Описание на проекта

Описание на проекта:

Студентска научна конференция в Пловдивският Университет свързана с изнасяне на научни доклади по темата-Проблеми на теренните етноложки
проучвания,предстоящата конференция в Пловдив, тази година, ще участват трима студнти от специалност Етнология и културна антропология със следните теми: "Методологически проблеми в мултирелигиозната среда" , Мъжкото хоро в Калофер – локална идентичност или съчинена традиция?,Аспекти на теренната етнографска работа в села с висока степен на етнографско присъствие. (по примера на с. Славейно, общ. Смолян)

Цели на проекта:

Студентите да представят свиоте научни доклади да представят проблематиката по заложениет теми , да представят Специалността, катедрата и университета.
Ще насочим вниманието си основно върху работата си на терен в с. Славейно, където се изправихме; лице в лице с гореспоменатите трудности като млад етнолог, носител на християнската вяра, който има за задача да се справи в една "наситена релгизоно", среда.
Бихме желали и да представим методиките, с които етнологът (в своите първи стъпки) може да си послужи, оказвайки се на терен с такива или подобни казуси. От една страна, за да подпомогне своята дейност, но и за да разбере напълно личността, стояща пред него.
Можем да кажем, че казусът на мултикултурната среда е вечен по своята актуалност. Защо се оказва така обаче, имам намерение също да обоснова в своите работа и представяне. Ще имаме за цел да проследим развитието на мъжкото традиционно хоро което се провежда във водите на река Тунджа всяка година на Богоявление (Йордановден). Как и защо възниква тази традиция дали на основата на местните ритуали и вярвания или на криворазбрани представи относно хорото и неговата символика във водата, свързано ли е българското хоро с водата в българската традиция, оформя ли някаква локална идентичност и памет, какво поражда то у местните жители като ценност и нагласи, или е плод на народните митове и слухове, медийната популярност като и научните обосновки, освен това ще представим впечатленията от теренната етнографска практика в с. Славейно, Централни Родопи, проведена през лятото на 2021 г. Селото от дълги години е базово за провеждане на студентски практики. Последното оставя отпечатък върху начина на работа на етнографа, от една страна и на отношението на местните към външните, от друга. Коментират се въпроси, свързани с отраженията на локалната идентичност, конструирана въз основа на рефлексията ние-те. Акцент в работата представлява и опитът да преодоляваме в хода на интервютата т.нар. демонстрирана и преферирана идентичност на респондентите, изградена като резултат от дългогодишното им общуване с изследователите.

Задачи на проекта:

Студентите да представят свиоте научни доклади да представят проблематиката по заложениет теми , да представят Специалността, катедрата и университета.Продължавайки традицията, установена от катедра „Етнология“ през 1999 година, Студентски етноложки срещи предоставя поле за срещи и дискусии на студенти, докторанти и млади учени в полето на социалните и хуманитарните науки.
Темата и задачата на тазгодишните Студентски етноложки срещи е:
НОВИ И СТАРИ ТЕРЕНИ НА ЕТНОЛОГИЯТА/АНТРОПОЛОГИЯТА.
ДИГИТАЛНИ И ПАНДЕМИЧНИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА
Тя е провокирана от новите предизвикателства пред етнологията и антропология, произлизащи от особената ситуация, в която живеем в последните две години.
ПОКАНАТА ЗА УЧАСТИЕ Е КЪМ:
Млади изследователи и студенти, които да представят своите иследвания и гледни точки към теренната работа на етнолога и антрополога в контекста на новите предизвикателства.
ФОРМИ НА ПРЕДСТАВЯНЕ:
Освен стандартните конфернтни форми приветстваме иновативни и творчески начини за представяне на изследванията.
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА ПРЕСТАВЯНИЯТА:
Предвижда се издаването на сборник в със студентски публикации. Той ще е в дигитален формат и със свободен достъп. Вижте по-малко

Целева група:

Групата е от трима студенти от Специалност Етнология и Културна Антропология, целта е изнасяне на научните доклади пред колегите от Пловдив, размяна на опит и идеи, докладите ще бъдат публикувани като статии след това и ще бъдат полезни и за другите колеги етнолози.https://www.facebook.com/studentskietnolozhkisreshti/photos/gm.721955082544980/4774538225996840/

График на проекта:

Тръгване за Пловдив на 12-ти май слетобяд с кола, ( около 16:00)пристигане вечер , (18:00) настаняване в хотел-вечеря.
13-ти май-научна конференция от 9:00 до 15:00, обяд и тръгване за София.
:

Необходими ресурси:

Пътни за транспорт- отиване и връщане- 90 лв
Една Нощувка в хотел- по 35 лв на човек общо за тримата 105 лв.
Дневни- за( 13-ти) -по 20 лв на човек./60- лв

Финансово описание на проекта:

Пътни за транспорт- отиване и връщане- 90 лв
Една Нощувка в хотел-105 лв-по 35 лв на човек.
Дневни- за( 13-ти) -по 20 лв на човек./60- лв

Партньори на проекта:

няма