата и локалният отговорник по обмени организират посрещащо парти, на което присъстват понякога дори и професорите от отделението, ръководещи обмена на пристигащите. През уикендите възнамерявам да посетя и други градове освен Чонан, да опозная Корея от уютните им градски кафета до националните им исторически и културни богатства, както и природните им забележителности - планини, паркове, плажове, острови и др. Името на града Чонан произхожда от думата "Рай" (천국), тъй като по време на Корьо (고려) династията е наречен от краля "най-важното място под небето/Рая". Има дълбока история и е наричан в миналото "сърцето на Корея", тъй като имал силно влияния върху държавата, представлявайки търговски и комуникационен център и връзката между Сеул и много провинциални градове.

Задачи на проекта:

За да мога да постигна целите на този обмен, трябва да мога да замина като цяло. Понеже Ю. Корея има особено висок стандарт и цена на живот, престоят ми там ще е обвързан със значителни разходи. Ако СС към СУ осигури само билета за обмена, това ще олекоти значително финансовата тежест на обмена. Вярвам, че Ю. Корея си струва като дестинация за професионален обмен, поради което тази страна бе и моето желание при кандидатстване. Стажът в отделение по хирургия и запознанството с доктори и студенти от там отваря врати за създаването на връзки между двата университета и двете държави. Обмяната на опит ще бъде от особена полза за България.

Целева група:

Хората, които ще бъдат засегнати от дейността на този проект са аз (директно) и всички в интеракция с мен (косвено). За да успея да предам наученото от Южна Корея, се изискват нужната подкрепа и финансиране. Имам огромно желание да допринеса за позитивното развитие на средата около мен, което се е показало през годините на доброволна работа към АСМБ и най-скоро в последната кампания "Национална Академия по Спешна Медицина", където бях организатор на програмата.

График на проекта:

Обменът е едномесечен и официалните дати за начало и край както са вписани в Card of Acceptance са 01.-27.08.22. Настаняването е от 29.07-29.08.22, за да може удобно да акомодира целия обмен +1/2 дена.

Необходими ресурси:

Двупосочен самолетен билет София - Сеул
Дати: пристигане в Ю. Корея на 29.07.2022 - тръгване от Ю. Корея на 30.08.2022

Финансово описание на проекта:

Един двупосочен билет, потърсен в Google, излиза средно 3000лв.

Партньори на проекта: