Описание на проекта

Описание на проекта:

Между 20-23 февруари за десета поредна година бяха проведени националните кръгове на най-голямото и най-престижното състезание по международно публично право в света - „Philip C. Jessup Law Moot Court Competition“. През своята 60-годишна история състезанието се е утвърдило като едно от най-реномираните и разпознаваеми състезания по право. Всяка година над 600 отбора от над 90 държави участват в него, като едва около 100 отбора се класират за международните кръгове на състезанието в САЩ. По регламент състезанието протича под формата на симулация на процес пред Международния съд на ООН. Всяка година отборите спорят по специално създаден за състезанието казус пред панел от професионалисти, които оценяват тяхното представяне и излъчват победител. Сред победителите в „Jessup“ са университети като Кеймбридж, Сорбоната, Джорджтаун, Колумбийският университет и др.

По време на тазгодишните национални кръгове сили и знания премериха отборите на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и Американски университет в България. Отборът на Софийски университет постигна категорична победа като спечели всички квалификационни рундове, без да допусне нито една загуба. Освен това отборът взе награда и за най-добра писмена защита, а участничката Доника Ставрева получи награда за най-добър оратор. Благодарение на тази победа отборът на Софийски университет спечели правото да представлява страната ни на международните кръгове на състезанието, които ще се проведат между 12-18 април във Вашингтон, САЩ.

Казусът, върху който участниците работят тази година е посветен на различни актуални въпроси на международното публично право – юрисдикция на Международния съд на ООН; правоприемство по отношение на международни договори след разпад на съюзи; легалност на автономни оръжия; тарифи върху стоки; взаимодействие между Световната търговска организация и Международния съд на ООН; имунитети на министри спрямо Международния наказателен съд и държавите страни по Римския статут.

С представянето си през последните години отборите на СУ утвърждават тенденция за подобряване както на отборното, така и на индивидуалното си представяне. Целта на тазгодишния отбор е да подобри всички досегашни постижения през изминалите години. Вярваме, че имаме големи шансове да се класираме сред най-добрите оратори, както и да достигнем фазата на директните елиминации сред най-добрите 32 отбора в света. През 2015г. година отборът на СУ достигна осминафинал и спечели наградата за най-добър мемориал от страната на ищеца, доказвайки че нашият университет и нашите студенти са достойна конкуренция на най-реномираните университети по право в света.

Тази година отборът на университета включва: Иван Иванов, Доника Ставрева, Ива Белчева и Мирослав Йонов. Треньори на отбора са Сибел Хасан и Валери Благоев. Иван Иванов е участник в състезанието за втори път, като през 2019г. беше класиран на 74-то място в класацията за 100-те най-добри оратори в света. Доника Ставрева и Мирослав Йонов са бивши участници в “Telders International Law Moot Court Competition”, които постигат значителен успех в състезанието, класирайки отбора на ответниците на второ място сред десетки университети от цяла Европа. Те постигат успех и в индивидуалните класирания, като заемат съответно 7-мо и 14-то място за най-добри оратори в Европа. Сибел Хасан и Валери Благоев са треньори на отбора. През 2019 Сибел Хасан е част от „Jessup“ отбора на университета и се класира на 93-то място сред 100-те най-добри оратори в света. През 2018г. тя е част от “Telders” отбора на университета и заедно с него печелят рекордното за СУ 6-то място в Европа, също така тя се класира на 8-мо място сред най-добрите оратори в Европа. Валери Благоев е част от отбора, постигнал един от най-добрите резултати за страната ни на „Jessup“, класирайки се на 16-то в света през 2017г. Освен това през 2019г. той е участвал и в състезанието“William C. Vis”, където е удостоен с почетна награда за ораторски умения, постигайки безпрецедентен рекорд за нашия университет.

На национално ниво състезанието се подпомага от Сдружението за Международни Състезания по Право /СМСП/ - българско юридическо лице с нестопанска цел, учредено през лятото на 2009 г. Целта на Сдружението е да популяризира състезанията по право и да помогне за постигането на високи резултати от българските отбори.

Цели на проекта:

"Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition" е най-престижното състезание по право в света. То е световен форум за студенти с интерес в областта на международното публично право. По време на състезанието нашият отбор ще защитава не само честта на СУ „Св. Климент Охридски“, но и ще представи България на световното първенство. Нашата цел е да затвърдим репутацията на университета и страната ни и да спечелим състезанието, като покажем, че отбор, чийто роден език не е английският и идва от малка страна може да бъде достойна конкуренция на световно известни университети и благодарение на желанието и хъса си да постигне значителен успех. Освен това целта на работата ни е популяризирането на международните състезания сред студентите и създаването на общност от студенти, които имат необходимата подготовка, за да продължат традициите на университета ни в състезанието.

Задачи на проекта:

Задачите ни са да подобрим резултатите на университета ни. Развиването на ораторски умения на всеки един член на отбора в среда близка до реалната ще способства за качественото обучение на студентите и тяхното бъдещо професионално развитие. Не на последно място – едно достойно представяне от страна на отбора ще затвърди позицията на страната и СУ „Св. Климент Охридски“ сред водещите в света.

Целева група:

Целевата група се състои от следните лица:
- Сибел Хасан, 60627;
- Доника Ставрева, 60599;
- Ива Белчева, 61250;
- Иван Иванов, 61076;
- Мирослав Йонов, 61583;

График на проекта:

Представяне на СУ „Свети Климент Охридски“ на световните кръгове на „Philip C. Jessup Law Moot Court” 2020: 12.04.2020 – 18.04.20207

Подпомагане отбора на СУ „Свети Климент Охридски“: 11.04.2020 -19.04.2020

Необходими ресурси:

Финансови:

1.Дневни пари за разходи по храна и път:
35 USD на участник на ден. (5 участници за 9 дни) Обща сума - 1575 USD
(съгласно чл.15 във връзка с чл.5, ал.2, т.4 от Наредба за служебните командировки и специализации в чужбина и Приложение 2 към Наредбата)

2. Разходи за виза
160 USD за 3 участници. Обща сума – 480 USD

Финансово описание на проекта:

Дневни пари за разходи по храна и път:
• 35 USD на участник на ден. Обща сума - 1575 USD
Разходи за виза
• 160 USD за 3 участници. Обща сума – 480 USD

Молим да бъдем подпомогнати чрез предоставяне на посочените суми до 10 (десет) дни преди началото на проекта. Ако пълната сума на проекта не може бъде отпусната, дори частичното одобряване на бюджета от Студентски съвет ще бъде от полза за отбора, тъй като тази година се сблъсква с големи трудности при намирането на финансиране.

Партньори на проекта:

Американско посолство в България пое ангажимент да покрие пътните разходи на отбора.