Описание на проекта

Описание на проекта:

Една от основните дейности на Клуб на юриста “Теодор Пиперков” от самото му създаване е организирането на публични лекции по правни въпроси, които въпреки огромното си практическо значение, често остават необсъдени на лекции и семинарни занятия. Ежегодно организираме и научна конференция в памет на доц. д-р Кристиан Таков и гл. ас. Теодор Пиперков, която конференция тази година се проведе на 09. - 10.04. На събитието бивши студенти на двамата преподаватели изнесоха свои доклади по актуални въпроси на съвременното право. След всеки доклад бе предвидена дискусия, в която активно участие взеха присъстващите на конференцията студенти от Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Чрез събитието за пореден път се опитваме да популяризираме възприетия в юридическите факултети в Западна Европа модел на обучение, а именно - лекциите да преминават преди всичко като събеседване между студентите и преподавателя.

Цели на проекта:

В конкурентните ни европейски юридически факултети се забелязва тенденция освен основната литература по конкретен правен отрасъл, студентите да имат достъп и до редица монографии, правни списания, правни статии и други видове юридическа литература. Българската правна доктрина, разбира се, също е богата на научни трудове, но техният брой е много малък в сравнение с броя на научните трудове в други държави от Западна Европа. Ето защо ние от Клуб на юриста “Теодор Пиперков” желаем да издадем сборник с правните статии от тазгодишната научна конференция. Той би могъл да подпомогне студентите за тяхната подготовка, тъй като много от докладите са по теми, които са част от конспектите по различни дисциплини.

Задачи на проекта:

По случай 130 години от създаването на Юридическия факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски” планираме да организираме поредица от събития, сред които и Студентски научни четения. В това събитие след предварително записване ще могат да вземат участие около 10-15 студенти, имащи желание да представят свой доклад по избрана от тях правна тема. В края на научните четения всеки от представилите доклад студенти ще получи сборник с правни статии от научната конференция в памет на доц. Кристиан Таков и гл. ас. Теодор Пиперков. Освен това, тъй като след всеки доклад ще бъде предвидено време за дискусия, на студентите, присъстващи на събитието и вземащи активно участие в дискусиите, също ще бъде подарен сборник. По този начин конференцията, която е студентска инициатива ще допринесе и с предлагането на достъпна литература за студенти с по-изявен интерес. Екземпляри от сборника ще бъдат раздадени и на действащи членове на Клуб на юриста „Теодор Пиперков“, които също са студенти. Ще предвидим брой и за юридическата библиотека към ЮФ на СУ "Св. Климент Охрдиски", за да може всеки студент да има достъп до написаното.

Целева група:

Както бе описано по-горе, целевата група на проекта са студенти от Юридическия факултет на Софийски университет "Св. Климент Охрдиски".

График на проекта:

Относно всички детайли, описани в настоящия проект, е постигнато съгласие с участниците в конференцията. Затова ще имаме готовност в рамките на две до три седмици от получаване на статиити да задействаме процедурата по отпечатване на сборника. Тъй като офертата на Университетското издателство “Св. Климент Охридски”, която получихме по имейл на 03.05.22 г., е валидна в продължение на 30 дни от датата на получаване (т.е. до 03.06.22 г.), бихме били благодарни средствата да ни бъдат преведени в този срок.

Необходими ресурси:

Необходимите ресурси за реализирането на проекта са единствено финансови. От Клуб на юриста "Теодор Пиперков" сме се свързали с всички лектори на конференцията и те имат готовност да изпратят своите статии. Ангажирали сме и научни редактори, които да редактират сборника.

Финансово описание на проекта:

След като се свързахме с Университетското издателство “Св. Климент Охридски”, ни бе изпратена оферта, съгласно която отпечатването (редактирането, предпечатът, дизайнът на корицата, печатът и довършителните процеси и материалите и консумативите) на 50 броя от гореспоменатия сборник (в обем от 400 страници, формат 165х235 мм, с твърди корици) би струвало 2 184.32 лв.

Партньори на проекта:

Проектът няма партньори и съфинансиране.

Файлове: