Описание на проекта

Описание на проекта:

Традиционно отбори от студенти на Софийския университет участват и постигат завидни успехи на различни международни състезания и форуми. Повече от 10 години Университетът бива отлично представян и на формати по преговори и търговска медиация на живо, а от 2020 г. насам - и в онлайн среда.
През 2022 г. за най-голямото състезание по международна търговска медиация на Международната търговска камара (Париж) бе сформиран отбор от четирима студенти от специалност ,,Право", които преминаха усилена подготовка и през февруари 2022 г. по време на формата успяха да се откроят със своите отлични умения по преговори.
Намеренията на отбора в състава, сформиран от вече опитните студенти за настоящия проект, се състоят в това да продължат активното участие и да заявят позицията на СУ и неговите възпитаници сред тези на водещите световни университети и специалисти в сферата на медиацията и алтернативното решаване на съдебни спорове.

В рамките на 14-15 май 2022 г. отборът ще участва в следващото за годината по-мащабно състезание, организирано от все по-успешните организации ADR ODR International и Европейския институт за решаване на спорове.
Целите, към които се стреми българският отбор с участието си на идния формат са именно - да затвърдят своите знания и умения в сферата на извънсъдебното решаване на спорове.
Нестандартната за състезанията по преговори част, до която студентите ще се докоснат, пък се състои в това, че форматът поставя всеки един от тях не само в ролята на преговарящи страни, но и в тази на медиатори във всеки един от кръговете на състезанието

През 2022 г. Състезанието има за своя тема ,,Космос и технологии" и обещава да провокира все още не добре познати за световния бизнес аспекти на правото и търговията - "Sky's the Limit! Or is it? Exploring the world of Space and Tech!".
За поредна година в онлайн формата на ADR ODR International ще вземат участие десетки студенти, треньори и съдии - професионални медиатори, арбитри и адвокати от шест световни континента.
Форматът на състезанието предполага кръговете да се организират в рамките на един уикенд. Общата информация за казусите, които ще разискват и решават с международните си колеги, отборите получават седмица преди началото на състезанието. Така наречената ,,конфиденциална информация" за съответните страни по спора, в които преговарящите се превъплътяват - от своя страна се получават един астрономически час преди началото на всеки кръг.
Предварителните кръгове на състезанието са точно три, като след тях следват полуфинал и финал. Всяка от преговорните сесии (стоящи в основата на всеки кръг) е с продължение 90 минути, като всеки един от тримата студенти участва във всеки кръг - като преговарящ или като медиатор.
Работният език на състезанието е английски, а форматът на състезанието е изцяло онлайн - посредством платформата ZOOM.
В съставянето на отборите от трима /клиент, адвокат, медиатор/ е необходимо участниците да бъдат студенти по Право (или Международни отношения), на което условие сформираният отбор на Софийския Университет отговаря.

Цели на проекта:

Главната цел на проекта е установяването на място сред световните класации и повишаването на разпознаваемостта, както на Софийския университет ,,Св. Климент Охридски", така и на българските специалисти в сферата.
Отделно отборът, заедно с Кръжока по медиация към ЮФ - се стреми чрез активното си участие в подобни събития да допринесе за разпространяването на алтернативните методи за решаване на спорове сред българските юристи.
Трите студентки, вече представили достойно Юридическия факултет и Софийския университет на световно ниво, пък от своя страна имат за своя цел да затвърдят своите знания и умения, редом с поредицата от големи успехи за Университета на състезанията по търговска медиация и преговори.

Задачи на проекта:

Задачите са свързани с:
1. Предварителната подготовка за формата на състезанието в рамките на седмиците до началото на м. май 2022 г.
2. Подготовка по конкретните казуси за състезанието (7-13 май 2022 г.)
3. Успешното представяне в кръговете на самото състезание - 14-15 май 2022 г.
4. Предаването на придобитите знания и умения и прилагането им на практика в различни академични форуми и в рамките на Кръжока по медиация към ЮФ на Софийския университет

Целева група:

Пряко засегнати са участниците в отбора, които ще разширят познанията си по алтернативното разрешаване на спорове, в областта на медиацията в сферата на технологиите и космическите такива.
Косвено засегнат е Софийският университет като институция, която има шанса за поредна година да се утвърди като учебно заведение със силен фокус върху развитието на своите студенти и подготовката им за различни международни състезания.
Колегите на участващите студенти също ще бъдат предоставени с възможността да научат за подобни формати и опита от такива по време на занятията на вече споменатия Кръжок.

График на проекта:

1. от 21 март 2022 г. до 7 май 2022 г. - обща подготовка на отбора, основана на анализ на книги и материали по преговори и международна медиация;
2. от 7 до 13 май 2022 г. - подготовка по казусите за състезанието;
3. 14 - 15 май 2022 г. - участие в онлайн състезанието на ADR ODR International;
4. до края на академичната 2021/2022 г. - активно участие и провеждане на съвместни занятия с Кръжока ,,Медиация и преговори" към ЮФ на Университета

Необходими ресурси:

Необходимите ресурси включват:
- книги и материали по преговори и търговска медиация;
- финансови средства за покриването на таксата участие за състезанието.

Финансово описание на проекта:

Книгите и материалите по преговори и медиация са част от вече изготвена от треньорите на отбора колекция и финансова подкрепа от страна на Студентски съвет в това перо - не е необходима.
Таксата участие, която отборът следва да заплати, се определя според състава на отбора.
За всеки участник и треньор таксата се изчислява като се умножи общия брой членове на отбора по £85 (с ДДС). Тази година отборът участва с трима състезатели и един треньор, което се равнява на:

4 х £85 = £340 (великобритански паунда, равняващи се на близо 790 лв.)

Сумата може да се види и в прикачената към настоящия формуляр проформа фактура, изпратена на отбора от организаторите.

Предвид факта, че за точно и безпроблемно осчетоводяване плащането следва да се извърши с банков превод - към необходимите ресурси са включени и 120 лв. за начисляваната от банката такса за международен превод до великобританска сметка.

Необходимата за участието на отбора сума в български лева е общо 910 лв.

Партньори на проекта:

За участието си в Международното състезание по медиация на ADR-ODR International отборът няма финансиране от страна на други партньори и разчита на подкрепата на Студентски съвет към СУ.

Файлове: