Описание на проекта

Описание на проекта:

Международната федерация на асоциациите на студентите по медицина (International Federation of Medical Students’ Associations, IFMSA) е неправителствена организация, представляваща сдружение на студентите по медицина. Тя е основана през м. май 1951 г. и в момента има 127 национални членски организации от 119 страни на шест континента. През август 1993 Асоциацията на студентите по медицина в България (АСМБ) е приета за кандидат – член. След едногодишен изпитателен срок е приета за пълноправен член по време на 44-та Генерална асамблея на IFMSA.

71-ва Генерална асамблея на IFMSA ще се състои през м. март 2022г. за първи път от две години в присъствен формат. Генералната асамблея е най-голямото регулаторно събитие на студентските асоциации по медицина. Като пълноправна асоциация-член АСМБ, чрез своята делегация, има право на глас за избирането на ръководството на IFMSA, приемане на официални становища на IFMSA, сключване на меморандуми с външни партньори, определяне на критериите за програми за обмяна на студентски опит, предложения за промяна в регулациите на шестте постоянни комитета към IFMSA, а именно: Постоянен комитет по обществено здраве (Standing Committee on Public Health, Постоянен комитет по човешки права и мир (Standing Committee on Human Rights and Peace), Постоянен комитет по сексуално и репродуктивно здраве, и здравни права (Standing Committee on Sexual and Reproductive Health and Rights including HIV and AIDS), Постоянен комитет по медицинско образование (Standing Committee on Medical Education), Постоянен комитет по научен обмен (Standing Committee on Research Exchange) Постоянен комитет по професионален обмен (Standing Committee on Professional Exchange).

Всеки активен студент по медицина, член на АСМБ, има право да кандидатства и да бъде избран за делегат, представляващ АСМБ на международно ниво. За да бъде един от представителите на България на Генералната асамблея, студентът трябва да отговаря на определени изисквания - според оповестени критерии. На съвещание на Националния управителен съвет на АСМБ биват излъчени делегатите, които отговарят на критериите и имат съществен принос за развитието на Асоциацията.

На Генералната асамблея се дава възможност на студентите по медицина да се запознаят отблизо с принципите на здравната грижа в други държави по света. Студентите вземат участие в множество различни сесии, състоящи се от лекции, дискусии, уъркшопи, трейнинги и практически занимания, насочени към проблеми в сферата на медицинското образование, общественото здраве, репродуктивното здраве и СПИН, човешките права и мира, научните и професионалните практики на студентите по медицина в света.
Студентите имат възможност да опознаят населеното място, в което се провежда Генералната асамблея, да участват в различни социални програми, да общуват и да изградят здрави връзки и контакти с делегатите от останалите държави.

Цели на проекта:

Целите на проекта са:
• Осигуряване на възможност за пълноценно участие на представители на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в Генералната асамблея на Международната федерация на асоциациите на студентите по медицина (IFMSA).
• Разширяване на знанията и уменията, и запознаване с нови и различни медицински практики на българските студенти.
• Повишаване на конкурентоспособността на студентите от Медицинския факултет на Софийски университет - както в медицински, така и в ръководно-административен аспект, особено възможността на българските студенти да изградят капацитет и умения за кандидатстване в ръководството на IFMSA. IFMSA и всички нейни събития и обучения се водят единствено и само от студенти от различните държави, които са представени чрез асоциациите си.
• Популяризиране и утвърждаване имиджа на студентите на Софийския университет сред студентите от останалите шест университета от страната, в които се обучават медици, както и сред колегите медици от чужбина, като място, което дава възможности за личностно и професионално развитие и което подкрепя своите студенти.

Задачи на проекта:

Задачите, които проектът си поставя да изпълни, са:
• Подготовка на студентите за участие в Генералната асамблея чрез:
3 онлайн предварителни срещи с колегите от другите 6 университета в месеца преди Генералната Асамблея.
6 онлайн предварителни срещи за обсъждане на промени в регулациите на 6-те постоянни комитета към IFMSA.
1 подготвителна онлaйн среща за обсъждане на кандидатурите на Управителния съвет на IFMSA, официалните становища, и меморандуми на IFMSA, партньорства на IFMSA и др.
1 обучение на място - pre-General Assembly Training
• Активно участие в Генералната асамблея, в което делегатите преминават през 7-дневна активна програма, състояща се от теоретична и практическа част - лекции, уъркшопи, трейнинги, пленарни заседания, изборни заседания и всички дейности, свързани с тях.
• Създаване на ценни контакти и обмяна на опит с колеги от цял свят и професионалисти в областта на медицината, чрез което се засилва междукултурното общуване, разбиране и единство сред студентите в световен мащаб.
• Популяризиране на постиженията и новостите в медицината в Софийския университет, и чрез Асоциацията на студентите по медицина в България - сред колегите от цялата страна.

Целева група:

Студенти по медицина, представители на АСМБ-Софийски университет
1. Васил Ванчев
2. Аксиния Миланова
3. Трифон Трифонов

График на проекта:

Генералната асамблея ще се състои в следния график:
25. 02. 2022 - 01. 03. 2022 - подготвително обучение
01. 03. 2022 - 07. 03. 2022 - работни дни
Прикачени са:
- График на проекта с разпис на сесиите по комитети, пленарните заседания и изборните заседания по дни.
- Описание и график на подготвителното обучение

Необходими ресурси:

Финансови ресурси, покриващи такса за участие в Генералната асамблея и пътни разходи.

Финансово описание на проекта:

Такса за участие:
2 x 360 Евро = 720 Евро
1 x 360 + 250 Евро = 610 Евро

Пътни разходи до гр. Охрид:
3 x 200лв = 600лв.

Партньори на проекта:

Няма партньори и съфинансиране.

Файлове: