Описание на проекта

Описание на проекта:

В днешното дигитализирано всекидневие всеки снима. Някои снимат храната си, други правят селфита, а трети снимат всяко нещо, което им привлече вниманието. В последствие тези снимки се появяват във фейсбук и инстаграм – все мрежи, които се градят на споделянето на дигитално съдържание. Тази изключителна достъпност на фотографията превръща ползвателите на социалните мрежи в любители фотографи. Снимането е вид изобразително изкуство, което също като всички останали изкуства, позволява своеобразно себеизразяване. Сред студентите на СУ има много любители фотографи, които нямат свое поле за изява. Затова един фотоконкурс би поощрил тяхното хоби. Темата „Студентски мигове“ позволява репортажност и отразяване на студентската действителност. Освен събиране и оценяване на изпратените снимки ще се направи изложба с най-добрите фотографии, които в последствие ще красят стените на сградите на университета. Снимките ще бъдат оценявани от специализирано жури, което ще отличи трима победители. Те ще получат парична награда.

Цели на проекта:

Фотоконкурсът „Студентски мигове“ цели да даде поле за изява на изкушените от фотографията студенти на СУ. Той също ще поощри снимащите и навярно ще запали мнозина към това изкуство. Конкурсът ще се превърне в причина за създаване на фотографска общност сред студентите. Не на последно място това събитие ще завърши с изложба, която ще бъде част от 130-ата годишнина на Софийския университет. Това е добра реклама на Студентски съвет и показва, че дейността му е изцяло свързана с подпомагане на студентските интереси.

Задачи на проекта:

За да разберат максимално много студенти за фотоконкурса „Студентски мигове“ ще е нужна добра реклама, която основно се състои в разлепяне на постери във всеки факултет. Също ще е нужно разпространение в социалните мрежи. Преди това ще бъде изграден регламент, който ще бъде поместен в сайта на Студентски съвет. Ще се направи и специален имейл, на който участниците да изпращат своите фотографии. Междувременно ще се сформира тричленно жури от преподаватели по фотография в СУ. След приключването на конкурса съвместно с Културния център на СУ ще бъде подредена изложба в Ректората, където тримата победители ще бъдат наградени.

Целева група:

Във фотоконкурса имат възможност да участват всички бакалаври, магистри и докторанти на СУ. Те могат да изпратят до 5 работи (снимки или фотоесета). Оценяващите на фотографиите са преподаватели по фотография в университета. Журито ще бъде съставено от Антоан Божинов, който ще бъде негов председател. Той е дългогодишен фотограф и преподавател в НБУ и СУ. Създател е на един от най-големите фотографски конкурси на балканите „Биенале Фодар“, който води началото си още от 1999 г., а участие в него вземат фотографи от цял свят. На фотоизложбата „Студентски мигове“ ще бъдат поканени както всички участници в конкурса, така и преподаватели и професионални български фотографи, които да връчат наградите. На изложбата ще могат да се насладят всички студенти на СУ. След края й снимките ще обиколят сградите на факултетите на университета.

График на проекта:

Обявяването на конкурса ще е в средата на март или най-късно началото на април 2018 г. Бакалаври, магистри и докторанти ще имат на разположение 8-9 месеца, в които да снимат всичко, което кореспондира с темата „Студентски мигове“. В края на октомври 2018 г. ще бъде крайният срок за изпращане на фотографии. Така в средата на ноември ще се направи изложба със снимките, на която ще бъдат наградени тримата победители.

Необходими ресурси:

Нужните хора са: тричленното оценяващо жури, което е описано по-горе и помощници при правенето на изложбата. Помощ в изготвянето на изложбата ще бъде потърсена от Културния център на СУ. Необходима е помощ при правенето на дизайна на постерите и разлепянето им из различните факултети. Разпространението на регламента трябва да се случи чрез сайта на Студентски съвет, а също е нужно да бъде създадена електронна поща, на която участниците да изпращат снимките си.

Финансово описание на проекта:

- Разпечатване на снимките за изложба във формат 40x60 и каширане на пено-картон (цена във „Фотосинтезис“) – 60 снимки x 25 лв. = 1500 лв.
- Лепенки за закачане на снимките. Една лепенка е 0,20 лв., а за 1 снимка са нужни 4 бр. – 60 x 0,80 лв. = 48 лв.
- Награден фонд. 3 парични награди, съответно за първо място 450 лв., второ място 350 лв. и трето място 200 лв. Общо 1000 лв.
- Кетъринг за официалното откриване на изложбата, включващ и напитки като минерална вода, сок и вино – 400 лв.
- Постери, които да информират за началото на фотоконкурса – 60 x 2,30 лв. = 140 лв.
- Грамоти, които да бъдат раздадени на участниците (броят и цената им зависи от включилите се участници) – грубо 150 лв.
ОБЩО – 3238 лв

Партньори на проекта:

Е, няма такива доброжелатели.