Описание на проекта

Описание на проекта:

Университетски театър „Алма Алтер“ всяка година организира Международните награди ‘‘АЛТЕР‘‘. ‘‘АЛТЕР‘‘-ите се провеждат винаги в деня на ‘‘Оскар‘‘-ите и са своеобразна реплика на наградите, раздавани от Международната киноакадемия в Холивуд. ‘‘Оскар‘‘-ите са едно от най-значимите събития в световен мащаб и вълнението на хората месеци преди това е огромно - кои ще бъдат победителите, какви ще са новите тенденции в света на киното.
"АЛТЕР"-ите предизвикват интереса на зрителите по необикновен начин. Залагаме на въвличането на публиката, позволявайки на зрителите в продължение на месец да гласуват за своите любими актьори и представления изгледани през годината. По този начин целим да направим зрителите и студентите в Университета част от избора на победителите в предварително определените категории. Алтерите са дългоочаквано събитие за феновете на театъра, които следят както всяка премиера, така и всеки нов актьор на сцената на УТ.
В специално изработена избирателна урна, публиката на театъра и студентите на Университета гласуват в 15 категории, в които сред големите номинации за ‘‘Най-добър актьор‘‘, ‘‘Най-интерактивно представление‘‘, ‚ ’’Най-добър дует‘‘, ‘‘Най-интеркативен и иновативен преподавател‘‘, ‘‘Най-добър костюм‘', се намират и по-забавни и шеговити категории като: ‘‘Най-сериозен технически гаф‘‘ и ‘‘Мисловни недосмислици‘‘. Освен за актьори и представления, зариталите могат да гласуват и за личности допринесли за развитието Университетския театър – писатели, режисьори, фотографи, критици, институции и др.
Сред носителите на ‘‘АЛТЕР‘‘ през годините са били: големият български актьор Стефан Попов, проф. Боян Биолчев, американският режисьор Давид Хънкинс, английският фотограф Терънс Брет, вокална група ‘‘Таласъмче‘‘ - носители на ‘‘Алтер‘‘ в категорията ‘‘Откритие на годината‘‘, Фондация ‘‘Отворено общество‘‘ – наградени с ‘‘Алтер‘‘ за ‘‘Най-добро културно сътрудничество‘‘ и др.
В деня на "Оскар"-ите, който тази година ще бъде на 24 февруари, на специална и бляскава церемония ще се обявяват победителите във всяка една от категориите ще получи своя златен ‘‘АЛТЕР‘‘ – специално изработена позлатена тухла. Използваме тухлата като символ за рушенето на известната четвъртата стена в театъра, както Стансиславски я нарича, която разделя публика и актьори. Алма Алтер в своята философия се стреми имено към сближаването на двата ансамбъла – публика и актьори и търсенето на симбиозата между тях, която прави възможно живото театрално случване.
По време на официалната церемония водещите обявяват категориите и всеки един от победителите трябва да защити по алтернативен начин наградата, която получава и чак тогава получава своя златен ‘‘АЛТЕР‘‘. Между обявяването на категориите има предварително подготвена забавна програма, социални препратки и заигравки с актуалния дневен ред, както и с Холивуд и самите "Оскари". Интересът към церемонията по връчването на наградите ‘‘АЛТЕР‘‘ е доста голям, затова входът е само с покани.
Събитието ни дава възможността да срещнем и съизмерим работата на Университетския театър и Университета през изминалата година, както и да разберем какви в действителност са предпочитанията на студентите и публиката и така да можем да ги развием в бъдеще. Церемонията сама по себе си подготвя и всички любители на киното и театъра за бъдещата нощ на "Оскар"-ите, давайки им друг код за четене и гледане на това колосално събитие.
Традиционно ‘‘Алма Алтер‘‘ обявява категориите за наградите ‘‘АЛТЕР‘‘ в края на януари като предварително подбира номинациите във всяка категория. Тази година, използвайки новия сайт на театъра: www.almaalter.org, ще дадем възможността на по-широката аудитория да дискутира, номинациите и самата нощ на ‘‘АЛТЕРИ‘‘ 2019. Смятаме, че така ще се създаде още по-голям интерес около събитието.
Акцент в събитието ще бъдат и заснетите през октомври филми на Университетския театър от програмата ‘‘През третото око на Българския модернизъм‘‘, включваща: ‘‘Септември‘‘ по Гео Милев; ‘‘Албена‘‘ по Йордан Йовков; ‘‘Дядо Йоцо гледа‘‘ по Иван Вазов - един от най-мащабните проекти за отминаващата година финансиран от Министерството на културата.
За да подсигурим нашето събитие са необходими средства за:
• изработването на статуетките - ‘‘АЛТЕР‘‘;
• изработването на грамоти за победителите;
• изработването на покани;
• бюлетини за гласуване и урна;
• реквизит за церемонията;
• декорация за салона;
• Костюми за участниците в програмата;
• Рекламни материали – брошури – 1000 бр., фейсбук реклама;
• Кетъринг за церемонията.

Цели на проекта:

Въвличане на студенти и публика в потока и процесите, провеждащи се в СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ. Събитието дава възможност на студентите в Софийския Университет, както и на публиката на Университетския театър, да бъдат пряко въвлечени в действието. Вместо жури, изборът пада върху тях, което това спомага за интегрирането на по-голяма група хора, обединени около една идея. Състезателният момент ще даде възможност за дискусии и спорове, които ще бъдат както за номинираните в категориите ‘‘АЛТЕР‘‘ 2019, така и за самите ‘‘Оскар“.
Поддържане на имиджа на Софийски университет „ Св. Климент Охридски“. Събитие от подобен мащаб и ранг е уникално и единствено в България – то е възможност за студентите на Софийски университет да защитят имиджа на най-стария, но и най-съвременния университет в България. Университетският театър „Алма Алтер“ нееднократно е доказвал, че в творчески план не само следва и доразвива световните тенденции, но и сам поставя нови пътища, по които театърът да върви. Наградите ‘‘АЛТЕР‘‘ . дават възможност на Софийски университет и на студентите, обучаващи се в него да се гордеят със смислени културни артефакти, както и с едни от най-добрите преподаватели и културни мероприятия и обмени, случващи се не само на национално, но и на международно ниво. Самото събитие има голям медиен отзвук, което също се отрази на дори още по-широката публика за един различен, интересен и смислен поглед върху Университета.
СТИМУЛИРАНЕ НА ПОВИШАВАНЕ КВАЛИФИКАЦИЯТА НА СТУДЕНТИТЕ В СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ. Събитието ще даде възможност на студентите от специалността Авторски театър от Софийски университет да повишат професионалната си компетентност в областта на театъра и киното, да подобрят уменията си за работа в екип, организация и комуникация. Наградите ‘‘АЛТЕР‘‘ е събитие изцяло инспирирано от студенти и всеки студент от Софийския Университет може да се включи в организацията и провеждането на събитието, използвайки уменията, в които е най-компетентен. Така събитието е най-вече организирано от студенти и за студенти, което неизбежно провокира тяхната творческа мисъл и желание за бъдещи проекти и надграждане на вече придобити умения. Това е един от основните моменти в рейтинговата система на висшите учебни заведения в България – интегрирането на студенти в работния процес, посредством интерактивни, иновативни и интересни за самите тях събития .
С годините забелязваме, че в резултат на Алтерите се образува една критическа група зрители, които преди и след представленията анализират и коментират случващото се в театъра. Това ни дава възможност ние от своя страна да изследваме нагласите на публиката и да формираме естетическия й вкус. Например след премиерата на Албена през 2013 забелязахме огромен интерес на публиката към заглавието. Тогава започнахме работа върху „Септември“, резултата беше същият. Тогава разбрахме, че студентската публика горещо се вълнува от изконната българска класика. Така за 6 години разработихме програмата „Българската литература за българското усещане“ включваща общо 6 спектакъла. Тази година обединихме три от спектаклите в проекта „През третото око на българския модернизъм“, като филмирахме три от спектаклите с английски субтитри, което позволява разпространението им в чужбина. Всичко това се случи, защото се заслушахме в желанието на публиката и открихме онзи тематичен кръг, който ни свързва в творческа осмоза.

Задачи на проекта:

Провеждане на събитието ‘‘АЛТЕРИ‘‘ 2019 и церемонията по връчването на награди ‘‘АЛТЕР‘‘ 2019 на 24.02 ОТ 19:30 ч.
Провеждане на интерактивни акции в Университета, част от маркетинговата програма на “Алма Алтер“ за разпространение на информацията.
Изготвяне на рекламни материали за събитието - брошури.
Изработването на статуетките - ‘‘АЛТЕР‘‘ и грамоти за всички наградени.
Закупуването на реквизит за церемонията и декорация за салона.
Изработването на официални покани за гостите в нощта на церемонията.
Изработване на урна и бюлетини.
Финансирано събитие и постове в най-популярната социална мрежа - Facebook като целта е по този начин културният продукт да достигне до максимален брой хора. Практиката ни показва, че освен интерактивните акции за раздаване на брошури за събитието, платената ни фейсбук реклама е най-мощния притегателен център за публика.
Рекламна кампания, която да популяризира събитието сред медиите, за да има необходимия медиен отзвук.
Закупуването на костюми за участниците в програмата.

