Описание на проекта

Описание на проекта:

Докторантското училище се организира съвместно от университетите в Монреал и Льовен и е подкрепено от Постоянната група на Европейския консорциум за политически изследвания за обществено мнение и поведение при гласуване, лятната програма ICPSR на Университета в Мичиган, Международното докторско училище по хуманитарни и социални науки в Льовен и Центъра за Изучаването на демократичното гражданство. Училището се е доказало като форум за докторанти от цял свят, които имат интерес в полето на изборния процес. То се провежда за седма поредна година, като стремежът на организаторите е да има както постоянни лектори и теми, така и да привлича нови лектори, които изследват актуални проблеми.

Седмото издание ще се проведе в Льовен, Белгия от 13 до 17 юни 2022 г. Училището предлага курсове за докторанти, чиито интереси попадат в сферата на изборния процес, избирателните системи и технологии. В първата половина на деня предложената петдневна програма включва лекции от опитни преподаватели в областта на изборите, политическата комуникация, предизборните кампании, политическата психология, електроралното участие и други. Втората половина на деня е предвидена за представяне на разработки от участващите докторанти. Това е много добра възможност за представяне на собствена статия по тема, свързана с изборите. Самият подбор на участниците става след представяне на предложение за статия, в която кандидатът посочва темата, върху която желае да представи разработка, заедно с абстракт. Максималният брой на участниците е 20 души.

Кандидатстването ми е провокирано от интереса ми към изборите и избирателните системи. Като докторант с научни интереси в областта, участието в подобен форум е от голямо значение за запознаването ми с актуални изследвания по темата. Изборният процес е предизвикателен обект за научните изследвания, тъй като предполага дълбоки теоретични познания за естеството на демокрацията и за гражданското общество, но също и познание на практическите измерения и политическия контекст. Срещата със специалисти както в теорията, така и в практиката на изборния процес ще ми помогне да задълбоча експертизата си в сферата. Също така, смятам, че познанията и работата ми по темата ще допринесат за дискусиите и за представянето на Софийския университет в престижно докторантско училище.

Цели на проекта:

- разширяване на познанията в полето на изборния процес;
- контакт с докторанти и преподаватели със сходни научни интереси;
- участие със статия;
- представяне на Софийския университет в престижно международно докторантско училище;

Задачи на проекта:

- присъствие на следните лекции: prof. dr. Ann-Kristin Kölln, Associate Professor Gothenburg University (Sweden): Divided Political Parties and Electoral Success; prof. dr. Carolina Plescia, Assistant Professor University of Vienna (Austria): Meanings of Voting, Causes and Consequences; prof. dr. Michael S. Lewis-Beck, F. Wendell Miller Distinguished Professor, University of Iowa (US): The Economy and Voting Decisions; prof. dr. Jane Green, Professor of Political Science and British Politics, University of Oxford (Nuffield College): Educational and Generational gaps in Electoral Behaviour; prof. dr. Ruth Dassonneville, Associate Professor of Political Science, Université de Montréal (Canada): Social Groups and Voting;
- Разработване на статия;
- Представяне на статията в панел в рамките на докторантското училище;
- Получаване на въпроси, отговори и коментари и обратна връзка за подобряване на статията;

Целева група:

Докторанти

График на проекта:

- 11.04.2022 г. - краен срок за кандидатстване
- 19.04.2022 г. - обявяване на одобрените кандидати
- 04.06.2022 г. - изпращане на финална статия
- 12.06.2022 г. - пътуване София-Брюксел-Льовен
- 13-17.06.2022 г. - участие в докторантско училище
- 18.06.2022 г. - пътуване Льовен-Брюксел-София

Необходими ресурси:

Финансови

Финансово описание на проекта:

- 350 евро - такса за участие (таксата включва: лекции, обяд и кафе паузи)
- 390 евро - нощувки (Ibis Budget Hotel) - 65 евро на вечер за 6 нощувки
- 200 евро - двупосочни самолетни билети и билети за влак (Льовен-Брюксел)
- 105 евро - по 15 евро на ден за джобни (закуски и вечери, които не се покриват от таксата за участие)

ОБЩО 1045 евро

Партньори на проекта:

Файлове: