Описание на проекта

Описание на проекта:

Участие в София Екиден Маратон 2016 на отбора по свободни бягания на СС при СУ. Участници в отбора: Георги Власакиев, Живко Петров, Мартин Недялков и Тошко Тодоров.

Термининът идва от Япония, въпреки че концепцията за щафетно бягане на дълги разстояния не е уникален за всяка страна.

Първото Еkiden състезание било спонсорирано и организирано от Yomiuri Shimbun (Един от петте национални японски вестници издаван и до сега от най-голямата медийна компания в света –Yomiuri Group . Вестника е с най-голям тираж в света, който има две издания на ден – сутринно и вечерно издание. Тиража му е между 10 и 13 милиона ) през 1917 г., което се провежда в продължение на три дни между старата японска столица Киото и модерна столица Токио, на дистанция от 508 km. Повода е бил отбелязване на годишнината от преместването на столицата в Токио.

Както е написано на японски език – Ekiden е комбинация от думите „пункт“ (駅) и „предаване“ (伝). Това име е измислено от поета Toki Zemmaro (1885-1980), който по това време е бил началник на отдел социални въпроси при Yomiuri Shimbun .

Първоначалната идея за състезанието е била да се бяга по стария Японски път ТокайдоЕкиден1

( Токайдо е един от 5-те най-важни маршрути от периода Едо в Япония, който свързвал сегашната столица Токио и древната Киото по източното морско крайбрежие. Стандартният метод на преминаването му е било пеша, като тогава колесните каруци почти не са съществували а тежките товари обикновено са се изпращали с кораби по вода..Членовете на по-висока класа са преминавали разстоянието върху Kago-това е вид покрит кош на бамбукови пръчки, носещ се от 4-ма мъже и използващ се за човешки транспорт).

Оригиналния вариант на пътя Токайдо между Токио и старата столица Киото се е състоял от 53 станции, където е имало изградени пропусквателни порти с постройки за храна и нощуване .

На много места по трасето са били изградени и гранични пропусквателни пунктове, където туристите трябва да имат документи за самоличност или разрешителни за преминаване.

Дължината на щафетата Еkiden през годините е варирала с различни дължини и брой участници. В Япония е най-дългото щафетно състезание в света – Round-Kyūshū Ekiden , обиколката на остров Кюшу за 10 дни състезателите трябва да пробягат 1064 км през 72 пункта.

Същността на състезанието е била всеки бегач от отбор да пробяга разстоянието от една „станция“ към следващата, и да предаде лента от плат, която носи на раменете си ( tasuki) , на следващия пост от отбора .

Ekiden е отворен за всички желаещи да пробягат маратонското разтояние от 42.195 км. сформирайки си отбор от 6 участника разпределени по постове.

От 2006 година , се налага стандарт за дистанциите в Щафетния маратон- 5К , 5К , 10К , 10К, 5К и 7.195К.

Цели на проекта:

Популяризиране на свободните бягания като спортна култура сред студенти и служители на СУ "Св. Климент Охридски". Изграждане на хигиена за по-добро здравословно състояние на целевата група чрез спорт и отборни дейности.

Задачи на проекта:

1. Информиране на обществеността за участието на СУ "Св. Климент Охридски" с отбор на състезание София Екиден Маратон 2016.
2. Участие на състезание София Екиден Маратон 2016 2016.

Целева група:

Студенти и служители на СУ "Св. Климент Охридски".

График на проекта:

1. Съвместни бягания на участниците в отбора на СУ "Св. Климент Охридски" на 5kmrun, всяка събота, официално трасе на 5kmrun, 9:00ч.
2. Участие на състезанието София Екиден Маратон 2016, 6 септември 2016, 9:00ч. София, пред Нац. Стадион „Васил Левски” на кръстовището на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и ул. „Гурко“.

Необходими ресурси:

1. участници - служители и/или преподаватели в СУ "Св. Климент Охридски".
2. спортни оборудване и екипировка - екипи и подходящи за бягане обувки.
3. такса участие в размер на 150лв.

Финансово описание на проекта:

такса участие в размер на 150лв.

Партньори на проекта:

5kmrun - ежеседмични участия в свободни бягания с времеизмерване и статистика за всеки от участниците.

Файлове: