Описание на проекта

Описание на проекта:

"Младежко участие в Европа: възможности за гражданска ангажираност" е двудневен обучителен семинар за всички студенти от Софийски университет "Св. Климент Охридски", организиран от AEGEE-Sofia (Асоциация на обединените европейски студенти) във връзка с Европейската година на младежта - 2022. Събитието ще се фокусира върху това да информира и вдъхнови студентите относно ролята им в изграждането на демократично общество, в което те притежават необходимото знание, осигуреното пространство, достъпа до права и възможностите да изразят своите мнения и желания. Семинарът ще се състои от няколко типа сесии. На първо място, това са информативните лекции, в които на студентите ще научат повече за документите, засягащи стратегиите за младежта на национално и европейско ниво, за своите граждански и политически права, за възможностите за демократично включване чрез младежко представителство в процесите на вземане на решения, за доброволчеството, активизма и социалните каузи, подети от младежки движения и инициативи. На второ място, събитието ще включва практически сесии като уъркшопи, дискусии и пространства за съвместна работа, в които участниците ще имат възможността да приложат получените знания, поставени в ситуации, нуждаещи се от тяхното проактивно действие като млади хора, ще мислят върху проекти с кауза и ще търсят решения за постигането на обща цел, която ги вълнува, чрез работа в екип. На трето място, събитието ще предостави възможност на студентите от всякакви специалности без предпочитание да разширят мрежата си от полезни контакти и да говорят лично с професионалисти и обучители с опит в сферата на младежкия активизъм и защитата на европейските ценности по време на частта от програмата, отделена за нетуъркинг коктейл, обръщения от гост-лекторите и неформални пространства.

Семинарът ще се проведе на 26-27 февруари. Сесиите ще бъдат водени от професионалисти и експерти в областта на европейските политики, европейското сътрудничество, младежката работа, социалните въпроси, активизма и доброволчеството.

AEGEE-Sofia е интердисциплинарна доброволческа организация, която обединява студенти и младежи от различни специалности чрез ценностите на демократична и многообразна Европа. Създадена е през 1991г, като се занимава с въпроси важни за младите хора в различни направления - културен обмен, активно гражданско отношение, висше образование, неформално образование, мир и стабилност, европейско гражданство, младежки политики и междукултурен диалог. Наша цел е и създаването на уникален културен и ценностен кръгозор сред младите хора, които трябва да бъдат пример за активни млади граждани, защитаващи човешките права и борещи се за утвърждаването на добрите младежки политики и практики.

Цели на проекта:

Целта на събитието е да повиши участието на студентите от Софийски университет в демократичните процеси на национално и европейско ниво, в социално-обществени каузи и във вземането на политически решения, които ги засягат. Семинарът се стреми към това да предостави полезна и практична информация, която да ги мотивира да се възползват от правата и възможностите си като европейски граждани и като представители на най-будната академична среда в страната, а именно Софийски университет. Чрез този проект искаме информацията за обществените пространства и процеси, в които младежите имат запазено място, да не достига само до студентите от специалности като политология, право, европеистика, а да бъде предоставена еднакво на студентите от всички специалности.

Очакваните резултати са:
- Разширяване на кръга от гражданско активни студенти в Университета.
- Участници, присъстващи на събитието - 60.
- По-голяма ангажираност със социалните проблеми.
- Засилено присъствие на студентите от Софийски университет в представителни структури на национално и на европейско ниво.

Задачи на проекта:

- Участието в семинара на вдъхновяващи личности с лична кауза, на изтъкнати гост-лектори и експерти в сферата.
- Добре подготвени информативни сесии.
- Интересни и интерактивни практически сесии.
- Представяне на значението на неформалното образование чрез методологии, имплементирани по време на семинара.
- Засилено промотиране на събитието в онлайн пространството и различните социални мрежи.
- Присъствието на екипа на ключови места за студентите, където ще могат да научат за събитието и да получат повече информация за него.
- Добре подготвен таймлайн за изпълнение на организационните стъпки за осъществяване на събитието.
- Партниране с институции, НПОта и активисти за разширяване на диалога по темата.
- Търсене на градивна обратна връзка от участници и лектори и представяне на резултатите от проекта.

Целева група:

Студенти от Софийски университет "Св. Климент Охридски" с интерес по темата.

График на проекта:

Първи ден:
Откриване
Въведение в младежкото участие - сесия
EU Youth Strategy & European Year of Youth - сесия
Политически и граждански права на европейските граждани - сесия
Неформално образование (уъркшоп)
Младежки политики (уъркшоп)
Европейски програми за младите - сесия
Нетуъркинг коктейл

Втори ден:
Доброволчество на локално и европейско ниво - сесия
Младежки активизъм - сесия
Младежко представителство в демократични структури и институции - сесия
Working for a cause - съвместна работа
Представяне на проекти
Закриване

Необходими ресурси:

Човешки - разполагаме с екип от доброволци
Финансови - необходими са ни средства най-вече за промотиране (онлайн и чрез принтирани рекламни материали), за канцеларски материали за работа по време на семинара и за подсигуряване на храни и напитки за кафе паузи
Информационни - биха ни били от полза медийни партньори и публикуване на събитието на информационните канали на Студентски съвет

Финансово описание на проекта:

Обща сума: 2 150лв
Принтиране на промоционални материали (флаери, плакати, визитки, баджове) - 300лв
Канцеларски материали (флипчартове, маркери, химикали, листове) - 150лв
Кетъринг за коктейл и кафе паузи - 1 700лв

Партньори на проекта:

Студентски съвет при Софийски университет Св. Климент Охридски Отдел "Младежки дейности" към Столична община