Целева група:

Пряко засегнати са всички членове на трупата на Театър-Лаборатория ‘‘Алма Алтер‘‘, студентите от специалността ‘‘Авторски театър‘‘, студентите от Софийски Университет, които ще се включат в организацията, логистиката и провеждането на събитието, както и всички номинирани в 15-те категории за ‘‘АЛТЕР‘‘ 2019 - актьори, режисьори, преподаватели, институции и студенти. Освен тях 140 гости, които ще присъстват на церемонията по връчването на наградите ‘‘АЛТЕР‘‘ на 24 февруари и приблизително 5 000 души, които ще гласуват за номинираните в категориите.
Косвено засегнати са всички студенти на Софийски университет, които имат достъп до театралния ресурс на "Алма Алтер" и в последствие ще бъдат повлияни по един или друг начин от събитието, практиките, неговите възгледи и идеи, които студентите от Университетския театър ще успеят да провокират със себе си.
Косвено засегнати са участниците в културния живот в България, които също ще имат възможност да се докоснат до всичко онова, което събитието носи като идеология със себе си.
.

График на проекта:

10 януари – ИЗГОТВЯНЕ НА РЕКЛАМНА СТРАТЕГИЯ И ВИЗУАЛНА ИДЕНТИЧНОСТ
20 януари – СЪБИРАНЕ НА ИДЕИ ЗА НОМИНАЦИИ
24 януари - ОБЯВЯВАНЕ НА КАТЕГОРИИТЕ ЗА АЛТЕРИ 2019
01 февруари – ИЗРАБОТВАНЕ НА СЦЕНАРИЙ
01-05 февруари – ИЗРАБОТВАНЕ НА ВИДЕА И МОНТАЖ
05-23 февруари – РЕПЕТИЦИИ НА ЦЕРЕМОНИЯТА
24 януари - 24 февруари - ИЗГОТВЯНЕ НА РЕКЛАМНИТЕ МАТЕРИАЛИ, РЕКЛАМНА КАМПАНИЯ, ИНТЕРАКТИВНИ АКЦИИ В ГРАДСКА СРЕДА, СОЦИАЛЕН МЕНИДЖМЪНТ, РАЗПРАЩАНЕ НА ПРЕС-СЪОБЩЕНИЯ, РАЗПОРСТРАНЕНИЕ ЗА ПОКАНИТЕ
24 януари - 23 февруари - ГЛАСУВАНЕ ЗА НОМИНИРАНИТЕ В 15-ТЕ КАТЕГОРИИ ЗА ‘‘АЛТЕРИ‘‘ 2019
15 февруари ИЗРАБОТВАНЕТО НА НАГРАДИТЕ ‘‘АЛТЕР‘‘ И ГРАМОТИТЕ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ В СЪБИТИЕТО
24 февруари – БРОЕНЕ НА ГЛАСОВЕТЕ ОТ НЕЗАВИСИМА КОМИСИЯ ОТ ДОБОРОВОЛЦИ
24 февруари - ЦЕРЕМОНИЯ ПО РАЗДАВАНЕТО НА НАГРАДИ ‘‘АЛТЕР 2019‘‘

Необходими ресурси:

Необходимият човешки ресурс включва трупата на Университетския театър, студентите от специалността ‘‘Авторски театър‘‘, доброволци, които ще участват в организацията и логистиката на събитието, водещите и номинираните в категориите.
Информационният ресурс, който ни е необходим е отразяване на международното участие на АЛМА АЛТЕР на сайта на Университета, както и използването на отдел Информация и връзки с обществеността за популяризиране сред медиите. Бихме искали отделът да съдейства с организирането на пресконференция в седмицата след връчването на наградите, на която да бъдат представени всички победители в отделните категории, опитът на водещите по време на самата церемония, както и представяне на бъдещите проекти на Университета, Университетския театър и Студентския съвет на Софийски Университет.
Времевият ресурс е в рамките на един месец, започващ от обявяването на категориите и приключващ с провеждането на церемонията по раздаването на наградите ‘‘АЛТЕР‘‘ 2019

Финансово описание на проекта:

• Изработване на статуетки – награди – 15 бр. * 35 лв. = 525лв.
• Грамоти за печелившите – 15*2 лв. =30лв
• Покани 150 * 1,5 лв. = 225 лв.
• Костюми за участниците в церемонията – 8 актьора *85лв. – 680
• Реквизит и декор на салона – 400лв.
• Наем на червен килим - 212 лв.

ОБЩО: 2072 лв.

партньори и съфинансиране
УНИВЕРТИСТЕТСКИ ТЕАТЪР
• Изработка на урна – 10лв.
• Изработка на бюлетини – 600*0.50 – 300лв.
• Брошури 100*1лв = 1000 лв
• Наем на специфична техника – 550 лв
• Кетъринг за 100 човека в Клуб ресторант – яйцето – 300 лв.
• Платена рекламна в социалната мрежа – 300 лв.

ОБЩО: 2460 лв.

Партньори на проекта:

Университетски театър Алма Алтер, тел:0888782932, almaalter@yahoo.com