Описание на проекта

Описание на проекта:

Проекта е насочен към проблемите на деградацията на езерата в резултат от климатични промени и засушаване, нарушен хидрологичен режим, атмосферно замърсяване, еутрофизиране вследствие на туризъм. Един от начините за противодействие на това е възстановяването на езерните екосистеми, което е сред приоритетните задачи, произтичащи във връзка с ангажиментите на България по отношение на европейските и нациолналните нормативни документи. Като първа стъпка при изработването на план за възстановяване е да се оцени състоянието на екосистемата към настоящия момент и ако бъде установена промяна, да се идентифицират причините, да се набележат мерки за възстановяване при управление на процеса.

Цели на проекта:

Целта е да се съберат данни и да се направи анализ на екологичното състояние на езерната екосистема въз основа на физикохимичните елементи за качество (ФХЕК) и биологичните елементи за качество (БЕК) според РДВ. Освен основните БЕК (макрообентос и макрофити), допълнителен биологичен елемент ще бъде проучен и зоопланктона. Резултатите от разработката ще послужат за прецизиране на възстановителните дейности за конкретния обект.

Задачи на проекта:

Изследователската задача включва анализ на основни физични и хидрохимични показателии, да се определят техните времеви изменения; актуализация на състава и определяне на структурата на основните компоненти на лентичните съобщества и да се анализират количествените им параметри; да се проследи висшата водна растителност през вегетационният сезон; да се определи екологичното състояние на хидроекосистемата към настоящия момент.

Целева група:

Теренната работа – събирането на биологични и небиологични проби, лабораторната обработка за определяне качествения и количествения състав на пробите и анализът на данните ще се извършват с активното участие на всички участници в научния екип. Процеса ще бъде под наблюдение на научен ръководител гл. ас. д-р Мариета Станачкова, катедра „Екология и опазване на околната среда“.

График на проекта:

1) Проучване на наличната литература и събиране на достъпни данни
2) Събиране на полеви материал
3) Лабораторен анализ
4) Анализ на данните
5) Подготовка на научна публикация и представяне на резултатите от проучването

Необходими ресурси:

Исканите средства в размер на 3930 лв. (без транспортни)– преки разходи разчетени съобразно предвидената работна програма.
Средства на стойност 2250 лв. ще бъдат използвани за закупуване на химикали и реактиви за анализ на нитрати, нитрити, фосфати и лабораторен анализ на биологичният материал.

Финансово описание на проекта:

1. Транспортни разходи: 2 коли х 3 ходения (през юни, август и септември)
- Първо ходене: 10-12.06.2022
2. Командировки (за 4 човека)
- Нощувка 40лв на човек (160лв) – 320лв за първо ходене (за 3-те ходения 960лв)
- Дневни 20лв на човек (80лв) – 240лв за първо ходене (за 3-те ходения 720лв)
3. Химикали, консумативи и обработка на проби за физикохимичен и биологичен анализ
250лв кит за 1 проба
за 9 проби – 2 250лв

Общо 3 930лв (без транспортни).

Партньори на проекта:

Нямаме партньори и съфинансиране.