Описание на проекта

Описание на проекта:

Кръжокът по международно публично право към ЮФ на СУ е създаден с решение на катедра “Международно право и международни отношения” и има за цел да промотира изучаването и практикуването на международното публично право сред студентите в Университета. Кръжокът организира различни събития като публични лекции, дискусии, симулации на междудържавни.

Кръжокът по МПП се стреми към развитие на дейността си и създаване на платформа за публикуване на качествени разработки по въпросите на международното право и международните отношения, изготвени от студенти и експерти в областта. Такава платформа би дала възможност на студентите да получат обратна връзка от експерти за разработките си, да ги редактират с помощта на въпросните експерти, след което да бъдат публикувани. В момента инициативи с такава насоченост са организираният съвместно с ЕЛСА България и Клуб на юриста “Тодор Пиперков”, както и ежемесечния бюлетин на Кръжока. За популяризиране на дейностите на Кръжока обаче е необходима реклама за достигане до повече заинтересовани студенти. Допълнително, Кръжокът се нуждае от удобна платформа, която да позволява организиране на събития и едновременното им стриймване във Фейсбук и Youtube.

С цел по-високо качество и осигуряване на желаещите да пишат студенти до качествени академични материали незаменим ресурс би бил достъп до Библиотеката на Двореца на Мира. Библиотеката на Двореца на Мира (https://www.peacepalacelibrary.nl/library-services/about-the-library/ ) е една от най-старите и престижни библиотеки, в която има публикации по международно право още от 1913 г. Обявената цел на библиотеката е да има копие от всички книги по международно право, издавани някога - без значение езика и мястото на издаване. Основна функция на библиотеката е да подпомага дейността на институциите в Двореца на Мира, част от които са Международният съд на ООН, Постоянният арбитражен съд и Хагската академия по международно право, но е отворена и за изследователи и студенти. Библиотеката разполага с каталог от повече от 1 милион издания в хартиен и електронен вариант. Библиотеката е също така абонирана за едни от най-големите и често използвани в академичните среди електронни ресурси като:
Max Planck Encyclopedia of Public International Law
Oxford Reports: International Law
Oxford Reports: International human rights law
Brill Online Books and Journals
Основните журнали по МПП на Oxford University Press, Cambridge University Press и Kluwer Law Online

Членовете на библиотеката имат достъп до всички бази данни и до по-голямата част от електронните книги, без значение къде се намират по света - чрез лог-ин в системата на библиотеката.

Цели на проекта:

Информиране на студенти относно актуалните въпроси в сферата на международното право и международните отношения
Повишаване разпознаваемостта на Кръжока и привличане на нови членове.
Получаване на достъп до библиотечни ресурси, чрез които да повишим качеството на изготвените от студенти материали, както и да улесним ефективното организиране на събитията на Кръжока.

Задачи на проекта:

Задачи на проекта:
Техническа поддръжка и популяризиране на създадения сайт на Кръжока в Wordpress.
Закупуване на абонамент за Зуум
Закупуване на абонаменти към библиотеката на Двореца на мира.

Целева група:

Студенти от специалности с хуманитарен характер (най-вече по право и международни отношения, но и политология, европеистика и др.)

График на проекта:

Получаване на достъп до библиотеката на Двореца на мира - февруари/март 2022
Популяризиране на сайта на Кръжока и подготовка на материали за него с помощта на получения достъп до библиотеката на Двореца на Мира - март - ноември 2022
Установяване на работен процес по поддръжка на сайта - март 2022 - март 2023

Необходими ресурси:

За създаване, поддръжка и популяризиране на сайта (разпространяване чрез реклами, използване на допълнителни функции, предлагани от Wordpress)
За създаване на Зуум акаунт на Кръжока за събития
За осигуряване годишен достъп до библиотеката на Двореца на Мира за 3 студенти от Кръжока

Финансово описание на проекта:

Достъп до библиотеката на Двореца на мира - 3 х 50 евро - 150 евро (т.е. 295 лв по курс от 1.97)
Поддръжка на сайт: Superhosting.bg - Супер Про план - 11,75 лв. за месец - 141 лв за една година (https://www.superhosting.bg/web-hosting-compare-hosting-plans.php)
Платформа за организиране на събития: Zoom - 13,99 евро на месец ( 27, 50 лв при курс от 1,97) / 139, 90 евро годишно (275 лв по курс от 1,97) https://zoom.us/pricing

Общо: 711 лв.

Партньори на проекта:

Не