Описание на проекта

Описание на проекта:

Международният семинар на тема „Rights are for all“ е интензивен курс за обучение на младежки работници, който ще бъде реализиран от организация PROJUVEN (Asociación PROJUVEN) – координатор на проекта. Програмата е в сътрудничество с още 7 организации, като един от партньорите на проекта е Европейската комисия.

Asociación PROJUVEN е испанска младежка неправителствена организация, с активност на европейско ниво, чиято мисия е да даде възможност на младите хора да променят своята общност. PROJUVEN означава proyecto juvenil (младежки проект). Идеята на организацията е да създаде възможности за млади хора, които биха искали да бъдат активни, да придобият опит или да научат нещо ново чрез лични професионални преживявания. Организацията е насочена към това да обогати образователния, социалния и културния живот на младите хора, живеещи Европа, като акцент са предимно млади хора с по-ниски финансови възможности.

Организацията има за цел да създаде възможности и да подпомогне младите хора да развият своите умения и компетенции, за да бъдат по-активни в обществото на местно и международно ниво, да бъдат по-конкурентоспособни на пазара на труда, да бъдат по-отворени и самоуверени. Концепцията, която стои зад тази идея е, че младите хора трябва да станат движеща сила в изграждането на обществото, в което живеят и това трябва да стане без оглед техните финансови възможности, социално положение, икономически статут или други подобни фактори. Именно следвайки тази концепция е създаден и текущият проект, който цели да насочи вниманието в тази насока.

Цели на проекта:

Обучителният курс ще се проведе от 3 май до 10 май (8 дни) в град Беналмадена (област Малага), Испания. Той включва 28 младежки рабоници на възраст над 18 години, работещи или все още обучаващи се, от 7 различни държави - Италия, Естония, Румъния, Чехия, Словакия, България, Испания

Основната цел на семинара е да развие знанията и уменията на младежките работници в ключови концепции на образованието,като акцентира върху темата за правата на човека, особено сред младите хора от малцинствата.

В тази връзка някои от специфичните цели на проекта за младежки работници са:
1) Да накара участниците да осъзнаят и задълбочат разбирането си за концепциите за човешките права;
2) Да подобрят практическите си умения за предприемане на действия за отстояване и защита на човешките права, особено на правата на хората от малцинствените групи;
3) Да се осведомят относно проблемите, на които малцинствените групи се натъкват и предизвикателствата, пред които се изправят ежедневно;
4) Да се осведомят относно начините за дискриминация и рисковете от погазване на човешките права;
5) Да се осведомят какво представлява термина „злоупотреба с права”;
6) Да получат практически умения как е възможно да се постигне равенство и да се създаде по-толерантно общество за младите хора, включително младите хора от малцинствата;
7) Да получат информация как могат да защият нечии чужди права и кои са институциите, които трябва да се сигнализират в случай, че станат свидетели на такива явления и други дейности.

Друга цел на курса е да предостави на участниците знания и умения относно защитата на човешките права, да се запознаят с концепциите за основните човешки права, да получат познания относно историята на борбата за човешки права през вековете, включително приемането на Всеобщата декларация за правата на човека, приета от Общото събрание на ООН на 10 декември 1948 г. и други. Специален панел ще бъде насочен към запознаване на участниците със структурата и дейността на Европейския съд по правата на човека - правораздавателна институция на Съвета на Европа, създадена с Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи от 1950 г. със седалище Страсбург, Франция.

Участниците ще имат също и допълнителни задачи: - Да попълнят доклад за мобилност ; Да разпространят инициативата; Да приложат на практика натрупаните знания и умения; След приключването на проекта да извършат поне една последваща дейност, използвайки опита от наученото на семинара (индивидуално или заедно с друго лице от същата държава или някоя от другите държави, взели участие в проекта) и други.

Проектът ще използва методология за неформално обучение, включително методи като: творчески презентации, сформиране на работни групи, екипна работа по зададен проект, казуси, дебати, ice brakers, енерджайзъри, защитаване на проекти, умения за дебатиране и защитаване на тези, работа в мултикултурни групи и други.

Задачи на проекта:

- Набиране на участници
- Селектиране на делегати от 7 държави
- Организация и логистика по осъществяване на проекта
- Провеждане на обучителни семинари по предварително изготвен график
- Сформиране на работни групи
- Ролеви симулационни игри с обучителна цел
- Дискусии на теми, касаещи човешките права
- Подготовка за представяне на проекта
- Представяне на резултатите от проекта

При подбора на участници са взети следните критерии:

- Заинтересованост на делегатите към темата на семинара;
- Владеене на английски език;
- Отговорност и готовност за изпълнение на заданията, предвидени в програмата
- Хора с опит в сферата на правото, международните отношения, както и такива, работии в институции, които са били ангажирани с темата за защита на човешките права;
- Хора с опит по програма Еразъм + и такива без опит;
- Съчетание между млади хора с трудов опит и такива без;
- Баланс между участниците с оглед техния пол – мъже и жени;
- Интерес и желание за придобиване на нови знания по темата за човешките права и възможностите за тяхната защита
- Мотивацията на делегата за участие в курса.

Всички участници са задължени активно да участват в панелите, разписани в програмата на курса. В края на обучението всеки делегат ще получи Youthpass сертификат за успешно преминат курс.

Целева група:

В проекта ще вземат участие 28 делегати от 7 различни държави на възраст над 18 г.
Италия – 4
Естония -4
Румъния - 4
Чехия - 4
Словакия - 4
България - 4
Испания - 4

След приключване на семинара, делегатите следва да предадат своя опит от наученото на младежката/студентската общност от държава, която представляват. В срок от 30 дни след края на семинара ще бъдат обявени резултатите от проекта и извършените активности. Представянето на резултатите се предвижда да бъде пред широка аудитория, както и да бъде качена подробна информация в социалните мрежи и информационни електронни канали.

График на проекта:

14.март 2022 – Обявяване на инфопака
14. март – 14. април – Отворена платформа за събиране на кандидатури
16. април – Краен срок за подбор на кандидатури
3 – 10. май – Време на провеждане на събитието
15.май – 15.юни – Представяне на резултатите от проекта

Необходими ресурси:

За целта участието в международния семинар, необходими са ни единствено дневни пари за покриване на непокритите от организацията разходи. Организаторите на проекта осигуряват настаняване,изхранване и транспорт (самолетни билети).
НЕ СЕ покриват обаче разходи за:
ПСР тестове на отиване, връщане и едно междинно тестване по средата на семинара (при нужда и съгласно изискванията на здравните власти в Малага, Испания – средна такса на ПСР в Испания – между 20 и 40 евро/човек);
закуска и обяд през първия ден (осигурена е само вечеря в деня на настаняване);
обяд в последния ден от престоя;
разходи за допълнителен багаж (самолетните билети са единствено с включен ръчен багаж);
вътрешен транспорт (градски транспорт, такси, метро – хотелът е на 13 километра от летището) ;
лични застраховки на участниците (застраховка злополука и пр.);
такса участие и джобни пари за разходи от битов характер;
депозит към хотела за щети в деня на настаняване (възстановява се в последния ден в случай на липса на щети);

Финансово описание на проекта:

С отпуснатата сума ще се покрият всички разноски, които са описани в предходната точка и са за сметка на участниците.Сумата на дневните пари е съобразена с разпоредбите на Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина.
Дневни пари в размер на 35 евро на човек/ден.
4 души х 35 евро х 8 дни = 1120 евро или около 2186,24 лв за 4 души общо

Партньори на проекта:

Студентски съвет при Софийски университет Св. Климент Охридски